top of page

Statele Unite trebuie să renunțe la presiuni și să prezinte scuze dacă vor ca Iranul să revină la ma


După ce în vara lui 2018, președintele american, Donald Trump a anunțat a că scoate Statele Unite ale Americii din Acordul nuclear semnat cu Iranul pe motiv că Teheranul nu ar fi respectat condițiile acestei înțelegeri, conflictul dintre SUA și Iran a afectat nu doar relațiile dintre Uniunea Europeană și America, ci inclusiv, prețul petrolului. Impunând sancțiuni țării din Orientul Mijlociu, super puterea mondială a determinat o influență covârșitoare în ceea ce privește modul de relaționare dintre Iran și statele care se alimentau cu petrol de la arabi. Dacă, potrivit jurnaliștilor de investigație, Trump și-a încheiat afacerile cu Iranul doar pentru că nu a reușit să le cumpere petrolul pe un preț de nimic, declarațiile liderulu de la Casa Albă scot în evidență faptul că Teheranul ar produce arme nucleare și impunerea acestor sancțiuni nu au alt scop decât ținerea sub control a siguranței mondiale.

Acest conflict extrem de costisitor a format după cum era de așteptat, două tabere opuse. În timp ce Israelul s-a alăturat Statelor Unite în campania de denigrare a Iranului, Rusia, Siria, Japonia și mai multe țări europene consideră că Donald Trump exagerează și face abuz de putere. Potrivit președindelui iranian, Hassan Rohani, Iranul este gata să pună punct acestei neînțelegeri și este dispus să negocieze cu SUA, dacă administrația Donald Trump renunță la presiuni și prezintă scuze.

După ce săptămâna trecută, Washingtonul a anunțat că toate derogările privindi importurile de petrol iranian, supus sancțiunilor, vor înceta săptămâna viitoare, prețurile la petrol ai atins ieri cel mai mare nivel al lor din noiembrie 2018. Aceste sancțiuni au avut ca și consecințe o presiune uriașă pe importatori să nu mai cumpere țiței din Iran, restrângând și mai mult oferta globală. „Noi am fost întotdeauna pentru negocieri şi diplomaţie, cum am fost într-un fel pentru război şi apărare. Negocierile sunt posibile doar dacă sunt înlăturate toate presiunile, dacă ei prezintă scuze pentru toate acţiunile lor ilegale şi dacă există respect reciproc”, a transmis de curând, președintele Iranului, Hassan Rohani.

De altă parte, Ministrul Industriei şi Comerţului din Japonia, Hiroshige Seko, a declarat în cursul zilei de ieri că Administraţia de la Tokyo prevede un impact limitat în urma deciziei Statelor Unite de a nu mai accepta excepţii privind importurile de petrol iranian. Astfel, după ce Trump a anunțat că nu va mai acorda niciunei țări exceptări de la sancțiunile SUA privind importurile de petrol din Iran, Seko a confirmat faptul că Guvernul japonez nu este îngrijorat în ceea ce privește rezerva națională de petrol.

Decizia președintelui american urmează să intre în vigoare de la 1 mai, iar printre țările cu cele mai mari șanse de a fi afectate se numără China, India, Japonia, Coreea de Sud și Turcia. Drept reacție, un responsabil militar de la Teheran a declarat, la începutul acestei săptămâni că Iranul ar putea bloca tranzitul maritim prin Strâmtoarea Hormuz ca reacţie la decizia Administraţiei Donald Trump.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page