top of page

Peste 600.000 de persoane au aplicat pentru statutul de rezident în Marea Britanie


Cu toate că valul de refugiați și criza umanitară care a cuprins Uniunea Europeană pe neașteptate a speriat-o pe Marea Britanie într-atât de mult încât a luat imediat decizia de a se separa de restul statelor din blocul comunitar, nu la fel s-au simțit și imigranții care au poposit pe teritoriul Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord după ce au înțeles că nu mai sunt doriți de către britanici. Astfel, cu toate că discuțiile divorțului european sunt în plin toi, imigranții nu sunt speriați de Brexit, ba dimpotrivă, extrem de relaxați au acționat contrariul. Potrivit Ministerului britanic de Interne, peste 600.000 de cetățeni europeni au solicitat statut de rezident în Marea Britanie pentru a putea să rămână în această țară chiar și după ce Brexitul va deveni oficial.

În timp ce Ungaria și Italia refuză să colaboreze cu deciziile de la Bruxelles îndepărtând orice ocazie pentru străini să mai treacă granițele lor în vederea asigurării unui viitor mai bun, Grecia, Spania, Bulgaria, Turcia și Malta se luptă din greu cu sutele de refugiați care încearcă să treacă prin teritoriile sale, spre centrul sau nordul Uniunii Europene. Marea Britanie este un caz aparte. Deja cu un număr extrem de mare de imigranți și refugiați, autoritățile Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord au ajuns să se confrunte în primăvara lui 2015 și cu decizia autoritară a Parlamentului European de a primi o cotă obligatorie de refugiați care au nevoie de ajutor. Dorind să nu fie trecută la socoteală tocmai pentru că deja se confrunta cu o astfel de provocare, Marii Britanii i-au fost refuzate doleanțele, fapt pentru care poporul a decis că mai degrabă pot ieși din UE decât să se supună acestei dorințe.

Brexitul și negocierile dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană, ca de altfel și negocierile dintre Parlamentul și Guvernul de la Londra nu au speriat străinii cu privire la incertitudinile care îi așteaptă după oficializarea divorțului dintre cele două prime tabere. Dimpotrivă, în timp ce investitorii străini au anunțat că își vor muta afacerile în alte țări europene, iar lira pare să se fi prăbușit, zduncinând zdravăn economia britanică, cetățenii europeni care își pun în plan să se mute pe teritoriul Marii Britanii continuă să creadă că Regatul este atât de puternic încât va reuși să iasă din acest impas într-un mod inteligent.

Peste 600.000 de aplicații au fost depuse la Ministerul britanic de Interne în vederea obținerii unei rezidențe chiar și sub amenințarea unei perspective incerte. Potrivit datelor oficiale făcute publice de către autorități, cei mai mulți solicitanți ai statutului de rezident provin din România (37.742 de persoane), urmaţi de cetăţeni din Italia (28.575) şi Polonia (28.214).

Conform inspectorului general pentru imigrație și vămi, David Bolt, „întregul sistem de acordare a acestui statut pentru cetăţenii europeni care locuiesc în Marea Britanie ar putea fi îmbunătăţit. Acesta a sugerat că autorităţile din domeniu ar trebui să acorde o atenţie sporită persoanelor care provin din grupuri vulnerabile şi care aplică pentru acest statut, dar şi să se asigure că cei care vor să conteste hotărârile Ministerului de Interne o pot face uşor” informează agenția națională de presă, Mediafax.

Recomandările pe care le face Bolt vin în urma publicării rezultatelor efectuate de către Ministerul de Interne de la Londra cu privire la funcționalitatea aplicației pentru telefon destinată înregistrării cererilor pentru obținerea statutului de rezident. Efectuate în perioada august 2018 – aprilie 2019, rezultatul testelor a arătat că niciuna dintre solicitările înregistrate în perioada în care aplicația era în faza de testare nu a fost respinsă de sistem.

„Cetăţenii europeni care doresc să rămână în Marea Britanie au obligaţia de a solicita statut de rezident în această ţară până în iunie 2021 în cazul în care Acordul pentru Brexit va fi adoptat. În cazul în care ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se va produce fără un acord, atunci termenul pentru depunerea solicitării va fi decembrie 2020” adaugă Mediafax.

Potrivit Ministerului de Interne, rezultatele testelor sunt satisfăcătoare, întrucât 95% dintre solicitanţi au reuşit să îşi înregistreze cererile prin intermediul aplicaţiei pentru mobil.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page