top of page

Ultimatumul Theresei May: Camera Comunelor are “ultima șansă” să mai voteze Brexitul


Susținătoare înforcată a ideii de separare dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, premierul britanic, Theresa May este convinsă că ieșirea Angliei, Scoției, Irlandei de Nord și a Țării Galilor din blocul comunitar este cel mai bun pas pe care trebuie să îl ia în vederea protejării viitorului cetățenilor și a valorilor naționale. Dacă inițial, principalele motive care stăteau la baza acestei separări erau recăpătarea independenței și a autonomiei în Regat, după mai bine de doi ani de negocieri a condițiilor de separare, a ajuns ca despărțirea să fie și despre orgoliul de a nu pierde credibilitate în fața liderilor de la Bruxelles, convinși că nimeni nu poate supraviețui în afara UE.

Acest obiectiv părea unul mult mai ușor atunci când rezultatele referendumului din 23 iunie 2016 au fost făcute publice. Majoritatea voturilor erau în favoarea Brexitului, fapt care a cântărit enorm în parcursul politic pe care l-a luat May. Mass media, analiștii politici, jurnaliștii de investigație, amenințările investitorilor străini și presiunea autorităților celor trei instituții europene au determinat repede reversul monedei. Cetățenii au înțeles că s-au pripit când au votat pentru Brexit și că în realitate, Uniunea Europeană a adus foarte multe avantaje Marii Britanii.

Prea târziu ca să mai dea înapoi, premierul britanic a sperat că până pe data de 29 martie 2019, se va găsi o înțelegere care să mulțumească ambele tabere, iar Brexitul să nu afecteze pe nimeni. Din păcate, Acordul negociat de Theresa May cu Uniunea Europeană nu a fost deloc pe placul multor miniștri care, în semn de protest și-au dat demisia din Guvern. Presată de timp, May a trebuit să prezinte același Acord în fața Parlamentului de la Londra pentru un vot final ce avea să confirme aprobarea documentului și a condițiilor de separare. Acest Acord prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Contestat de numeroși politicieni britanici, Acordul a fost respins de trei ori, în trei runde diferite de vot.

Luați prin surprindere de incertitudinea, haosul și impasul în care se află britanicii în prag de decizie privind „mult doritul” Brexit, liderii Uniunii Europene au oferit șansa Theresei May de a convinge Parlamentul asupra aceluiași Acord, amânând posibilitatea deciziei finale prima dată până pe 12 aprilie și ultima oară, până pe 31 octombrie. Cu toate că mai este mult timp până în toamnă, șefa Guvernului de la Londra vrea ca Acordul să fie aprobat de Parlament până pe 1 iulie, iar Brexitul să aibă loc mult mai devreme.

În acest sens, May este gata să pună din nou documentul cu pricina pe masa de vot a membrilor Camerei Comunelor. De data aceasta, potrivit premierului britanic, „va fi pentru ultima oară” iar în cazul în care proiectul nu va fi votat, Marea Britanie nu se va putea retrage din Uniunea Europeană. Astfel spus, pentru Theresa May, opțiunea unui Brexit fără acord este din start respinsă, fiind conștientă că acea variantă ar reprezenta categoric o sinucidere pentru britanici.

Pentru a se asigura că de data aceasta are mai multe șanse de a obține votul Parlamentului, May a declarat că va prezenta la începutul lunii iunie, „un nou acord Brexit”, care conține garanții privind drepturile angajaților, standarde în domeniul mediului, clauze privind frontiera irlandeză și un „compromis” în domeniul vamal. Dorind să întărească perspectiva unei situații în care Acordul nu va trece de votul Parlamentului nici acum în ultim prag, premierul britanic a reamintit că respingerea proiectului va conduce la anularea ieșirii Marii Britanii din UE.

„Sunt introduse noi modificări semnificative pentru a proteja integritatea economică şi constituţională a Marii Britanii. Adevărul este că după trei încercări de obţinere a aprobării Parlamentului, nu vom putea părăsi Uniunea Europeană dacă nu vom avea un acord care să beneficieze de o susţinere largă a partidelor”, a transmis Theresa May, în cursul zilei de ieri. În aceiași declarație, liderul de la Londra a semnalat că ar putea oferi Parlamentului şansa de a se pronunţa asupra organizării unui nou referendum dacă aprobă Acordul Brexit.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page