top of page

Deși nu s-a încheiat cu decizii majore, summitul dintre președintele rus și liderul Coreei de Nord a


După ce tentativa președintelui Statelor Unite ale Americii, de a denucleariza Peninsula Coreană a eșuat, liderul Coreei de Nord a ales să meargă în Rusia pentru a-l întâlni față în față pe rivalul americanilor, Vladimir Putin. Cu mult mai multe speranțe în ceea ce privesc discuțiile viitoare și atmosfera din cadrul acestora, Kim Jong-un a venit cu trenul până în Rusia pentru a dezbate cu liderul de la Moscova, problema denuclearizării. Întâlnindu-se pentru prima oară în istorie, cei doi președinți s-au văzut joi, în orașul rus, Vladivostok. După zecile de minute bune petrecute la masa discuțiilor, Vladimir Putin a declarat că liderul nord-corean a confirmat că este dispus să renunțe la programul său nuclear, dar numai dacă va primi o garanție de securitate în prealabil.

Subliniind dorința comună pe care o are cu Statele Unite ale Americii, și anume, ca statul nord-corean să își abandoneze programul de arme nucleare, Putin a menționat că, garanțiile de securitate ar trebui să fie subscrise de mai multe țări, sugerând un angajament de genul formatului celor șase națiuni la care Rusia a participat până la eșecul negocierilor în 2009.

Totodată, Putin a ținut să remarce și faptul că președintele Kim Jong-un l-a încurajat să explice nuanțele poziției Phenianului, și președinelui Donald Trump. La această rugăminte, Vladimir Putin a spus că dorește să împărtășească detaliile summit-ului cu președintele american.

Cu puțin înainte de a se îndrepta spre Beijing, unde va efectua o vizită de două zile, Putin a adăugat: „voi vorbi despre asta mâine cu conducerea Chinei. Şi vom discuta la fel de deschis această problemă cu conducerea SUA. Nu există secrete. Poziţia Rusiei a fost întotdeauna transparentă. Nu există niciun complot de niciun fel”. În timp ce președintele rus se simte mulțumit de discuțiile pe care le-a purtat cu liderul nord-corean, presa internațională vorbește despre frustrarea crescândă a lui Kim legată de eforturile Washingtonului de a menţine presiunea maximă până când nordul se angajează să respecte angajamentul privind denuclearizarea.

Din păcate însă, garanțiile de securitate din partea SUA nu sunt suficient pentru a convinge Phenianul să renunţe la programul său nuclear. Potrivit preşedintelui rus, aceste garanţiile de securitate venite din partea americanilor trebuie susţinute de alte puteri globale, precum Rusia, China, Japonia şi Coreea de Sud, pentru a convinge Coreea de Nord să renunţe la programul nuclear şi balistic. „Coreea de Nord are nevoie de garanţii în ceea ce priveşte securitatea. Atât. Cu toţii trebuie să ne gândim la acest lucru. Sunt convins că dacă dorim să obţinem garanţii din partea Coreei de Nord, va trebui să oferim garanţii internaţionale. Este puţin probabil ca un acord între două ţări să fie suficient”, a comentat Putin.

De cealaltă parte, Kim Jong-un declară că pacea în Peninsula Coreeană depinde în totalitate de atitudinea Statelor Unire. „Situaţia din Peninsula Coreeană şi din regiune este momentan latentă şi a atins un punct critic, din care poate reveni la stadiul iniţial, având în vedere atitudinea unilaterală a Statelor Unite din cadrul ultimului summit dintre Coreea de Nord şi SUA”, a transmis Kim Jong-Un.

Chiar dacă această întâlnire dintre Vladimir Putin și președintele Coreei de Nord nu s-a soldat cu decizii majore, liderul nord-coreean l-a invitat pe Putin în Coreea de Nord, data exactă urmând să fie aleasă în funcţie de disponibilitatea preşedintelui rus. Cu toate acestea, potrivit specialiștilor, summitul dintre Rusia și Coreea de Nord a fost unul mai bun decât cel dintre Kim Jong-un și Donald Trump. În urmă cu șase săptămâni, președintele SUA a întrerupt brusc summitul în Vietna, din cauza disensiunilor privind programul nuclear. Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „liderul nord-coreean a declarat că actualul impas în negocierile cu Statele Unite amplifică riscul revenirii la o perioadă tensionată, însă este interesat să aibă o nouă întrevedere cu Donald Trump dacă Washingtonul îşi schimbă atitudinea”.

La reacția summitul din Rusia, nici Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU) nu a fost pasiv. Antonio Guterres a salutat întâlnirea oficială dintre Putin și Kim, apreciind orice oportunitate de dialog pentru rezolvarea crizei din Peninsula Coreeană.

În urma întâlnirii de ieri, președintele Rusiei a declarat ci liderul nord-coreean este „o persoană inteligentă și interesantă”, în timp ce Kim Jong-un a decris discuția purtată cu Putin ca fiind una „substanțială”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page