top of page

Au mai rămas doi candidați în cursa pentru alegerea viitorului premier al Marii Britanii. Atât James


În timp ce liderii Uniunii Europene se confruntă cu provocarea alegerii șefilor celor mai importante instituții ale blocului comunitar (șefi pentru Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul European, Banca Centrală Europeană și un nou Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe), Marea Britanie își vede intens de ale ei. Responsabilă să găsească urgent un nou prim ministru care să o înlocuiască pe Theresa May și apoi, aprobarea Acordului negociat deja cu liderii de la Bruxelles, în toamna anului trecut, Marea Britanie mai are doar câteva luni la dispoziție pentru a își organiza ieșirea din Uniunea Europeană până la termenul limită dat de șefii blocului comunitar, și anume, 31 octombrie.

Pentru a-și crește șansele de reușită, toți candidații la funcția de premier al Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord militează pentru ieșirea din Uniunea Europeană și redobândirea independenței și autonomiei britanicilor. Astfel, discursurile acestora de promovare a campaniei lor se bazează exclusiv pe perspectivele unei despărțiri sigure de blocul comunitar dar și a modului în care această despărțire va avea loc.

În timp ce majoritatea sunt de acord că votul britanicilor de la referendumul din data de 23 iunie 2016 trebuie respectat, în unanimitate, fiecare dintre acești candidați promit că Brexitul ca avea loc pe data de 31 octombrie, așa cum este programat.

Jeremy Hunt, ministru de Externe candidat pentru funcţia de premier britanic, a declarat recent că va decide ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană la 31 octombrie, fără un acord, dacă până la începutul acelei luni nu va exista nicio înţelegere. Astfel, candidat pentru a o succeda pe Theresa May, Jeremy Hunt a declarat că cel mai important lucru în acest moment nu este dacă membrii Camerei Comunelor vor aproba sau nu Acordul care conține condițiile de ieșire ale Marii Britanii din UE, ci respectarea termenului dat de liderii de la Bruxelles ca ultimă șansă de decizie. Potrivit lui Hunt, dacă va obține funcția de conducere a Guvernului de la Londra, datoria lui este să se asigure că Brexit va avea loc la timp.

„Diferenţa dintre mine şi Boris nu este atât de mare pe cât spun oamenii. La începutul lunii octombrie, dacă nu va exista nicio perspectivă privind existenţa unei înţelegeri care să treacă în Parlament, atunci vom ieşi la sfârşitul lunii octombrie, aşa cum le-am promis oamenilor”, a precizat foarte hotărât Jeremy Hunt.

Dacă la început, pe lista candidaților pentru preluarea celui mai înalt fotoliu de conducere din Marea Britanie s-au înscris 11 persoane, astăzi, alegerea viitorului prim ministru a limitat șansele la doi candidați: Jeremy Hunt și Boris Johnson. „Boris Johnson şi Jeremy Hunt sunt singurii candidaţi rămaşi în cursa pentru ocuparea funcţiilor de preşedinte al Partidului Conservator şi de premier al Marii Britanii, după ce Michael Grove a fost eliminat în urma votului de săptămâna trecută al parlamentarilor conservatori” informează agenția națională de presă, Mediafax.

De altă parte, potrivit favoritului în această cursă, „șansele ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană fără un acord la finalul lunii octombrie sunt de unul la un milion”. Astfel, cu toate că respectarea termenului de 31 octombrie este o condiție extrem de importantă, pentru Boris Johnson, aprobarea Acordului este un factor la fel de esențial pentru a fi luat în seamă. Cu toate acestea, imposibilitatea de a avea un Acord până la finalul lunii octombrie nu va fi un obstacol pentru realizarea Brexitului.

Totuși, potrivit Mediafax, „șansele producerii unui Brexit fără Acord sunt foarte mici deoarece există un nou consens în rândul oficialilor britanici şi europeni, şi anume acela de a aproba un Acord Brexit favorabil”. „Este vital să fim pregătiţi pentru scenariul unui Brexit fără Acord, dacă ne dorim să obţinem acordul de care avem nevoie. Nu cred că vom ajunge în acest stadiu, cred că este o şansă de unu la un milion”, a declarat Boris Johnson.

Partidul Conservator din Marea Britanie a transmis faptul că rezultatul votului privind noul premier al ţării va fi făcut public pe data de 23 iulie.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page