top of page

„Un eventual Brexit fără Acord ar reprezenta o trădare”


Cu toate că în perioada aceasta, interesul principal al Uniunii Europene cade pe alegerile europarlamentare de la finalul acestei săptămâni când milioanele de cetățeni ai blocului comunitar sunt așteptați la urne pentru a decide partidul care va conduce în următorii ani cârma celor trei instiruții europene (Consiliul, Comisia și Parlamentul), Brexitul rămâne în continuare un subiect de maximă importanță în tabăra britanicilor. Deși, Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord au fost obligate să participe la acest scrutin europarlamentar, atmosfera creată de presiunea unei decizii referitoare la Brexit continuă să marcheze întâlnirile dintre Guvernul și Parlamentul de la Londra.

După ce în data de 29 martie, când s-au împlinit doi ani de la invocarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, procesul de negociere a condițiilor de separare a eșuat prin imposibilitatea de a lua o decizie, amânarea până pe 12 aprilie, i-a oferit premierului Theresa May șansa de a primi o altă veste bună: decizia de Brexit mai poate aștepta până pe 31 octombrie, timp în care, Marea Britanie trebuie să participe la alegerile europarlamentare, iar Camera Comunelor trebui să aprobe Acordul negociat deja de May și UE.

Cu gândul că organizarea unui nou referendum privind apartenența Regatului Unit la blocul comunitar este o variantă pe care May continuă să o privească ca și exclusă, Ministrul britanic de Finanțe a declarat weekendul trecut că nici opțiunea ca Marea Britanie să iasă din UE fără aprobarea unui Acord nu poate fi o variantă luată în calcul. Potrivit acestuia, cei care propun ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un Acord cu Blocul Comunitar comit un act de trădare la adresa celor care au votat la referendum.

Declarațiile acestuia vin în contextul în care Guvernul britanic a transmis că astăzi va propune un nou Acord, pe care îl descrie ca fiind „îmbunătățit”. Conform Executivului, documentul care ar putea să conțină noi prevederi referitoare la dreptul muncii și la protecția mediului, urmează să fie trimis Camerei Comunelor. În aceiași ordine de idei, potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „prim-ministrul britanic Theresa May a transmis că va anunţa data alegerii unui succesor pentru funcţia de premier după următorul vot al Acordului Brexit din Parlament, programat pentru prima săptămână din luna iunie. Dacă Acordul Brexit va fi respins pentru a patra oară, prim-ministrul a anunţat că va demisiona din funcţie”.

Pregătit să îi ia locul Theresei May, fostul ministru britanic pentru Brexit, Boris Johnson și-a anunțat deja candidatura pentru conducerea Partidului Conservator și pentru funcția de prim-ministru.

Sub puternica presiune a celei mai importante decizii privind viitorul Marii Britanii, un incident care are legătură cu Brexitul l-a vizat de curând pe fostul lider al UKIP, politicianul care a provocat referendumul pentru Brexit, Nigel Farage. Candidat la alegerile parlamentare de la finalul acestei luni, fostul europarlamentar (membru al Parlamentului European în perioada 1999-2004, 2004-2009, 2009-2014 și 2014 până în prezent, a fost ținta unui „milk shake” după ce un bărbat la atacat cu această băutură în timp ce Farange susținea un discurs în fața unei mulțimi. Cunoscut pentru atitudinea sa eurosceptică și discursurile sale populiste, Nigel Farange a fost astfel victima nemulțumirii unui britanic care regretă situația în care Marea Britanie a cerut să se despartă de Uniunea Europeană.

La câteva sute de km depărtare, premierul Scoției, Nicola Sturgeon, face față presiunii cu care se pregătește decizia Brexit, amintind că scoțienii au șanse reale de a rămâne în Uniunea Europeană, chiar și după ce Marea Britanie va părăsi blocul comunitar. „Londra a ignorat votul masiv din Scoţia în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană. Scrutinul europarlamentar reprezintă o oportunitate pentru a face auzită vocea Scoţiei. Orice acord Brexit aprobat de Parlamentul britanic trebuie supus unui referendum, iar oamenii trebuie să aibă pe buletinul de vot opţiunea de a rămâne în UE. Dacă singura opţiune alternativă este ieşirea din UE fără niciun acord, trebuie anulată clauza de ieşire din UE”. Există şanse reale de menţinere a Scoţiei în Uniunea Europeană. (...) Scoţia trebuie să aibă opţiunea de a deveni o naţiune europeană independentă; putem afirma determinarea de a rămâne o naţiune europeană”, a subliniat Nicola Sturgeon, reiterând ideea organizării unui nou referendum pe tema independenţei Scoţiei faţă de Marea Britanie în următorii doi ani.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page