top of page

De ziua Europei, liderii europeni se întâlnesc în Sibiu pentru a formula agenda strategică 2019 – 20


De când găzduiește Președinția Consiliului European, România a devenit centrul de întâlnire ai celor mai importanți lideri europeni și a luării celor mai semnificative decizii cu privire la direcția pe care Uniunea Europeană se angajează să o ia pe termen scurt. În plin mandat, cu aproape două luni înainte de a preda ștafeta Finlandei, țara noastră ia în serios fiecare sarcină pe care o are de îndeplinit în vederea asigurării nu doar a unui mediu optim pentru importantele întâlniri ci și rolul pe care aceste întrevederi își revarsă impactul asupra societății românești.

În numai două zile, în Sibiu, se vor revedea cei mai importanți șefi de stat ai Uniunii Europene, acompaniați de liderii de la Bruxelles. În timp ce orașul este pregătit intens pentru un astfel de eveniment, președintele Consiliului European, Donald Tusk își fixează agenda cu obiectivele acestui summit.

În preajma alegerilor euro-parlamentare programate pentru sfârșitul lunii mai, cei 27 de lideri ai statelor membre UE au primit invitația de a participa la întâlnirea de joi, fiind informați că tema acestei întrevederi este discutarea planurilor blocului comunitar din următorii ani și formularea Agendei Strategice a Uniunii Europene pentru 2019 – 2024.

„Ne vom întâlni în Sibiu de Ziua Europei pentru a discuta planurile strategice pentru Uniunea din anii viitori. În acest context, voi propune să adoptăm Declaraţia de la Sibiu, prin care să trimitem un mesaj de unitate şi încreder în acţiunile noastre comune. Includ, în linii mari, Agenda Strategică pentru următorii cinci ani. Ca urmare a discuţiilor din Sibiu, vom formula Agenda Strategică a UE 2019-2024, care va fi adoptată de către Consiliul European din iunie. În ceea ce priveşte demersul întâlnirii, ne vom întruni la Primăria Sibiu la 12.30, începând cu schimbul obişnuit al opiniilor cu Preşedintele Parlamentului European Tajani, urmat de o fotografie de familie în frumoasa Piaţa Mare (atât cât ne permite vremea). Ne vom întâlni apoi la Palatul Brukenthal pentru un dejun de lucru dedicat poziţia Europei în lume. Pentru sesiunea de lucru de după-amiază ne vom întoarce la Primăria Sibiu, unde vom discuta provocările interne cu care se confruntă Uniunea. Mă aştept să finalizăm până la ora 18.00”, a comunicat Donald Tusk, ataşând Agenda Strategică a UE, în linii mari, pentru următorii cinci ani.

Considerat a fi cel mai așteptat eveniment politic european din perioada în care România găzduiște Președinția Consiliului European, summitul informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea European va fi inaugurat de către președintele României, Klaus Iohannis și președintele Consiliului European, Donald Tusk, cel din urmă prezidând reuniunea.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page