top of page

Războul Rece tehnologic dintre SUA și China reprezintă începutul Cortinei de Fier digitale


Dacă până mai de curând, lupta invizibilă dar puternic resimțită pentru controlul asupra puterii mondiale se desfășura între Statele Unite ale Americii și Rusia, capacitatea extraordinară de dezvoltare a Chinei, a poziționat-o fără drept de apel, în fruntea rivalului economic al americanilor. Cunoscute ca fiind o super putere mondială datorită domeniilor economice, militare, culturale, tehnologice și politice asupra cărora deține monopolul, Statele Unite încep să piardă teren în fața Beijingului care vine cu o viteză de neoprit în topul clasamentului celei mai dezvoltate capitale economice și tehnologice.

Temându-se că nu va reuși să convingă suficient cât să fie votat și pentru cel de-al doilea mandat de președinte dar și că numele său nu va rămâne în istorie ca liderul care a produs cele mai multe schimbări Americii, Donald Trump s-a decis să își împartă atenția între situația politică din Venezuela, conflictul militar din Siria, suspiciunile asupra Rusiei, denigrarea Uniunii Europene, promovarea urii la adresa migrației, războiul psihologic cu Iranul și asigurarea că Beijingul nu va reuși să treacă în fața SUA, la niciun capitol.

Dacă astăzi, petrolul reprezintă resursa principală de dezvoltare a potențialului țărilor lumii, tehnologia a devenit sursa primordială de coordonare a unei societăți manipulate și controlate de liderii care își doresc o masă de oameni gata pregătiți să li se supună fără să riposteze. În acest sens, cu toate că la nivel de marketing, tehnologia americanilor se vinde cel mai bine, în realitate, prețul accesibil și puterea de dezvoltare a chinezilor, clasează Beijingul aproape cu un picior în fața Statelor Unite. Această concurență acerbă a devenit una dintre obiectivele principale ale liderului de la Casa Albă, manifestând intenția de a opri accelerarea Chinei în drum spre un control mondial. Conform cotidianului The New York Times, „abordarea dură a administrației lui Trump în conflictul cu Beijingul, riscă să dezvolte două lumi diferite în domeniul tehnologiei informaționale, izolând și mai mult circa 20% din utilizatorii de internet”. „China a pierdut aproape două decenii pentru a construi un zid digital între ea şi restul lumii, o barieră unilaterală menită să ţină departe companii precum Facebook şi Google, permiţându-le însă rivalilor chinezi să meargă în străinătate şi să se extindă în lume. Acum, preşedintele Donald Trump izolează acest zid de pe partea cealaltă”, notează editorialistul Li Yuan într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul „În contextul în care Huawei pierde Google, războiul tehnologic SUA-China primeşte propria Cortină de Fier / Abordarea dură a Casei Albe ameninţă să accelereze dezvoltarea a două lumi tehnologice, izolând şi mai mult o cincime din utilizatorii de Internet”.

La începutul acestei săptămâni, compania Google a limitat furnizarea de servicii de software acordate gigantului de telecomunicații Huawei, după ce săptămâna trecută, Casa Albă a emis o ordonanță prin care s-a decis restricționarea accesului companiei chineze la tehnologia americană. Aceste sisteme de software sunt utilizare la smartphone-urile Huawei, aplicațiile fiind preinstalate la toate dispozitivele Huawei comercializate în lume. Evident, potrivit jurnaliștilor internaționali, această ordonanță prezidențială americane este numai o strategie cu care Trump vizează să provoace eșecul chinezilor. „Pentru Huawei, impactul puternic va fi în străinătate, dat fiind că în China clienţii au deja acces limitat la serviciile Google. Măsura companiei americane va avea cele mai mari efecte în zone precum Europa, unde a devenit unul dintre cei mai mari vânzători de smartphone-uri. În mod inevitabil, vor urma şi alte companii. Practic, manevra generează presiuni asupra visurilor Huawei de extindere pe plan internaţional” explică agenția națională de presă, Mediafax.

„În cazul în care China şi Statele Unite au lansat un Război Rece tehnologic, atunci ordonanţa contra Huawei poate fi percepută cel mai bine ca fiind începutul unei Cortine de Fier digitale. În această perspectivă potenţială asupra viitorului tehnologic, China va continua să ţină la distanţă cea mai mare parte a lumii. Conform acestei ipoteze, în schimb, Statele Unite şi multe alte ţări vor bloca, la rândul lor, tehnologia chineză. Înăsprirea poziţiei americane închide multe dintre modalităţile folosite de SUA şi China pentru schimburi de idei şi pentru colaborarea în afaceri în pofida strictului regim chinez de cenzură. Închiderea acestor uşi ar putea avea efecte profunde nu doar asupra afacerilor din domeniul tehnologic, ci şi asupra modului în care lumea va utiliza şi va înţelege dispozitivele şi serviciile viitorului. Noua abordare agresivă a Statelor Unite va conduce doar la accelerarea acestui proces, deschizând o fereastră potenţială ca într-o zi cetăţenii Chinei să utilizeze doar telefoane chineze sau dispozitive dotate cu cipuri şi softuri locale. Iar acest lucru se întâmplă cu o viteză care a şocat multă lume în China. Manevra Administraţiei Trump este mult mai completă decât se aşteptau mulţi chinezi. Şi a apărut mult mai devreme. Mulţi oameni abia acum îşi dau seama că este reală” subliniază editorialistul NYT.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page