top of page

După anunțarea demisiei Theresei May, mulți candidați râvnesc la postul de premier al Marii Britanii


Dacă pentru orice alt premier european, trei ani de mandat reprezintă un proces incomplet, egal cu o înfrângere, având în vedere greutatea sarcinilor cu care s-a confruntat Theresa May, timpul petrecut la cârma uneia dintre cele mai puternice țări din Europa, este văzut de unii ca o victorie și un test de rezistență nemaivăzut. Cu toate acestea însă, blamată și de mulți alții, May a devenit victima unui haos de pe care mulți alți politicieni britanici și-au luat mâna din timp. Rămasă ca să salveze independența și autonomia Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord, Theresa May nu a făcut altceva decât să respecte decizia majorității cetățenilor care au votat în 23 iunie 2016 pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. În fond, în timpul campaniei pentru referendumul privind Brexitul, actualul premier de la Londra a pledat pentru mențiunea apartenenței Regatului Unit la UE.

Începându-și cariera în 1986, May a devenit cunoscută un deceniu mai târziu când a fost aleasă în Camera Comunelor din partea Partidului Conservator. Abia în 2010, după victoria conservatorilor în alegerile legislative, Theresa May a ocupat funcția de ministru de Interne în Guvernul condus de David Cameron. Plecarea acestuia de la Guvern imediat ce s-au făcut publice rezultatele voturilor din cadrul referendumului din iunie 2016, a dat șansa unui alt politician să își facă curaj și să ocupe una dintre cele mai riscante poziții ale acelui moment în Europa. Privind contextul în care a fost făcută predarea ștafetei, Boris Johnson, unul dintre liderii taberei pro-Brexit , s-a retras din cursa pentru funcția de premier, lăsând loc Theresei May, care a fost desemnată de Partidul Conservaror, probabil ca soluție de compromis, în fruntea Guvernului.

Mulți analiști politici consideră că mandatul Theresei May a fost compromis încă dinainte de a începe, având în vedere circumstanțele în care aceasta a trebuit să își desfășoare rolul. Marcat de mai multe crize politice din cauza Brexitului, mandatul Theresei May ca și premier a fost sortit eșecului. Cu o greutate marcantă pe umeri, premierul Marii Britanii a fost nevoită să conducă negocierile condițiilor de separare cu UE timp de doi ani, să propună un Acord care nu prezenta în totalitate avantaje pentru britanici, să facă față a trei respingeri asupra acestei înțelegeri și să vadă cum Brexitul se amână de la o dată la alta. Simțindu-se fără puteri, May a declarat public săptămâna trecută că va demisiona pe data de 7 iunie. Totuși, înainte de a preda ștafeta mai departe, Theresa May a ținut să le transmită membrilor Camerei Comunelor că este important să aprobe noul Acord îmbunătățit, altfel, cea de-a patra respingere a acestuia riscă să conducă la anularea ieșirii Marii Britanii din UE. „Sunt introduse noi modificări semnificative pentru a proteja integritatea economică şi constituţională a Marii Britanii. Adevărul este că după trei încercări de obţinere a aprobării Parlamentului, nu vom putea părăsi Uniunea Europeană dacă nu vom avea un acord care să beneficieze de o susţinere largă a partidelor”, a punctat Theresa May.

„Theresa May a renunţat, în lacrimi, la efortul de a produce Brexit, anunţându-şi demisia şi deschizând drumul unei competiţii haotice pentru postul de lider al Partidului Conservator şi perspectivelor mai mari de ieşire a Marii Britanii din UE fără niciun acord. La doar câteva ore după ce Theresa May şi-a anunţat finalul mandatului de trei ani la conducerea Guvernului, Boris Johnson şi alţi rivali conservatori au semnalat intenţiile de a participa la competiţia care are rolul de a aduce un nou premier Marii Britanii până la sfârşitul lunii iulie” informează agenția națională de presă, Mediafax. „Vom părăsi Uniunea Europeană pe 31 octombrie, cu acord sau fără. Sarcina viitorului nostru lider trebuie să fie retragerea Marii Britanii în mod adecvat din UE, prin finalizarea procedurii Brexit”, a declarat Boris Johnson, fost ministru de Externe. Potrivit analiștilor politici, Johnson este în mod clar favoritul pentru postul de prim ministru al Marii Britanii.

Şi Jeremy Hunt, actualul ministru de Externe, a confirmat că va candida pentru funcţia de lider conservator, alăturându-se unui grup de cel puţin 15 miniştri sau deputaţi care speră să o înlocuiască pe Theresa May. „Jeremy Hunt vrea renegocierea Acordului Brexit cu Bruxellesul, dar a semnalat că ar accepta şi o retragere fără acord. Acest lucru ar însemna ca Marea Britanie să renunţe la o serie de acorduri comerciale, la drepturi ale cetăţenilor, iar problema frontierei nord-irlandeze ar fi în continuare nerezolvată. Într-un discurs emoţionant rostit de la Downing Street, Theresa May a avertizat Partidul Conservator să nu urmeze o direcţie ideologică, recomandându-i viitorului lider să încerce ajungerea la un acord prin compromis pe tema Brexit", notează editorialiştii George Parker, Jim Pickard şi Sebastian Payne într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul „Theresa May demisionează după eşecul Brexit”. Conform agendei Guvernului de la Londra, Theresa May va fi premier interimar până când va fi desemnat un nou lider conservator şi se va întâlni cu preşedintele SUA, Donald Trump, care efectuează o vizită de stat în Marea Britanie în perioada 3-5 iunie.

De altă parte, Donald Trump este un prieten foarte bun al lui Boris Johnson, fapt care îi asigură deja susținerea liderului de la Casa Albă. „Boris Johnson este dornic să primească susţinerea conservatorilor moderaţi, pentru a demonstra că este capabil să readucă unitatea în cadrul unui partid divizat de Brexit, însă, în acelaşi timp, vrea să colaboreze cu activiştii eurosceptici” comentează Mediafax.

Cu multe șanse la postul de lider al Partidului Conservator și premier al Marii Britanii se prezintă și candidatul Sajid Javid, actual ministru de interne al Regatului Unit. „Trebuie să restabilim încrederea, să aducem unitate şi creăm noi oportunităţi în Marea Britanie. În primul şi în primul rând, trebuie să realizăm Brexit”, a transmis Sajid Javid, anunțându-și așadar candidatura pentru mult dezbătutul rol în Marea Britanie. De altfel, Andrea Leadsom, fostul lider al Camerei Comunelor, va intra în cursa pentru postul de prim-ministru al Marii Britanii –presă. Fostul ministru britanic pentru Relaţia cu Parlamentul a declarat pentru publicaţia Sunday Times că dacă va fi aleasă prim-ministru, Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană în luna octombrie cu sau fără un acord. „Pentru a avea succes în negocieri, trebuie să fii pregătit să pleci”, s-a promovat Leadsom.

Nu în ultimul rând, Dominic Raab, fostul ministru britanic pentru Brexit, a transmis weekendul trecut că va candida pentru funcţia de prim-ministru al Marii Britanii. „Îndeplinirea Brexit va necesita concentrare şi disciplină. În calitate de fost ministru pentru Brexit, am experienţa necesară”, a transmis Raab prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter. Lista potențialilor candidați a rămas deschisă și de la zi la zi, alte nume completează rândurile rămase, urmând ca în data de 7 iunie să se desemneze noul lider al britanicilor.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page