top of page

Statele Unite ale Americii i-a convins pe toți că Iranul a comis atacurile asupra petrolierelor din


În timp ce Statele Unite ale Americii ocupă poziția de super putere a lumii bazându-se pe rezultatele influenței pe care o au în domeniul politicii, culturii, tehnologiei, economiei și armatei, președintele Donald Trump este cu desăvârșire un specialist în promovarea propriilor idei pe care le susține cu foarte mult ”zgomot”. Făcându-se remarcat încă din timpul campaniei sale electorale când a atras atenția asupra sa prin acuzațiile fără perdea asupra succesorului său, Barack Obama, presa americană, fenomenul migrației, homosexuali sau Uniunea Europeană, Trump continuă să șocheze cetățenii americani și nu numai, cu deciziile pe care le ia subit și irevocabil. Fie că insistă să construiască un zid înalt de doi metri la granița cu Mexicul sau ”face curățenie” între alianțele și acordurile semnate de SUA cu alte țări, liderul de la Casa Albă este convins că acțiunile sale va face America, măreață din nou.

După ce a mutat ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim (recunoscând Ierusalimul ca și capitală a Israelului), s-a retras din Acordul climatic de la Paris, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului și Tratatul Forțelor Intermediare semnat cu Rusia, președintele american a considerat că Iranul nu îndeplinește condițiile Acordului nuclear semnat între cele două state, împreună cu Rusia, China, Marea Britanie, Germania și Franța, fapt pentru care a decis să facă un pas în premieră.

Niciodată în istoria lumii, un stat care a semnat o înțelegere nu s-a retras din acel acord. În 2018, cu Donald Trump la cârmă, Statele Unite ale Americii au acuzat Teheranul că fabrică în continuare armament nuclear, fapt pentru care a făcut anunțul retragerii din acest Acord semnat în 2015 pe când președinte la acea vreme era Barack Obama.

Inițiind rapid o campanie de denigrare a Iranului, Trump a reușit rapid să pună într-o lumină negativă atât pe iranieni cât și alianța acestora cu China și Rusia. După ce a trimis o navă de război în Orientul Mijlociu crescând tensiunea conflictului dintre cele două, Trump i-a acuzat pe iranieni că sponsorizează terorismul în regiune și astfel, este nevoie de o intervenție.

La fel cum au fost acuzate că au jucat rolul ”eroului” în situații fabricate printr-o manipulare în masă nemaiîntîlnită doar pentru a avea o scuză ca să invadeze statele așa zis ”confruntate cu nevoia de pace”, Iranul acuză SUA de un război psihologic și aceiași manevră ticăloasă pe care americanii a folosit-o și în cazul Irakului, Libiei, Afganistanului, Siriei și Venezuelei.

Dacă până acum, conflictul dintre Iran și SUA se manifesta la nivel de amenințare, săptămâna trecută, Donald Trump a aruncat ”pe masă” o acuzație care a afectat imaginea Iranului, făcându-l să pară o națiune periculoasă. După ce, joi de dimineață două petroliere, unul norvegian și altul japonez, au fost atacate în Golful Oman, la intrarea în Golful Persic, președintele american a convins repede că în spatele acestei orori, stă nimeni altul decât Teheranul. Numind-o o ”națiune teroristă”, Trump a avertizat că Washingtonul analizează măsuri pentru contracararea acțiunilor de acest tip. De asemenea, secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a declarat că incidentul face parte dintr-o campanie pe care Iranul a lansat-o împotriva Statelor Unite și a aliaților săi.

Liderului de la Casa Albă nu i-a luat prea mult ca să convingă mai multe țări de faptul că iranienii ar fi comis acest atac, având în vedere popularitatea și nivelul de influență de care se bucură Trump. Astfel, nici prințului moștenitor al Arabiei Saudite nu i-a luat prea mult ca să acuze Iranul și să ceară comunității internaționale să ia o ”poziție decisivă”. Cu toate că nu nu dorește să se ajungă la un război în regiune, Mohamend bin Salman crede că există o explicație pentru gestul Teheranului. „Regimul iranian nu a respectat vizita primului ministru japonez la Teheran şi, în timp ce el s-a aflat acolo, a răspuns la eforturile sale, atacând două nave care transportă petrol, dintre care una japoneză. Regatul nu doreşte un război în regiune, dar nu va ezita să facă faţă ameninţărilor la adresa poporului său, suveranităţii sau intereselor sale vital”, a declarat acesta.

Chiar și România și-a confirmat de curând convingerea că Iranul se află în spatele atacurilor. „Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de atacurile produse la 12 mai 2019 şi 13 iunie 2019 împotriva unor nave specializate destinate transportului de ţiţei şi a produselor petroliere, precum şi a unei nave de mărfuri. Aceste acţiuni repetate pun în pericol siguranţa navigaţiei în Golf şi Marea Omanului, şi, pe fondul tensiunilor deja existente în regiune, pot conduce la destabilizarea semnificativă a securităţii în zonă, cu efecte inclusiv asupra economiei la nivel mondial. Nu există nicio justificare pentru respectivele acţiuni şi condamnă în termenii cei mai categorici atacarea unor nave civile aflate sub pavilionul a diverse ţări. Pe această cale, Ministerul Afacerilor Externe consideră imperios necesară menţinerea libertăţii navigaţiei în apele internaţionale şi respectarea legislaţiei internaţionale în domeniu” informează Mediafax. Marea Britanie s-a alăturat taberei care face front comun cu SUA și a condamnat atacurile asupra celor două petroliere, afirmând că acestea încalcă normele internaționale, cerând Iranului să înceteze toate încercările de destabilizare. „Ultimul atac urmează un tipar al comportamentului de destabilizare al Iranului şi reprezintă o ameninţare serioasă la adresa regiunii", a declarat Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt.

La polul opus, Teheranul respinge acuzațiile privind implicarea sa în aceste atacuri și a acuzat Statele Unite de promovarea unei ”campanii de iranofobie”. Potrivit Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, acuzaţiile făcute de Statele Unite sunt nefondate, având în vedere că Donald Trump nu a prezentat "nicio dovadă circumstanţială”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page