top of page

Nigel Farage, din nou, aproape de a scrie istorie la alegerile euro-parlamentare


Cu toate că visa la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană respectând termenul de 29 martie, premierul britanic, Theresa May a fost pusă în situația de a cere liderilor de la Bruxelles o nouă amânare în contextul în care Parlamentul de la Londra a respins de trei ori singurul acord negociat cu UE. Dorindu-și o prelungire de până la 30 iunie, oficialii europeni au oferit doar un răgaz de până pe 12 aprilie. Conștientizând că negocierile dintre membrii Camerei Comunelor și Guvern nu merg într-o direcție bună, președintele Consiliului European, Donald Tusk a convocat un summit extraordinar cu două zile înainte de termenul limită al britanicilor căutând să vină cu o soluție pentru a rezolva acest impas politic.

Prinsă în colț de toate circumstanțele, Theresa May ajunsese în poziția în care doar verdictul summitului i-ar mai fi salvat cariera. În data de 10 aprilie, după mai multe ore de discuții, liderii europeni au decis o nouă amânare a Brexitului. Oferindu-le britanicilor un răgaz până pe 31 octombrie, aceștia au condiționat această șansă cerându-le Angliei, Scoției, Irlandei de Nord și Țării Galilor să își respecte datoria de a fi încă membre a Uniunii Europene, participând la alegerile euro-parlamentare programate pentru finalul lunii mai.

Neașteptând să se calmeze spiritele după haosul creat de 29 martie și 12 aprilie, Nigel Farage și-a format un partid denumit „Brexit” și a dat startul unei campanii puternice în speranța că va câștiga odată cu alegerile euro-parlamentare, și opiniile celor care militează pentru un divorț definitiv între Regatul Unit și blocul comunitar.

Potrivit celui mai recent sondaj de opinie realizat de YouGov și publicat de cotidianul „The Times”, Partidul Brexit a convins deja 24% dintre votanți, în timp ce Partidul Laburist deține 22% din simpatia britanicilor iar Partidul Conservator condus de premierul britanic, Theresa May, doar 17% din intenția de vot. Conform rfi.ro „dacă se mai adaugă și intenția de vot pentru Partidul Independenței Regatului Unit (UKIP) de 6% se poate observa că Partidul Conservator a fot abandonat în ultima lună de numeroși adepți ai Brexitului dur”.

La ultimele alegeri euro-parlamentare, UKIP, condus pe vremea aceea de Farage, s-a situat pe primul loc cu 27%, urmat de Partidul Laburist (24%) și Partidul Conservator (23%). Rezultatul de acum cinci ani a cântărit foarte mult în decizia fostului premier și lider Conservator de la acea dată, David Cameron, de a înscrie în manifestul electoral la alegerile pentru parlamentul britanic din 2015 renegocierea relației cu UE și apoi supunerea acestui acord unui referendum privind rămânerea sau ieșirea din Uniune. În mai 2015, conservatorii au câștigat neașteptat o majoritate absolută în Parlament, iar la referendumul din 23 iunie 2016, britanicii au votat cu un raport de 52% - 48% în favoarea ieșirii din UE.

David Cameron și-a dat demisia și a fost înlocuit în fruntea Partidului Conservator și a guvernului, de Theresa May care a invocat Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona. Din păcate, deși termenul inițial de oficializare a Brexitului era de 29 martie, imposibilitatea de a aproba acordul negociat cu liderii europeni a determinat-o pe May să mai ceară amânarea de două ori a Bexitului. Primind în ultimă instanță o amânare de până la 31 octombrie, șansa Marii Britanie este condiționată de necesitatea participării Marii Britanii la scrutinul euro-parlamentar aruncând în criză Partidul Conservator, divizat deja înter adepții unui Brexit hard și cei ai unui Brexit soft.

După ce a demisionat în 2016 din fruntea UKIP, Nigel Farage și-a creat un nou partid pe care acum, potrivit sondajelor, l-a poziționat în fruntea preferințelor britanicilor. Mesajul principal cu care acesta și-a ademenit electoratul face referire la faptul că partidele tradiționale au înșelat alegătorii, nerespectând rezultatul votului din referendumul de acum trei ani. „Ascensiunea Partidului Brexit lovește nu doar în Partidul Conservator, ci și în Partidul Laburist, al cărui lider, Jeremy Corbyn, ezită în a da curs cererilor tot mai insistente din partid de a se pronunța pentru un nou referendum privind rămânerea sau ieșirea din UE” informează rfi.ro.

De altă parte, pe scena politică a mai apărut un nou partid, de data aceasta pro-european, înființat de deputații demisionari din Partidul Conservator și Partidul Laburist. Deocamdată însă, „Change UK” este cotat cu o intenție de vot de numai 8%.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page