top of page

Europa este avertizată să nu mai critice Iranul pentru capacitățile sale militare altfel, va trebui


De când președintele de la Casa Albă, Donald Trump, a luat surprinzătoarea decizie de a retrage Statele Unite ale Americii din Acordul nuclear semnat în 2015 cu Iranul, Rusia, China, Franța, Marea Britanie și Germania, relațiile dintre cele trei tabere formate, s-au deteriorat vizibil. În timp ce americanii au ceva împotriva iranienilor, relația SUA cu Uniunea Europeană a fost și ea afectată având în vedere că celelalte țări au fost luate prin surprindere de decizia lui Trump și, în ciuda insistențelor de a rămâne parte din Acord pentru a nu crea tensiuni, apelul lor a fost ignorat. De cealaltă parte, încercând să convingă Teheranul să continue înțelegerea semnată acum patru ani, chiar și în lipsa SUA, țările europene întâmpină dificultăți cu cât Donald Trump crește și mai mult conflictul cu Iranul.

Acuzând Teheranul de încălcarea Acordului nuclear prin faptul că ar fi continuat să fabrice armament nuclear și chiar a sponsorizat terorismul în țările în care activează mai multe grupări de rebeli, Trump și-a expirmat intenția de a retrage SUA din această înțelegere pentru a putea reimpune sancțiuni iranienilor. Considerându-se victimele unui complot menit să îi afecteze încrederea și imaginea, Iranul critică gestul administrației Trump, pe care îl descrie ca fiind o manipulare în masă și o scuză perfectă pentru ca SUA să trimită nave de luptă și trupe de militari în zonă, înconjurandu-i astfel granițele.

Dacă inițial, Rusia, Germania, Franța, Marea Britanie și China au trecut de partea Iranului considerând injustă decizia lui Trump, faptul că Rusia și China sunt rivalii numărul 1 al americanilor, l-a determinat pe Donald Trump să demareze o campanie de denigrare a celor trei, numindu-le pericole majore la adresa securității mondiale. Iar pentru că Rusia avea deja o imagine negativă creată de SUA, plasarea celor trei țări în aceiași subiect nu face decât să creeze și mai multă incertitudine pentru cetățenii planetei.

Fericit că reușește să învingă Iranul printr-un război psihologic, Trump a reintrodus sancțiunile la adresa Teheranului, impunând în același timp și condiții tuturor celorlalte țări care încă mai negociază petrolul Iranului. Între timp, Franța a declarat că înclină să meargă pe mâna americanilor și a amenințat că vrea să oprească Acordul nuclear. Odată cu Franța, mai multe țări au început să comenteze poziția Iranului, lagându-se chiar și de capacitățile militare ale Teheranului. Aceste critice au aprins foarte repede reacția ministrului iranian de Externe care a transmis că Europa nu este în poziție să comenteze nimic și a făcut apel liderilor europeni să normalizeze relațiile economice sau să suporte consecințele. "Europa nu este în poziția să critice Iranul pentru nimic în afară de Acordul Nuclear. Europenii și ceilalți semnatari ai Acordului Nuclear ar trebui să normalizeze relațiile economice cu Iranul. În caz contrar, vom opri îndatoririle noastre și vom lua măsuri în concordanță cu acțiunile lor”, a declarat Javad Zarif, adăugând că relațiile trebuie normalizate, în pofida amenințărilor economice din partea Statelor Unite.

Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, "Iranul a respins un apel făcut de Franța privind intensificarea dialogului privind programul său nuclear, afirmând că va discuta despre acordul semnat în 2015 doar cu marile puteri. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că atât Parisul, cât și Washingtonul vor să oprească programul nuclear al Teheranului, iar noile discuții ar trebui să se concentreze asupra programelor pentru rachete balistice".

De altă parte, cu toate că la începutul lunii iunie, Donald Trump a declarat că este dispus să reia negocierile cu Iranul, la finalul săptămânii trecute, Statele Unite au impus un nou set de sancțiuni, împotriva celui mai mare grup petrochimic din Iran, pentru susținerea Corpul Gărzilor Revoluționare iraniene.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page