top of page

După ce a instigat la denigrarea imigranților, Donald Trump propune un plan care să-i ajute pe străi


Cu un spirit revoluționar și contrar principiilor fostului președinte care obișnuia să instige la uniune, amintind „prietenilor” săi americanii, că sunt și întotdeauna au fost o națiune de imigranți („și noi am fost străini la un moment dat”) Donald Trump a mizat încă din timpul campaniei prezidențiale pe faptul că americanii (ca și el) s-au săturat de străini, de servirea intereselor sau binelui altor state, de deschiderea față de alianțe inutile (specificând Acordul climatic de la Paris și Acordul nuclear cu Iranul), pierderea valorilor americane în favoarea efortului de a a satisface mass media, acuzând fără nicio reținere Uniunea Europeană, insultând sisteme politice sau jignind personalități publice. Sătul de „circul” din societatea americană, Donald Trump și-a centrat discursul electoral pe apelul la emoții, inspirând electoratul să voteze o „America, minunată din nou” (America, great again) care, pentru el, înseamna în primul rând o America fără imigranți.

Totuși, cunoscut ca fiind total împotriva fenomenului migrației, pe care de altfel o vede precum o amenințare la adresa securității țării dar și la adresa identității și culturii naționale, președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a propus de curând un plan de reformare a securității frontierelor și migrației legale, cerând schimbări în favoarea imigranților tineri și educați în schimbul celor cu familii care au relații în Statele Unite. Această inițiativă surprinde atât pe cetățenii americani cât și pe imigranți, având în vedere că încă din timpul campaniei sale electorale, liderul de la Casa Albă a inițiat o cultură politică bazată pe rasism, naționalism și xenofobie. În fond, imaginea și discursurile nonsconformiste ale candidatului Donald Trump au confruntat o rivală de tip tradițional, care părea să aibă toate șansele de câștig însă, folosindu-se de accesibilitatea comunicării digitale, Trump și-a transmis singur discursurile electorale în timp ce hrănea mass media cu o imagine publică al cărei potențial a servit la crearea celor mai scandalizate știri. Iar știrile în legătură cu ura sa împotriva migrației nu au lipsit aproape niciodată.

Unul dintre obiectivele electorale ale președintelui SUA este să construiască un zid de doi metri la granița cu Mexicul, tocmai pentru a stopa valul de imigranți care vin dinspre America Latină.

Ieri însă, cel mai puternic om de pe planetă a dezvăluit un plan oarecum suspect având în vedere că Trump nu și-a arătat niciodată interesul de a-i susține pe cei care trec granița în SUA. Acesta propune un set de măsuri care prevăd acordarea unei atenţii mai mare imigranţilor care deţin un set de abilităţi, care învaţă limba engleză şi care trec un examen civic.

Totuși, „planul nu menţionează măsuri care să propună un statut legal pentru imigranţii tineri, care sunt aduşi în SUA încă de când sunt copii” informează agenția națională de presă, Mediafax. „Propunerile noastre au fost construite pe istoria bogată a imigranţilor în ţara noastră, în timp ce încearcă să consolideze relaţiile de cetăţenie care ne aduc împreună ca famillie. Dacă, pentru un motiv anume, posibil politic, nu vom convinge democraţii să aprobe acest plan bazat pe merit, atunci îl vom aproba după următoarele alegeri, când vom recupera controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, vom păstra Senatul şi desigur preşedinţia”, a declarat Donald Trump.

Potrivit Mediafax, „planul a fost dezvoltat de consilierul şi ginerele liderului de la Casa Albă, Jared Kushner, şi de Stephan Miller, un consilier pe probleme privind imigranţii”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page