top of page

„Brexitul este o tragedie pentru Europa care însă a întărit unitatea UE”


Uniunea Europeană și-a demonstrat capacitatea și forța de putere prin succesul pe care l-a cucerit încă din primii ani de la înființare. Ideea de a întări continentul Europa prin unirea forțelor țărilor mai mici sau mai mari, creând posibilitatea egală de dezvoltare și apărare pentru toate statele membre s-a dovedit a fi o strategie care a ridicat bătrânul continent pe o poziție înaltă în cele mai multe clasamente mondiale. Cucerite rapide de gândul că „unde-s doi sau mai mulți, puterea crește”, un număr din ce în ce mai mare de țări europene au aderat la acest bloc comunitar în timp ce altele și-au exprimat dorința de a adera curând.

Posibilitatea adoptării unei monede unice, folosirii a trei limbi oficiale de circulație, ridicarea granițelor, libertatea de circulație, șansa de a accesa fonduri europene, protecția pe care migranții o primesc pe cadrul Uniunii Europene, politica care se aplică tuturor statelor în mod normal și multe altele sunt doar câteva exemple pentru care cele 28 de state membre până în martie 2017 s-au simțit mândre că sunt parte din una dintre cele mai puternice alianțe politico-economice de pe pământ.

Din păcate, succesul Uniunii Europene a fost zguduit puternic de un factor exterior pe care, deși l-au încurajat ca fiind unul dintre principiile valoroase ale celor trei instituții europene, liderii de la Bruxelles nu au crezut că se poate întoarce împotriva lor. Considerând că libertatea de circulație, ajutorul care acoperă toate nevoile unei ființe umane și posibilitatea de integrare în una dintre societățile Uniunii Europene trebuie să reprezinte principiul solidarității promovate de blocul comunitar, oficialii Comisiei, Consiliului și Parlamentului european au constatat prea târziu câte suflete extracomunitare aveau nevoie de această șansă.

Impresionată de situația precară cu care se confruntă cetățenii țărilor aflate în conflict militar sau a țărilor foarte sărace, Cancelarul Germaniei, Angela Merkel a lansat o invitație cu brațele deschise, oferind șansa tuturor acestora de a veni pe teritoriul Uniunii Europene pentru a primi o viață mai bună. Invitația acesteia a fost atât de bine venită încăt, la numai câteva luni distanță, după mii de km parcurși pe jos, riscându-și viețile în mare, sute de mii de suflete au pornit un exod către UE. Găsindu-se într-o situație neașteptată, liderii Uniunii au fost nevoiți să propună distribuirea extracomunitarilor în cote obligatorii de care fiecare stat membru să se ocupe. Această decizie nu a fost pe placul tuturor, având în vedere că în 2016, la nivelul Uniunii Europene încă mai exista o discrepanță între statutul țărilor membre din vest și est, între cele dezvoltate și mai puțin dezvoltate și nu în ultimul rând, existau deja țări care erau aglomerate cu milioane de străini, în timp ce altele, mai conservatoare nu și i-a dorit niciodată.

Criza refugiaților a devenit astfel, factorul care a amenințat structura Uniunii Europene. Dacă Ungaria, Polonia, Italia sau România se răzvrătesc în continuare la decizia liderilor de la Bruxelles, Marea Britanie a decis că cea mai bună decizie în ceea ce o privește este separarea de UE.

Potrivit lui Guy Verhofstadt, liderul grupului Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, decizia Marii Britanii de a părăsi Blocul comunitar este o „tragedie pentru Europa”, însă în urma acestui eveniment a crescut susţinerea populaţiei din majoritatea ţărilor faţă de ideea europeană.

„Brexit este de fapt o tragedie pentru Europa. Însă, după Brexit, populaţia din cele mai multe ţări nu doreşte o ieşire a ţării lor. Nimeni nu mai vrea un Nexit, plecarea olandezilor, ori Frexit, plecarea francezilor (...) ceea ce vedem acum după Brexit este că ideea europeană este mai populară decât oricând”, a declarat Verhofstadt, fost premier al Belgiei şi principalul negociator al Parlamentului European pe tema Brexit, adăugând că „este ironic ca Marea Britanie, o ţară care vrea să părăsească UE, a fost nevoită să organizeze alegerile europene”. „Totuși sunt destul de încrezător că rezultatul acestor alegeri în Marea Britanie va fi un sprijin enorm pentru partidele pro-europene”, a afirmat oficialul european”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page