top of page

Extremismul atinge cote maxime în Ungaria


În timp ce în România, la Sibiu se reunesc astăzi în cadrul unui summit informal cei mai importanți lideri ai Uniunii Europene dezbătând provocările și amenințările cu care se confruntă blocul comunicar, cum ar fi securitatea, Brexitul sau migrația, în Ungaria, potrivit unei organizații pentru drepturile omului, autoritățile au forțat 11 azilanți afgani să traverseze înapoi în Serbia în cursul nopții. Motivul acestei expulzări este faptul că cererile de azil ale refugiaților au fost respinse. Conform Comitetului Helsinki din Ungaria, numărul acestora ar fi fost mai mare, însă organizația non-guveramentală a reușit să obțină suspendarea deportării a altor cinci cetățeni afgani, cu ajutorul Curții Europene pentru Drepturile Omului.

În opinia agenției ONU pentru Refugiați, acțiunile autorităților ungare de a forța două familii să părăsească țara reprezintă „o încălcare flagrantă a legilor internaţionale şi europene”. De altă parte, legislația ungară precizează că solicitările de azi ale refugiaților sosiți din țări considerate „sigure” de Budapeste sunt respinse. Această practică este una care ridică „profunde preocupări” pentru agenția ONU, neînțelegând până unde va merge extremismul și discriminarea Ungariei.

Printre cele 11 persoane deportate se află și o femeie însărcinată, fapt care cântărește și mai mult în evidențierea regimului Viktor Orban și a influenței sale în ceea ce privește naționalismul. „Aceşti oameni au fost puşi într-o situaţie imposibilă. Fie să se întoarcă la Kabul, fie să plece în Serbia, târziu, în mijlocul nopţii noaptea”, a declarat Andras Lederer, un reprezentant al Comitetului Helsinki. În apărarea sa, Biroul ungar pentru Imigraţie şi Azil a comunicat că cele 11 persoane au ales să plece în Serbia de bună voie.

Peste graniță, autorităţile sârbe au cazat cele două familii afgane într-un centru de primire refugiaţi iar pentru a diminua din impresia creată „greșit”, autorităţile ungare au explicat că înainte de a ajunge în Ungaria, azilanţii au trecut prin mai multe state, inclusiv o ţară membră UE, unde au beneficiat de asistenţă medicală.

La nivel mai înalt, premierul Viktor Orban este ocupat de atacurile la PPE, declarând că partidul pe care îl conduce (n.r. FIDESZ) nu își poate lega destinul de o formațiune ca PPE care este pro-migrație și care se pregătește să încheie un acord strategic cu formațiunile din PE care sprijină acest fenomen. Obiectivul principal al premierului ungar rămâne în continuare, împiedicarea migrației. „Întrebarea este ce se va întâmpla după 26 mai, în ce direcţie o ia PPE. În momentul de faţă, PPE se pregăteşte să încheie un acord strategic cu stânga, ceea ce nu este ceva inedit. Însă nu putem accepta şi nu putem sprijini acest lucru, că întreaga stângă din Europa este pentru migraţie, ceea ce înseamnă că PPE are un acord cu acele partide care sunt pentru migraţie. Noi considerăm că problema cea mai importantă pentru noi este să putem împiedica migraţia. Deci noi nu ne putem lega destinul de un partid care este pro-migraţie, aceasta este problema noastră majoră şi trebuie să găsim răspunsul la această întrebare după alegerile pentru PE”, a spus Orban. Conform acestuia, FIDESZ s-a autosuspendat din PPE până la rezolvarea problemelor care au generat tensiuni, iar formaţiunea maghiară nu va aştepta o decizie a PPE în ceea ce o priveşte, ci va decide singură ce va face în perioada următoare. „Vom vedea unde îşi va avea loc FIDESZ-ul, în cadrul PPE sau în afară”, a explicat premierul Ungariei.

De altă parte, Viktor Orban a ținut să declare că este de acord cu afirmațiile recente ale Papei Francisc privind salvarea migranţilor de la înec şi la ajutorarea lor, adăugând însă, că ajutorul trebuie acordat în ţările de origine ale acestora, nu să fie importată problema în Europa. Totuși, la câteva zile după, Orban a declarat că atitudinea autorităţilor italiene, care au decis să nu mai permită migranţilor să vină pe mare în ţară, a dus la salvarea de vieţi omeneşti. „În ceea ce priveşte declaraţiile Sanctităţii Sale, două lucruri pot să vă spun, sunt de acord cu ambele. El cere să ducem o politică pentru a fi cât mai puţini cei care se îneacă în mare şi eu sunt absolut convins că cei care exprimă clar că emigranţii fără niciun fel de înregistrare, fără niciun fel de sprijin nu merită să plece din ţările lor, să se îmbarce, eu cred că noi, prin atitudinea noastră, salvăm vieţi omeneşti. Dl. Salvini a exprimat clar că nu merită să se plece de pe malurile africane, pentru că Italia nu o să-i lase să intre şi cu această poziţie a Italiei s-a redus considerabil numărul migranţilor, deci s-au salvat vieţi umane. Sunt absolut convins că această politică care apără Italia a salvat mult mai multe vieţi umane faţă de acea politică care îi ademeneşte în permanenţă pe migranţi, îi ademeneşte să abordeze o cale periculoasă, pentru că astfel pierd mult mai multe vieţi umane. Asta este realitatea. Este datoria noastră de creştini şi de oameni, însă ajutorul trebuie dus acolo unde problema există şi nu problema importată în Europa”, a conchis premierul Ungariei.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page