top of page

După căderea Guvernului de extremă dreaptă, Austria are un nou Cancelar



Pe când Uniunea Europeană își concentra atenția pe alegerile europarlamentare de la finalul săptămânii trecute, în Austria, o știre explozivă a scos la suprafață nereguli în Guvernul condus de Sebastian Kurz. Cunoscut pentru alegerile extremiste și răzvrătirea la adresa deciziilor Bruxelles-ului în legătură cu migrația, consiliul de miniștri de la Viena s-a făcut deseori remarcat prin declarații nemulțumitoare împotriva solidarității pe care statele membre ale blocului comunitar sunt forțate să o arate față de extracomunitari. Aceste atitudini reci față de instituțiile europene și liderii săi, a poziționat Austria cu un pas în afara taberei pro-europene.

Cu toate acestea însă, nimeni nu s-ar fi așteptat ca Austria să devină rapid un aliat al Rusiei, cunoscută ca o amenințare pentru Uniunea Europeană. Și totuși, la jumătatea lunii, revista Der Spiegel și ziarul Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video făcută cu cameră ascunsă, acum doi ani într-o vilă din Ibiza, în care vicecancelarul austriac și lider al ultranaționaliștilor Partidului Libertății (FPOe), Heinz Christian Strache pare să ofere, în schimbul susținerii politice, contracte în infrastructură unei femei care a pretins că este o potențială donatoare bogată din Rusia. Șocul a fost cu atât mai mare cu cât, Austria nu a arătat niciodată vreo "admirație" față de regimul de la Moscova.

Această înregistrare i-a determinat însă pe cetățeni să creadă că formațiunea de la putere (FPOe) "vinde" țara Rusiei. Ziua următoare, mii de austrieci s-au adunat la Viena în fața sediului guvernului pentru a cere demisia lui Strache și alegeri anticipate. 24 de ore mai târziu, Heinz Christian Strache (în vârstă de 49 de ani), a demisionat din funcția de vicecancelar. Acesta se afla la guvernare alături de cancelarul conservator Seabstian Kurz din decembrie 2017. În apărarea sa, Strache a recunoscut că a făcut o greșeală și a menționat că decizia de a renunța la funcția de vicecancelar vine în evitarea căderii guvernului format din partidul său și Partidul Popular al lui Kurz.

Ulterior, Strache a fost înlocuit la șefia Partidului Libertății de către Norbert Hofer. De altă parte, Sebastian Kurz a cerut președintelui Austriei să îl demită pe ministrul de Interne, Herbert Kickl, considerat la fel de vinovat ca și Strache în cazul intregistrarii video. Potrivit cancelarului austriac, plecarea lui Kickl este cu atât mai necesară în contextul în care el era "secretar general și răspundea de finanțele FPOe" la momentul faptelor.

Curând, demisia ministrului de Interne a atras după sine și demisiile tuturor celorlalți miniștri pe care Partidul Libertății îi avea în cabinet. Această rupere a alianței de la putere a generat rapid, o criză politică în Austria.

În urma unei moțiuni de cenzură votată de partidele de opoziție, Guvernul cancelarului Sebastian Kurz a căzut cu o exact o săptămână înainte de scrutinul alegerilor europarlamentare. "Parlamentul Austriei a aprobat luni după-amiază moțiunea depusă de Partidul Social-Democrat (SPÖ, centru-stânga) împotriva Guvernului condus de cancelarul Sebastian Kurz, liderul formațiunii de centru-dreaptă Partidul Popular Austriac (ÖVP). Moțiunea social-democrată a fost sustinută și de Partidul Libertătii (FPÖ, extremă-dreaptă), precum și de mișcarea JETZT (stânga)" informează agenția națională de presă, Mediafax.

Săptămâna aceasta, președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a numit-o pe Brigitte Bierlein în funcția de Cancelar, atribuindu-i sarcina de a forma un guvern care să obțină sprijinul parlamentar până la viitoarele alegeri naționale. "O cunosc și o apreciez pe doamnă Bierlein, o persoană prudentă, deschisă și foarte competentă. Îi încredințez doamnei Bierlein sarcina de a formă guvernul federal", a declarat președintele austriac, Van der Bellen. În vârstă de 69 de ani, Brigitte Bierlein este de profesie judecător, iar în ultimul an a fost președintele Curții Constituționale din Austria.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page