top of page

SUA și Mexic au ajuns la un acord privind imigrația


Extrem de convins că migrația este factorul care amenință cel mai tare identitatea și valorile americane, președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump a pledat încă din timpul campaniei sale electorale pentru o luptă aprigă împotriva străinilor care văd în America, "tărâmul tuturor dorințelor". Cu toate că istoria arată că la baza societății americane stau imigranții și eforturilor lor în cadrul serviciilor în care activează, Trump consideră că SUA și-au atins ținta devenind superputerea mondială care stăpânește domeniile precum armata, cultura, tehnologia, politica și economia. În acest sens, conform liderului de la Casa Albă, a sosit momentul ca imigrația să ia sfârșit.

Astfel, printre deciziile surprinzătoare de a retrage SUA din Acordul nuclear cu Iranul, Acordul Climatic de la Paris, Consiliul ONU pentru drepturile omului, Tratatul Forțelor Intermediare cu Rusia și mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, Trump a declarat război Mexicului pe care îl consideră vinovat de fluxul de migranți sud americani cu care se confruntă SUA.

Amenințând că va ridica un zid înalt de 2 metri între cele două țări, președintele american nu a uitat de promisiunea făcută în timpul campaniei electorale, iar anul acesta a cerut Congresului să îi finanțeze ideea. Între timp, Trump a cerut împrejmuirea graniței cu un zid de plasă ghimpată și a trimis peste 5.000 de militari ca să se asigure că nimeni nu va încerca să treacă peste aceasta. Cu toate că planurile lui au au fost menite să îi descurajeze pe sud americani, sute de mii de suflete au zăbovit la umbra gardului în speranța unei minuni. Nu de puține ori, s-au înregistrat și conflicte între imigranți și militarii americani.

Ocupat cu politica externă, Trump a dat dovadă că știe să se descurce cu mai multe probleme deodată. Proaspăt întors dintr-o vizită oficială în Europa (unde s-a întâlnit cu autoritățile din Anglia, Irlanda și Franța), președintele american a făcut public anunțul că Statele Unite ale Americii și Mexicul au ajuns la un acord privind imigrația. Înainte de aceasta, în urmă cu cinci zile, Trump anunțase că a decis introducerea unei taxe de 5% pentru toate produsele importate din Mexic, avertizând că aceasta va crește progresiv până când autoritățile mexicane vor lua măsuri eficiente pentru reducerea migrației către SUA. Cu toate că era programată să între în vigoare chiar de astăzi, 10 iunie, această sancțiune este anulată de înțelegerea la care au ajuns cele două părți la finalul săptămânii trecute. “Mă bucur să vă informez că SUA au ajuns la un acord semnat cu Mexicul. Tarifele vamale prevăzute să fie aplicate luni de SUA la adresa Mexicului sunt astfel suspendate pe termen nedefinit. Mexicul, în schimb, a fost de acord să adopte măsuri ferme pentru a stopa mareea migrației ce traversează Mexicul spre frontiera noastră sudică. Acest lucru urmărește reducerea în mare măsură sau eliminarea imigrației ilegale provenind din Mexic și având că destinația SUA”, a scris pe Twitter șeful statului american.

La numai câteva minute distanță, ministrul mexican al afacerilor externe Marcelo Ebrard, aflat la Washington pentru negocieri, a confirmat pe aceaiasi rețea de informare că SUA nu vor impune luni tarife vamale. "Cred că este o balantă corectă, deoarece Statele Unite doreau impunerea unor măsuri mult mai drastice și am reușit să ajungem la un punct de mijloc”, a transmis Marcelo Ebrard, mulțumind tuturor persoanelor care l-au ajutat să demonstreze măretia Mexicului.

Totodată, potrivit Ministrului de Externe al Mexicului, "Administrația de la Washington dorea ca cetățenii din Guatemala deportați să fie trimiși în Mexic".

"Negocierile bilaterale au fost inițiate la începutul săptămanii la Departamentul de Stat și s-au încheiat vineri seară cu o declarație comună. Aceasta anunta că Mexicul va adopta măsuri fără precedent de combatere a imigrației ilegale, printre acestea urmând să figureze desfășurarea gărzii naționale cu prioritate la frontiera sudică. Toți migrantii care depun cereri de azil în SUA vor fi trimiși înapoi în Mexic unde vor aștepta răspunsul tribunalelor americane" informează agenția națională de presă, Mediafax.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page