top of page

„Uniunea Europeană se confruntă cu tendinţe autoritariste în Europa Centrală şi de Est”


Criza cu care se confruntă Uniunea Europeană începând cu primăvara lui 2015 nu a afectat doar statele membre invadate de sute de mii de extracomunitari în căutare de o șansă mai bună la viață, ci inclusiv relația dintre acestea și cele trei instituții europene (Consiliul, Comisia și Parlamentul european). Diferența de opinie cu referire la cine este vinovatul care a cauzat această criză, deciziile luate pentru a gestiona impasul în care s-au trezit peste noapte cele 28 de țări membre și atitudinea la adresa extracomunitarilor a împărțit blocul comunitar în două tabere opuse: pro-europenii și naționaliști/euro-scepticii.

Promovând ura la adresa fenomenului de migrare, tabăra populiștilor a început să răspândească o influență extraordinară asupra poziției pe care și proprii cetățeni o adoptă cu privire la încrederea în UE. Potrivit cotidianului Financial Times, „Uniunea Europeană se confruntă cu tendinţe autoritariste în Europa Centrală şi de Est, în ţări precum Polonia, Ungaria şi România, iar liderii europeni sunt divizaţi în privinţa soluţiilor”.

Îndrăgostit de capitala Poloniei, Varșovia, politicianul olandez, Frans Timmermans, în calitate de comisar UE responsabil de statul de drept şi de drepturile fundamentale, a avut o serie de dispute cu Guvernul Poloniei şi cu alte administraţii naţionaliste din Europa Centrală şi de Est, pe fondul indiciilor referitoare la amplificarea autoritarismului. „Pentru cei preocupaţi de efectele asupra democraţiei, luptele lui Timmermans reflectă o problemă mai amplă: Uniunea Europeană nu are instrumente eficiente pentru a readuce aceste guverne la respectarea regulilor”, explică editorialiştii Michael Peel şi Ben Hall într-un articol publicat în Financial Times sub titlul „Poate Uniunea Europeană să îşi rezolve problema autocraţiei? O Uniune construită pentru a proteja democraţia se confruntă cu riscul autoritarsimului. Liderii UE sunt divizaţi în privinţa celei mai bune reacţii”. Astăzi, Timmermans (parte din Partidul Socialiștilor Europeni) candidează pentru o poziție de conducere în cadrul Uniunii Europene, confruntându-l pe contracandidatul său Mandred Weber, liderul al Partidului Popular European (PPE).

„Cei doi politicieni sunt primii candidaţi ai forţelor politice de centru-stânga şi de centru-dreapta în scrutinul europarlamentar care se desfăşoară săptămâna aceasta. Oricare câştigă speră să devină preşedinte al Comisiei Europene, Executivul UE, după retragerea lui Jean-Claude Juncker spre sfârşitul anului. Timmermans şi Weber au avut în mod repetat dispute asupra modalităţilor de contracarare a tendinţelor autoritariste din state UE precum Polonia, Ungaria şi România. De-a lungul unui deceniu de crize în Europa - generate, printre altele, de datoriile suverane, de situaţia din Grecia, de imigraţie şi Brexit - lupta pentru respectarea normelor democratice pare a fi probabil cea mai gravă de la nivelul Uniunii Europene. Au fost amplificate vechile clivaje şi au apărut unele noi: între Est şi Vest, între vechi state membre UE care deplâng erodarea drepturilor fundamentale şi noile state, care denunţă standardele duble. Cei care avertizează asupra riscurilor ascensiunii autoritarismului în cadrul UE afirmă că acest fenomen atacă esenţa unei uniuni construite pentru protejarea democraţiilor şi a drepturilor omului după ororile nazismului şi situaţia devastatoare din al II-lea Război Mondial”, observă editorialiştii de la Financial Times.

Cu privire la problemele cu care se confruntă Uniunea Europeană în momentul de față, cei candidați se poziționează oarecum opus unul față de celălalt, însă au totuși un punct în comun: atât Frans Timmermans şi Manfred Weber sunt de acord cu gravitatea problemei. „Weber afirmă că riscul autoritarismului la nivelul UE este mai grav decât votul Marii Britanii pentru ieşirea din UE, deoarece valorile fundamentale sunt întotdeauna mai importante decât apartenenţa sau nu a unui stat la organizaţie. Timmermans oferă o perspectivă şi mai sumbră. El cataloghează tendinţele antidemocratice din unele state UE drept ameninţare existenţială la adresa Uniunii Europene” informează agenția națională de presă, Mediafax, citindu-l pe olandez: „șltim din istoria noastră europeană că prin democraţia se poate crea autocraţie. Hitler a ajuns la putere prin mijloace democratice, iar în câteva săptămâni lichidase democraţia şi îşi trimisese adversarii în lagăre”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page