top of page

Concluziile summitului informal, semnate de cei 27 de membri ai Uniunii Europene în Declarația comun


Întâlnirea de ieri a celor 27 de lideri ai Uniunii Europene, prezenți în Sibiu pentru a dezbate cele mai importante aspecte cu care se confruntă blocul comunitar în momentul de față s-a încheiat cu mult entuziasm, satisfacție, declarații pline de speranță, o fotografie „de familie” și o declarație comună. Astfel, 9 mai 2019, șefii de stat şi guverne din statele membre UE au adoptat Declaraţia de la Sibiu cu privire la viitorul Uniunii Europene, document care conține zece angajamente printre care o singură Europă, uniţi la bine şi la greu, protejarea democraţiei şi a statului de drept şi apărarea unei singure Europe.

„Peste câteva săptămâni, cetăţenii europeni îşi vor alege reprezentanţii în Parlamentul European, la patruzeci de ani după exercitarea, pentru prima dată, a acestui drept fundamental. O Europă reunită în pace şi democraţie este doar una dintre numeroasele realizări. Încă de la începuturile sale, Uniunea Europeană, cu valorile şi libertăţile sale ca forţă motrice, a oferit stabilitate şi prosperitate în întreaga Europă, în interiorul graniţelor Uniunii şi dincolo de ele. De-a lungul anilor, a căpătat un rol important pe scena internaţională. Cu o populaţie care se ridică la aproximativ jumătate de miliard de cetăţeni şi o piaţă unică competitivă, Uniunea Europeană este un lider în comerţul internaţional şi conturează politica mondială. Ne reafirmăm convingerea că, uniţi, suntem mai puternici în această lume tot mai neliniştită şi care prezintă tot mai multe provocări. Recunoaştem că avem responsabilitatea, ca lideri, de a face Uniunea noastră mai puternică şi de a ne crea un viitor mai bun, recunoscând totodată perspectiva europeană a altor state europene”, se arată scris în Declaraţia de la Sibiu, semnată de cei 27 de lideri ai Uniunii Europene.

Documentul scoate mult în evidență că provocările cu care se confruntă blocul comunitar nu sunt motive de a claca în fața provocărilor și că împreună, uniți, cei 27 de membri pot face foarte mult, acest lucru fiind deja demonstrat de exemple din istorie. „Vom apăra o singură Europă – de la est la vest şi de la nord la sud. În urmă cu treizeci de ani, milioane de oameni s-au luptat pentru unitate şi pentru a fi liberi şi au doborât Cortina de fier care a împărţit Europa în două timp de mai multe decenii. Nu vom lăsa loc de diviziuni care vin în contra interesului nostru colectiv. Trebuie să reiterăm angajamentul de a sta întotdeauna alături unii de ceilalţi. Putem să ne exprimăm şi ne vom exprima la unison. Vom continua să protejăm modul nostru de viaţă, democraţia şi statul de drept. Drepturile inalienabile şi libertăţile fundamentale ale tuturor cetăţenilor europeni au fost dobândite cu mari greutăţi şi le vom preţui întotdeauna cum se cuvine. Vom apăra valorile şi principiile noastre comune consacrate în tratate. Ca lideri, ne luăm angajamentul să obținem rezultate acolo unde contează cel mai mult. Europa va continua să fie un actor important în chestiunile importante şi să continue să acorde atenţie preocupărilor şi speranţelor tuturor cetăţenilor europeni, aducând Uniunea mai aproape de cetăţeni. Europa va fi un lider mondial responsabil. Provocările cu care ne confruntăm astăzi ne afectează pe noi toţi. Vom continua să colaborăm cu partenerii noştri la nivel internaţional pentru a menţine şi a dezvolta ordinea internaţională bazată pe norme, pentru a valorifica pe deplin noile oportunităţi comerciale şi pentru a aborda împreună probleme globale, cum ar fi conservarea mediului şi combaterea schimbărilor climatice” promit liderii celor 27 de state în Declarația de la Sibiu.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page