top of page

Inevitabilul s-a produs: Marea Britanie se pregătește de alegerile europarlamentare iar Theresa May


După demisia fostului premier britanic, David Cameron, imediat după afișarea rezultatelor de la referendumul din iunie 2016, privind apartenanța Marii Britanii la Uniunea Europeană, Theresa May și-a asumat cu mult entuziasm și încredere, rolul de șef al Guvernului de la Londra, promițând că va ține cont de dorința cetățenilor de a scoate Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord din blocul comunitar. Dacă la început, această sarcină nu părea una dificilă și poziționa Marea Britanie pe un statut de lider al acestei despărțiri, perspectivele sumbre asupra viitorului economiei britanice de după Brexit și avertizările liderilor de la Bruxelles cu privire la izolarea Marii Britanii au început să se resimtă de-a lungul celor doi ani pe care Regatul Unit și Uniunea Europeană i-a avut la dispoziție pentru a negocia condițiile de separare.

Dificultatea obiectivului de a gândi un acord care să mulțumească ambele tabere a devenit principalul motiv pentru care singura înțelegere negociată între premierul britanic și liderii de la Bruxelles a resimțit o oarecare tentă de a pune mai degrabă Uniunea Europeană în avantaj decât Marea Britanie. Nemulțumiți de acordul propus de Theresa May, acuzată că l-a gândit „pe fugă” și sub presiunea timpului, mai mulți miniștri și-au dat demisia din Guvernul de la Londra în semn de protest. Cu o slabă susținere chiar și din partea propriului partid, Theresa May s-a prezentat cu documentul redactat, la începutul acestui an în fața membrilor Camerei Comunelor. Din păcate pentru aceasta, acordul a suferit trei respingeri, fapt care a pus Marea Britanie într-un impas fără precedent.

Insistând că doleanțele britanicilor trebuie respectate, Theresa May a refuzat de nenumărate ori posibilitatea organizării unui nou referendum privind apartenența Regatului Unit la Uniunea Europeană. Sperând că se poate ajunge la o înțelegere între Guvernul și Parlamentul de la Londra, May nu și-a dorit ca Marea Britanie să fie nevoită să participe și la scutinul alegerilor europarlamentare programte pentru sfârșitul lunii mai. Însă inevitabilul tocmai s-a produs: impasul în care se află aprobarea Acordului a determinat-o pe May să ia în calcul posibilitatea unui nou referendum, în timp ce Guvernul londonez a anunțat ieri public, că Marea Britanie va participa la alegerile europarlamentare.

Potrivit unor surse politice de la Londra, Theresa May a purtat discuții secrete privind posibilitatea organizării unui nou referendum pe tema apartenenței țării la Uniunea Europeană, aceasta reprezentând singurul scenariu pentru situația în care Guvernul nu va putea evita convocarea acestuia de către Parlamentul britanic. În opinia lui John McDonnell, un lider al Partidului Laburist (centru-stânga, opoziţie), „este foarte posibil ca aprobarea Acordului Brexit în Camera Comunelor să fie condiţionată de organizarea unui nou plebiscit pe tema acestuia. Conservatorii ar trebui să admită că, dacă va fi aprobat un acord, probabil un număr mare de parlamentari vor cere un nou vot public”. Totuși, Theresa May nu își pierde speranța și negociază de zori cu opoziţia laburistă pentru a obţine susţinerea necesară aprobării Acordului Brexit în Camera Comunelor.

De cealaltă parte, Theresa May regretă deja că Marea Britanie a ajuns în situația în care nu are încotro decât să organizeze alegeri europarlamentare. Întrebat despre speculații potrivit cărora May ar putea lua decizia să demisioneze, un purtător de cuvânt al șefei Guvernului britanic a declarat că „nu ştie ca premierul să-şi fi schimbat intenţia de a renunţa la funcţie doar după ce prima parte a procesului Brexit a fost finalizată”, informează The New York Times.

În cursul zilei de ieri, Guvernul de la Londra a făcut public faptul că Marea Britanie va participa la alegerile pentru desemnarea membrilor Parlamentului European, scrutinul urmând să fie organizat în Marea Britanie pe 23 mai. Conform declarațiilor lui David Lidington, şeful Cancelariei premierului Theresa May, „Executivul a stabilit că nu există suficient timp pentru finalizarea procedurii de ratificare a Acordului Brexit până la acea dată”. Totuși, Guvernul Theresa May a fixat obiectivul de a obţine aprobarea Acordului Brexit de către Camera Comunelor până pe 2 iulie.

La polul opus, Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker își face rgegrete cu privire la campanie Brexit din 2016. „A fost o greşeală să nu intervenim şi să nu ne implicăm pentru că am fi putut să eliminăm minciunile care circulau. Nu trebuia să păstrăm tăcerea într-un moment atât de important” a declarat Juncker în cadrul unei conferinţe de presă de la Bruxelles, adăugând că instituţiile UE urmau sfatul fostului premier britanic David Cameron, care a avertizat împotriva ingerinţelor în politica internă a Marii Britanii.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page