top of page

În războiul din Afganistan, americanii și forțele afgane au ucis mai mulți civili decât militanți



De cele mai multe ori, lupta pentru putere între țările cu potențial de dezvoltare își revarsă efectele dezastruoase asupra unor suflete nevinovate care cad victime în bătaia armelor, urii și setei de control. Până în momentul de față, auto-intitulatele erou al planetei, Statele Unite ale Americii pretind că militează pentru siguranța planetei atunci când intervin neinvitate pe teritoriile țărilor bogate în petrol. Scornind situații de criză, americanii își înarmează cetățenii pe care îi trimite în zone cu risc de a-și pierde viața, garantându-le că luptă împotriva talibanilor și a grupărilor teroriste. Astfel, vânzându-le iluzia unor eroi de război împotriva răului, autoritățile americane nu fac altceva decât să își trimită la moarte proprii oameni. De cealaltă parte, creând impresia că în țările din Orientul Mijlociu există conflicte între rebeli și guverne, americanii pun monopol pe teritoriile lor, născând astfel o teamă mondială față de arabi și musulmani.

În realitate, acest scenariu care bate realitatea, pe cât de excitant este pentru unii, pe atât de devastator devine pentru societățile invadate. Pretinzând că a umplut Afganistanul de militari americani pentru a elimina orice amenințare venită din partea talibanilor, Statele Unite ale Americii, împreună cu forțele afgane, au ucis mai mulți civili decât răufăcători.

Potrivit unui raport ONU, în primele trei luni ale acestui an, forțele afgane și cele internaționale au cauzat mai multe decese în rândul civililor decât insurgenții talibani. Această groaznică realitate este una extrem de îngrijorătoare având în vedere că este pentru prima dată în ultimii ani când se înregistrează această situație. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „statisticile reflectă o problemă emergentă în cazul îndelungatului război din Afganistan. Tot mai mulţi civili mor în urma raidurilor aeriene sau schimburilor de focuri între forţele de securitate afgane şi militanţi, nu doar în atentate şi atacuri comise de insurgenţi. Este pentru prima dată în ultimii ani când numărul deceselor cauzate de forţele proguvernamentale depăşeşte cifra celor provocate de acţiuni ale militanţilor”.

Conform misiunii ONU de Asistență în Afganistan, în perioada 1 ianuarie – 31 martie au fost uciți 581 de civili, dintre care 305 din aceste decese au fost cauzate de forțele afgane și americani. Admițând că deseori efectuează raiduri aeriene în sprijinul forțelor afgane, aviația americană este vinovată de aproape jumătate din decesele înregistrate în rândul civililor. De altă parte, îngrijorat de această statistică, președintele afgan, Ashraf Ghani a cerut forțelor guvernamentale să depună eforturi sporite pentru a proteja populația civilă, iar liderii talibani să cerut insurgenților să evite să provoace victime în rândul civililor în cursul atacurilor zilnice care vizează forțele guvernamaentale.

Potrivit colonelului Dave Butler, un purtător de cuvânt al forţelor militare americane, „un acord de încetare a focului ar fi cea mai bună cale de a pune capăt suferinţelor necombatanţilor”. Totuși, talibanii au refuzat să negocieze direct cu Administrația Ashraf Ghani, preferând să discute doar cu un emisar special american. „Mai mult, discuţiile între talibani şi mai mulţi lideri afgani, inclusiv oficiali guvernamentali şi reprezentanţi ai opoziţiei, care erau programate să înceapă săptămâna trecută în Qatar, au fost anulate din cauza neînţelegerilor dintre cele două tabere” informează Medifax.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page