top of page

După preluarea puterii în calitate de președinte, Zelenski reafirmă angajamentul Ucrainei în relații


Alegerile prezidențiale care au avut loc în această primăvară în Ucraina, au fost cu atât mai așteptate de cei din afară cât Kievul se confruntă de mai mulți ani cu un conflict pe care îl duce cu Rusia. După ce estul Ucrainei s-a declarat pro-Rusia, cetățenii ucrainieni au aprins focul disputelor chiar în propria țară, fiind împărțiți astfel în două tabere. Și pentru ca lucrurile să fie și mai serioase, Peninsula Crimeea, a decis să iasă de sub dominația Ucrainei, hotărând în urma unui referendum spontan, considerat ilegal de ucrainieni, să ceară Rusiei să o anexeze sub puterea sa de conducere.

Considerând că Peninsula Crimeea a căzut victima dominației rusești, fiind mai degrabă luată cu forța decât că lucrurile au stat altfel, Ucraina a deschis poteca unui „război” de interese cu președintele rus, VladimirPuton. În ciuda faptului că ucraineinii au primit sprijinul politic al Uniunii Europene și NATO, sancțiunile pe care acestea le-au impus Rusiei, nu le-au adus înapoi Peninsula Crimeea. Ba dimpotrivă, după ce rușii au găsit în apele din apropierea Peninsulei, o navă cu militari ucraininei, fără să mai ofere avertizări sau explicații, aceștia au luat personalul navei ca ostatic, acuzându-l ca ar fi încălcat teritoriul rus.

De curând însă, ucrainienii și-au ales noul președinte iar încrederea în acesta se bazează pe faptul că va încerca să rezolve conflictul cu Rusia și va aduce pacea chiar și între cele două tabere opuse de cetățeni ucrainieni. În vârstă de 41 de ani, Volodîmîr Oleksandrovici Zelenski, pare să poarte acum pe umerii săi provocarea de a adera Ucraina la Uniunea Europeană și la NATO, iar în acelalși timp, sarcina de a rezolva conflictul cu Rusia și punerea înapoi a Peninsulei Crimeea pe harta Ucrainei.

Fost comediant, scenarist, producător, politician, fondator, director artistic și lider al Studiîa Kvartal-95, companie de producție de emisiuni de televiziune și concert, președintele în funcție al Ucrainei, a reafirmat ieri angajamentul Kievului în relațiile cu Uniunea Europeană și NATO, promițând că va urmări aderarea Ucrainei la cele două alianțe. În cadrul primei sale vizite oficiale la Bruxelles, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, UE și-a reafirmat la rândul său, susținerea pentru efortul de reformare a Ucrainei în domeniul economiei, statului și societății. „UE va continua să susţină integritatea teritorială a Ucrainei şi dorinţa ţării pentru pace, prosperitate şi democraţie”, a precizat Comisia.

De cealaltă parte, cabinetul lui Zelenski a afirmat, într-un mesaj postat pe Twitter, că ”mulţumeşte Uniunii Europene pentru rolul său în deteriorarea agresiunii din partea Rusiei”. Ulterior, președintele Ucrainei s-a întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a menționat o serie de măsuri recente, necesare pentru consolidarea relațiilor de securitate între Ucraina și NATO. „Domnule preşedinte, aveţi un mandat puternic pentru a implementa reforme de bază. Pentru a combate corupţie şi a întări statul de drept. Aceste reforme sunt esenţiale pentru a asigura securitatea şi prosperitatea tuturor ucrainenilor şi de a aduce Ucraina mai aproape de NATO” a transmis Stolenberg. La mesajul acestuia, liderul de la Ucraina a încuviințat, recunoscând că „trebuie să fim în stare să ne protejăm şi să devenim mai puternici din punct de vedere economic, politic şi militar”.

În ceea ce privește conflictul cu Rusia, Volodimir Zelenski și-a exprimat disponibilitatea de a lansa negocieri cu Rusia pentru încheierea conflictului separatist din Donbas și garantarea stabilității în regiunea Mării Negre. „Suntem pregătiţi să negociem cu Rusia. Suntem pregătiţi să implementăm Acordul Minsk. Cu toate acestea, mai întâi trebuie să ne putem apăra şi să devenim mai puternici din punct de vedere economic, politic şi militar. Sunt foarte recunoscător pentru susţinerea politică şi practică pe care Ucraina o primeşte din partea Alianţei Nord-Atlantice şi din partea statelor aliate în mod individual. Sunt pregătit să ofer noi stimulente în relaţia noastră cu Alianţa Nord-Atlantică. Actuala agresiune rusă rămâne o provocare majoră pentru securitatea euro-atlantică. Sarcina noastră comună este să asigurăm stabilitate şi securitate în regiunea Mării Negre, iar acest lucru necesită eforturi suplimentare ale Alianţei Nord-Atlantice. Sper să înnoim dialogul constant în cadrul Comisiei NATO-Ucraina la nivel de şefi de stat şi de guvern şi la nivelul miniştrilor Apărării şi de Externe”, a subliniat Zelenski.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page