top of page

„A doua fază a negocierilor acordului Brexit încă mai este posibilă până la finalul anului 2020”


După ce au decis să salveze pielea britanicilor după tensiunea creată din cauza celor două termene limită la care Guvernul Theresa May trebuia să ia o decizie cu privire la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, situația s-a mai ameliorat, devenind acum o perioadă de liniște și supoziții. În timp ce alegerile euro-parlamentare au trecut ca fiind subiectul principal care îi implică pe cetățenii din Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, Brexitul mai amintește pe ici pe colo de faptul că timpul trece și este extrem de important ca Parlamentul și Guvernul de la Londra să negocieze de comun acord termenii prin care divorțul de UE se va petrece.

Dacă pentru premierul britanic, Theresa May, nu există opțiunea unui Brexit fără acord, opoziția încearcă pe cât posibil fie organizarea unui al doilea referendum de apartenență la UE, fie lăsarea unei porți deschise pentru relația dintre cele 27 de state membre și Marea Britanie imediat ce Brexitul va fi oficializat. Noul termen de 31 octombrie pare unul realistic în ceea ce privesc noile șanse ale britanicilor pentru a decide viitorul, însă nu la fel de siguri pe ei sunt și liderii europeni care, reamintesc din când în când membrilor Camerei Comunelor și Guvernului britanic că previziunile unui haos de după Brexit sunt alarmante și că cea mai bună soluție acum este ca timpul rămas până în toamnă să folosească răzgândirii cu privire la separare.

May în schimb, nu vrea să audă de nicio schimbare de plan și continuă să lupte pentru a determina ca negocierile cu Parlamentul să ia amploare, iar rezultatul să fie unul pe care și-l dorește. Cu toate că în primă fază, negocierile cu membrii Camerei Comunelor privind acordul stabilit cu Uniunea Europeană, au eșuat, nici respingerea acestuia de trei ori nu o descurajează pe Theresa May. Dimpotrivă, privind către noul termen limită la care Marea Britanie trebuie să prezinte o soluție privind Brexitul, premierul britanic a declarat ieri că încă mai crede că este posibil să se ajungă la o înțelegere privind a doua etapă a negocierilor acordului Brexit până la termenul actual de 31 decembrie 2020.

Întrebată dacă va căuta o prelungire a aşa-numitei perioade de tranziţie, ea a spus în faţa unei comisii parlamentare: „Este posibil să se realizeze până la sfârşitul lunii decembrie 2020, acordul de retragere are în cadrul său posibilitatea de a prelungi perioada de implementare”.

Deși inițial termenul la care Brexitul urma să fie oficializat a fost stabilit pentru data de 29 martie, incapacitatea Guvernului și a Parlamentului britanic de a cădea de acord asupra unei înțelegeri cu Uniunea Europeană le-au adus britanicilor o amânare de până la 12 aprilie. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Contestat de numeroşi politicieni britanici, acordul a devenit rapid mărul discordiei și cauza pentru care mai mulți miniștri au demisionat în semn de protest.

Astăzi, Parlamentul și Guvernul britanic au la dispoziție un nou termen până la care să se decidă în ceea ce privește viitorul Marii Britanii.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page