top of page

Tensiunile dintre Statele Unite ale Americii și Iran au atins cote maxime


Nu este prima oară când se speculează că americanii sunt însetați după una dintre cele mai valoroase resurse ale pământului. Astăzi, petrolul are potențialul de a dezvolta serviciile unei țări până a la nivelul de a o transforma într-una dintre cele mai puternice. De asemenea, nu este nici prima oară când se speculează faptul că al treilea război mondial va avea în componența sa cel puțin o țară arabă sau că Armaghedonul Biblic este Orientul Mijlociu.

Ultimele tensiuni dintre Statele Unite ale Americii și Iran au crescut vizibil șansele ca un conflict militar să aibă loc. Decizia președintelui american, Donald Trump de a retrage SUA din Acordul nuclear semnat de Barack Obama cu Iranul, în 2015, a reprezentat scânteia care a declanșat o situație extrem de periculoasă. Deși parte din acest Acord mai sunt și Rusia, China, Germania, Franța și Marea Britanie, insistențele acestora la adresa SUA de a se răgzândi cu privire la nerespectarea Acordului, par să nu fi fost luate în seamă. În fapt, este pentru prima oară în istoria lumii când o țară se retrage dintr-un Acord pe care îl semnează voluntar. Totuși, acest gest nu este unul care surprinde prea mult, după ce, preluarea mandatului ca președinte al SUA, i-a crescut puterea de decizie lui Donald Trump, iar acesta a făcut deja mai multe schimbări neașteptate (mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, retragerea SUA din Acordul climatic de la Paris, retragerea din Consiliul ONU pentru Drepturile omului, Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare cu Russia etc.).

Cu toate că nu a prezentat nicio dovadă, liderul de la Casa Albă și-a anunțat retragerea din Acordul cu Iranul, acuzând țara arabă că nu ar fi respectat condițiile documentului semnat. Bucuros că de acum este liber să reintroducă sancțiuni la adresa Teheranului, Trump și-a răspândit influența până la amenințarea țărilor care încă mai colaborează cu acesta. Acest monopol pe care îl pun americanii asupra afacerilor și relațiilor internaționale pe care le are Iranul nu este trecut cu vederea de către arabi. Ca reacție, Iranul a avertizat celelalte țări parte a Acordului, că dacă SUA nu își schimbă de urgență atitudinea, Teheranul ca pune capăt înțelegerii din 2015 și își va reda oficial libertatea de a construi arme nucleare. Între timp, Trump a trimis nave militare în zona Iranului, crescând astfel tensiunile dintre cele două state până la un nivel la alertă maximă.

Weekendul acesta, Trump a amenințar din nou Iranul prin intermediul unui mesaj postat pe Twitter, crescând astfel îngrijorările privind un potențial război dintre SUA și Iran. „Dacă Iranul vrea o luptă, acela va fi sfârşitul oficial al Iranului. Niciodată să nu mai ameninţaţi Statele Unite”, a transmis președintele american. Acest mesaj vine după ce tot Statele Unite au ieșit din Acordul nuclear, au impus sancțiuni economice suplimentare împotriva Iranului și a crescut prezența militară din regiune. De cealaltă parte, Administrația de la Teheran descrie acțiunile Statelor Unite drept ca „un război psihologic” și „un joc politic” așa cum ar fi procedat și cu Libia, Irak, Afganistan, Siria sau Venezuela.

Conflictul dintre cele două țări nu a rămas fără ecou. Dacă mai multe țări s-au alăturat uneia dintre aceste tabere, susținând fie SUA, fie Iranul, Arabia Saudită a declarat de curând că dorește să evite izbucnirea unui război, însă dacă decizia Iranului va aduce o astfel de amenințare, aceasta se simte pregătită să răspundă atacurilor. „Regatul Arabiei Saudite nu doreşte izbucnirea unui război în regiune, nu asta căutăm. Vom face tot posibilul să evităm acest lucru, dar afirmăm faptul că în cazul în care cealaltă parte (Iranul, n.red.) alege un război, regatul va răspunde cu forţă şi determinare, se va apăra şi îşi va apăra interesele”, a transmis Adel al-Jubeir, ministrul de Externe, în cadrul unei conferinţe de presă ministrul de Externe. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „regele Salman al Arabiei Saudite a invitat duminică liderii din Golf şi ai Ligii Arabe să convoace la Mecca, pe 30 mai, o reuniune de urgenţă, în cadrul căreia să discute implicaţiile atacurilor asupra unor instalaţii petroliere din Arabia Saudită, incident atribuit Iranului”. Cu toate că gestul a fost revendicat de rebelii huthi din Yemen, inițial, adjunctul ministrului saudit al Apărării a acuzat Iranul pentru atacul cu drone asupra a două instalații petroliere din Arabia Saudită. „Condiţiile critice actuale necesită o poziţie unificată a Ligii Arabe şi a ţărilor din Golful Persic faţă de provocările şi riscurile întâmpinate”, a anunţat într-un comunicat Ministerul de Externe din Emiratele Arabe Unite.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page