top of page

Sri Lanka interzice utilizarea vălului musulman integral din motive de securitate


Când întreaga planetă răsufla ușurată pe motiv că atacurile teroriste s-au rărit în ultima perioadă, exact în ziua în care creștinii catolici sărbătoreau Invierea Domnului Isus, într-o țară din Asia, unde conflictul religios dintre budism și islam era încă menținut viu, mai multe bombe de timpul kamikaze au răsunat în diferite locuri ale Sri Lankei. În cele trei orașe (Colombo, Negombo şi Batticaloa) alese de sinucigașii care purtau la brâu explozibilul, iadul s-a declanșat pe pământ în cea mai emoționantă și sfântă sărbătoare pentru creștini. Înregistrând un număr de 321 morți și peste 500 de răniți, multiplele atacuri teroriste desfășurate în mai multe biserici și hoteluri a devenit cel mai sângeros atac la adresa religiei în această țară insulară.

Revendicate de temuta grupare teroristă ISIS, atacurile par să fi venit ca răspuns la atentatul terorist de luna treută, petrecut la cele două moscehi din Christchurch, Noua Zeelandă. Imediat au început investigațiile iar la primele ore s-a descoperit că poliția din Sri Lanka ar fi fost informată cu privire la potențialele atacuri, însă șeful poliției nu a luat nicio măsură. La auzul unei astfel de vești președintele Maithripala Sirisena a cerut șefului securității să demisioneze după ce l-a acuzat pe inspectorul general al poliţiei Pujith Jayasundara şi pe ministrul apărării Hemesiri Fernando că nu i-au împărtăşit alertele de securitate. În timp Fernando şi-a anunţat demisia săptămâna trecută, Jayasundara a refuzat vehement această propunere. „A refuzat să demisioneze în pofida cererii preşedintelui”, a declarat un oficial.

Disputele create pe seama tensiunii, numărul mare de victime, a disperării, oboselii și a exigenței cu care se așteaptă ca investigația să se desfășoare, au pus Sri Lanka în poziția în care de teama unor noi atacuri, autoritățile sunt nevoite să trateze cu multă exigență musulmanii care poartă vălul integral. Considerând că sub acesta se pot ascunde mulți teroriști, din rațiuni de securitate, preşedintele Sri Lankăi, Maithripala Sirisena, a decis interzicerea în public a burqăi, motivând că acesta este „un risc de securitate şi un simbol al fundamentalismului”. „Preşedintele Maithripala Sirisena a luat această decizie pentru a sprijini acţiunile forţelor de securitate, astfel încât să le permită acestora să îi identifice mai uşor pe cei căutaţi pentru comiterea atacurilor. Aceasta interdicție vizează asigurarea securității naționale. Nimeni nu ar trebui să își mascheze figura pentru a-și complica identificarea”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale din capitala Sri Lanka, Colombo. Interdicţia purtării vălului musulman integral va intra în vigoare chiar de astăzi, luni, 29 aprilie. Deși majoritatea locuitorilor din Sri Lanka (din totalul de 21 de milioane) sunt majoritar budiști, populația musulmană reprezintă 10%, iar cea mai mare parte a musulmanilor de aici este mai degrabă liberală, doar puține femei purtând niqab.

Cu toate că gruparea teroristă ISIS a revendicat deja atentatele din 21 aprilie, poliţia din Sri Lanka suspectează în continuare că grupul extremist local Tawheed Jamath ar fi în spatele cumplitelor cruzități. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „autorităţile din Sri Lanka se află încă în alertă maximă, la o săptămână după atacurile de la Colombo, după ce mai multe surse au avertizat că noi astfel de incidente sunt iminente. Zece civili, printre care şase copii, dar şi şase suspecţi de terorism au fost ucişi vineri într-un schimb de focuri între poliţişti şi presupuşi terorişti”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page