top of page

Nu mai încape îndoiala: Marea Britanie organizează alegeri europarlamentare pe 23 mai


Pentru a ieși dintr-un impas fără precedent cauzat de întârzierea luării unei decizii în ceea ce privește Brexitul dar și a incertitudinii în care s-au așternut întâlnirile atât dintre Parlamentul și Guvernul de la Londra cât și dintre premierul britanic, Theresa May și reprezentanții Uniunii Europene, Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord au primit o mână de ajutor din partea liderilor europeni cu condiția ca Marea Britanie să participe la scrutinul alegerilor europarlamentare de la finalul lunii acesteia.

Astfel spus, după ce imposibilitatea de a respecta termenul inițial de 29 martie dar și a celui de a-l doilea, stabilit pentru 12 aprilie i-a determinat pe britanici să nu fie pregătiți să ia o decizie în ceea ce privește ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, la summitul extraordinar organizat de Președintele Consiliului European, Donald Tusk, unde au participat toți liderii celor 28 de state membre, britanicilor le-a fost aruncat un ultim colac de salvare însă nu înainte de a li se comunica în mod clar care sunt condițiile în care mai primesc această șansă. După decizia comună de a amâna Brexitul până pe 31 octombrie, britanicii sunt nevoiți să își îndeplinească încă rolul de membru al UE și să participe la scutinul alegerilor europarlamentare de la finalul lunii mai.

Cu toate că nu și-a dorit să mai „piardă vremea” cu ele având în vedere că britanicii fac tot posibilul pentru despărțirea iminentă de blocul comunitar, premierul Theresa May a înțeles că nu se află într-o poziție din care să poată alege și neavând altă șansă, va trebui să pregătească Marea Britanie pentru europarlamentare.

În timp ce analiștii politici cred că această condiție impusă de liderii de la Bruxelles are rolul strategiei de a-i face pe britanici să se răzgândească cu privire la separare, Guvernul de la Londra a decis participarea la alegerile pentru desemnarea membrilor Parlamentului European, scrutinul urmând să fie organizat în Marea Britanie pe 23 mai.

„Alegerile Parlamentului European se vor desfăşura în Marea Britanie pe 23 mai, în contextul în care Guvernul a stabilit că nu există suficient timp pentru finalizarea procedurii de ratificare a Acordului Brexit până la acea dată”, a declarat David Lidington, şeful Cancelariei premierului Theresa May. În timp ce inițial, sperau că o înțelegere obținută în timp real asupra acordului negociat de prim-ministrul britanic și Uniunea Europeană va elimina obligativitatea Marii Britanii de a participa la alegerile europarlamentare, membrii Guvernului britanic au recunoscut că nu mai este timp pentru a se eschiva de la participarea la acest scrutin, fapt pentru care, britanicii se pregătesc acum împreună cu celelalte 27 de state membre, pentru europarlamentare, fixând obiectivul de a obține aprobarea Acordului Brexit de către Camera Comunelor până pe 2 iulie.

De altă parte, Theresa May a purtat săptămâna aceasta discuții secrete privind posibilitatea organizării unui nou referendum pe tema apartenenței Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord la Uniunea Europeană. Această decizie ar putea fi cauzată de contextul impasului privind aprobarea Acordului respins deja de trei ori de către Parlamentul de la Londra.

„Theresa May, liderul Partidului Conservator (centru-dreapta), pregăteşte scenariile pentru situaţia în care Guvernul nu va putea evita convocarea de către Parlament a unui nou referendum. John McDonnell, un lider al Partidului Laburist (centru-stânga, opoziţie), a argumentat că este foarte posibil ca aprobarea Acordului Brexit în Camera Comunelor să fie condiţionată de organizarea unui nou plebiscit pe tema acestuia” informează agenția națională de presă, Mediafax. „Conservatorii ar trebui să admită că, dacă va fi aprobat un acord, probabil un număr mare de parlamentari vor cere un nou vot public”, a întărit McDonnell în timp ce Theresa May negociază cu opoziţia laburistă pentru a obţine susţinerea necesară aprobării Acordului Brexit în Camera Comunelor.

Cu toate că apele s-au mai liniștit în tabăra britanicilor, atmosfera tensionată de după cu care aceștia s-au confruntat încă de la începutul acestui an nu a luat sfârșit, având în vedere că decizia amânării Brexitului până pe 31 octombrie a fost condiționată de către Consiliul European prin participarea la alegerile europarlamentare și aprobarea Acordului Brexit până la 1 iunie. În caz contrar, Marea Britanie va fi exclusă din Uniunea Europeană.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page