Marea Britanie, din ce în ce mai aproape să piardă Brexitul
După ce în primăvara anului 2015, autoritățile de la Bruxelles au decis să salveze Germania de la o posibilă catastrofă umanitară, obligând toate statele membre ale blocului comunitar să primească și să integreze cote de refugiați și imigranți veniți din statele afectate de conflicte militare și sărăcie, Marea Britanie a îndrăznit să se ridice împotriva deciziilor celor trei instituții europene.
Cu toate că anterior, Polonia, Cehia, Ungaria și Slovacia au refuzat să se conformeze acestei cerințe, alegerea Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord de a părăsi UE, a rămas cea mai fierbinte temă a ultimilor ani. În timp ce migrația s-a transformat într-un subiect care a împărțit întreaga Uniune Europeanî în două tabere (pro/UE si euroscepticii), Guvernul de la Londra consideră că impunerea cotelor de extracomunitari reprezintă doar un exemplu din lista cu nemulțumiri pe care o reproșează Breuxelles-ului. Ținând să își recapete independența și autonomia, premierul britanic, Theresa May a precizat în repetate rânduri că alianța pe care o are cu Uniunea Europeană a ajuns să le afecteze în timp, identitatea și cultura națională. După ce majoritatea cetățenilor au votat pentru ieșirea din blocul comunitar, în toamna lui 2016, Theresa May a făcut public anunțul conform căruia are de gând să respecte rezultatul referendumului și că în data de 29 martie 2017 va invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona.
Deși a fost simțită ca un început de epocă nouă, data la care s-a dat startul procesului de negociere a condițiilor de separare a adus cu sine un amestec de entuziasm și regrete. Considerând că pot ajunge la o înțelegere care sî le avantajeze atât pe Marea Britanie cât și pe Uniunea Europeană, Guvernul de la Londra și liderii de la Bruxelles au tratat procesul negiocierilor cu o oarecare siguranță iluzorie. În toamna anului trecut, presată de faptul că în 29martie 2019, Brexitul ar trebui să fie oficializat, Theresa May a fost nevoită să redacteze „pe fugă” un Acord negociat cu UE, propunând mai degrabă dezavantaje pentru britanicii care urmau să părăsească blocul comunitar. Contestat de mai mulți miniștri, care ulterior și-au prezentat demisia. Acordul a fost respins de trei ori de către membrii Camerei Comunelor.
Nepregătiți și luați prin surprindere de turnura pe care a luat-o lupta pentru oficializarea Brexitului, britanicii au cerut o amânare a deciziei de ieșire din UE până pe 12 aprilie când, liderii de la Bruxelles au înțeles că Regatul Unit se confruntă cu o criză politică din cauza discordanței dintre Partidul Conservator (condus de Theresa May) și Partidul Laburist (opoziția) și au acceptat o prelungire a deciziei finale până pe 31 octombrie.
Vizibil obosită după mai bine de doi ani de eforturi în încercarea de a aduce independența britanicilor, May a declarat public să este pregătită să renunțe la funcția de premier, reamintind totuți că Marea Britanie nu ar trebui să părăsească UE fără un Acord. Pregătiți pentru alegerea din data de 7 iunie când un nou premier va fi anunțat, mai mulți candidați s-au înscris pe lista de propuneri, insistând pe rând că viitorul Marii Britanii trebuie să fie în afara blocului comunitar. Ce șanse va avea noul prim ministru, încă este greu de precizat, cert este că funcția la cae se responsabilizează va fi una extrem de solicitantă.
La anunțul demisiei sale, însăși premierul britanic, Theresa May a declarat că problema Brexit va intra în sarcina succesorului său, care va trebui să accepte o poziție de „compromis”.
Între timp, până când numele viitorului șef al Guvernului britanic va fi făcut public, Uniunea Europeană a transmis Marii Britanii că Acordul Brexit nu poate fi renegociat. „Este foarte clar că nu va există o renegociere” a Acordului Brexit, a declarat săptămâna aceasta, Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Și pentru a face lucrurile și mai greu de digerat pentru viitorul premie, liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn a transmis că este pregătit să sprijine un al doilea referendum pentru Brexit. „După ce a fost pedepsit de alegători în scrutinul pentru europene, în care atât partidele pro-Brexit, cât și partidele pro-europene, au câștigat în detrimetrul laburiștilor și conservatorilor, liderul laburist a spus că referendumul este calea de a reuni țara, putând fi, de asemenea, alegerile naționale” informează agenția națională de presă, Mediafax. Potrivit lui Corbyn, „cu conservatorii care se dezintegrează și nu pot guverna, iar Parlamentul este blocat, această chestiune (n.r. Brexit) va trebui să se întoarcă la popor, fie prin alegeri generale, fie prin referendum”.