top of page

Terorismul lui 2019 a evoluat, iar statele lumii trebuie să se adapteze tranformărilor


Dacă până anul acesta, atentatele teroriste aveau o cu totul altă față, fiind cel mai des desfășurate în locuri publice deschise nu închise, în 2019, atacurile din Noua Zeelandă și Sri Lanka dau un semnal de alarmă autorităților în ceea ce privește maniera cu care acestea trebuie să prevină viitoarele amenințări. În timp ce în Noua Zeelandă, atacurile înfăptuite asupra a două moschei din orașul neo-zeelandez Christchurch au fost transmise în direct pe Facebook, în Sri Lanka acestea au fost simultane, având loc pe neașteptate în mai multe biserici și hoteluri. Cu peste 50 de victime decedate, evenimentele tragice din Noua Zeelandă au deschis discuțiile ce trebuiau purtate dinainte în ceea ce privește traficul de arme. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „autorul atentatului de la Christchurch a folosit în cursul atacului arme semi-automate modificate pe care le cumpărase online, în mod legal, de la magazine de arme din Noua Zeelandă”. Un punct asemănător cu atentatele din Sri Lanka este faptul că autoritățile ar fi știut de posibilitatea petrecerii unor astfel de atentate, iar o potențială intervenție la timp ar fi putut preveni dezastrul. În Noua Zeelandă, autoritățile spun că nu au știut despre planurile atacatorului, deși acesta postase anterior pe internet un „manifest” de 74 de pagini prin care își prezenta ideologia. „Limba mea are origini europene, cultura mea este europeană, convingerile mele politice sunt europene, convingerile mele filosofice sunt europene, identitatea mea este europeană, iar cel mai important lucru este că sângele meu este european” scris Tarrant. În cadrul acestui „manifestului”, el deplângea „declinul” civilizaţiei europene şi anticipa că ar putea fi condamnat la 27 de ani de închisoare şi ar putea primi Premiul Nobel pentru Pace, precum Nelson Mandela. Descriindu-se ca fiind „radicalizat”, Tarrant explica prin intermediul respectivului document că după ce a ascultat opiniile activistei conservatoare Candace Owens a înţeles eficienţa „violenţei în raport cu blândeţea”.

Este evident faptul că în noua eră a terorismului, autorii par să lase anumite urme înainte de a trece la fapte, însă numărul mare de utilizatori de conturi pe rețelele de socializare și furia care parcă a devenit normală, au lăsat trecute cu vederea aceste indicii. Totuși, în urma atacurilor, „opinia publică, dar şi autorităţile, s-au concentrat asupra legislaţiei mult prea relaxate în domeniul achiziţionării de arme de foc” informează Mediafax.. „Guvernul va lua măsuri imediate începând de astăzi pentru a limita potenţiala stocare a acestor arme şi pentru a încuraja oamenii să continue să-şi predea armele de foc. Pe scurt, orice armă semiautomată folosită în timpul atacului terorist va fi interzisă în această ţară”, a declarat atunci premierul Jacinta Ardern

În Sri Lanka, exact în ziua când creștinii catolici sărbătoreau Paștele, au avut loc o serie de atacuri cu bombă în mai multe biserici și hoteluri. Peste 310 persoane au murit și alte 500 au fost rănite. ISIS a revendicat atacurile anunțând public că ele reprezintă un „răspuns” față de atacurile de la Christchurch. De altă parte, autoritățile din Sri Lanka au recunoscut că fuseseră avertizate pe 4 aprilie de către serviciile secrete din India că ar putea avea loc incidente de natură teroristă pe teritoriul ţării, însă nicio acțiune nu a fost luată. Singura schimbare care a avut loc după aceste atentate oribile din istoria Sri Lankăi a fost interzicerea în public a vălului musulman integral (burqa). Potrivit președintelui Maithripala Sirisena, această decizie a fost luată deoarece reprezintă „un risc de securitate și un simbol al fundamentalismului”.

La o săptămână distanță, o persoană a murit și alte trei au fost rănite după ce un bărbat a deschis focul într-o sinagogă din localitatea Poway, aflată la nord de San Diego. Într-o scrisoare deschisă, „autorul de 19 ani a vorbit despre planificarea atacului şi a făcut diverse referiri la alte asemenea incidente, precum atacul asupra sinagogii din Pittsburgh, din octombrie 2018, dar şi atacul armat de la Christchurch. De asemenea, el şi-a exprimat dispreţul faţă de evrei şi şi-a asumat răspunderea pentru un incendiu care a avut loc la o moschee din Escondido în luna martie. Documentul este redactat într-un stil similar cu cel al manifestului scris de autorul atacurilor din Noua Zeelandă” informează Mediafax. Tarrant.

Potrivit Anne Speckhard, directorul Centrului Internaţional pentru Studierea Extremismului Violent, există șansa ca viitoarele atacuri teroriste să fie prevenite. „Cred că acesta este viitorul. Cred că serviciile noastre de securitate trebuie să facă faţă faptului că există grupări mici în zilele noastre, iar ele se pot mobiliza foarte rapid. Într-o lume interconectată, oamenii care sunt dispuşi să îşi dea viaţa pentru o cauză sunt extrem de periculoşi. Iată cum activiştii ISIS îşi recrutează noi membri: ei folosesc mesaje emoţionale. Dacă vezi un copil înfometat înconjurat de muşte, vei simţi nevoia să donezi bani. Ei fac acelaşi lucru. Le arată oamenilor imagini cu musulmani împotriva cărora se comit atrocităţi. Astfel, în loc să doneze bani, unii vor simţi nevoia să se doneze pe ei înşişi pentru această cauză”, a declarat experta.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page