top of page

Un comediant a devenit noul președinte al Ucrainei


Ucraina a devenit o țară a cărei importanță a născut foarte mult interes de când Peninsula Crimeea a cerut să fie anexată la Rusia, în ianuarie 2014. Considerat un act brutal, anexarea este privită de către partenerii Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii ca fiind o altă manevră a președintelui rus Vladimir Putin de a-și folosi autoritatea pentru a lua teritorii vecine sub conducerea sa. De cealaltă parte, Rusia se apără și declară că locuitorii Peninsulei Crimea au fost cei care au dorit în mod voluntar revenirea la patria mamă, pe fondul amenințărilor și conflictelor internaționale.

În timp ce anexarea a devenit primul motiv de ură între ruși și ucrainieni, ranchiuna dintre cele două țări pare să fie alimentată de incapacitatea Ucrainei de a accepta că a pierdut Peninsula Crimeea, fără ca Rusia să fie pedepsită aspru pentru acest lucru. La o distanță de cinci ani, o altă întâmplare a ridicat aburii mâniei dintre cele două tabere. Explicând că a găsit pe apele din aproprierea Peninsulei Crimeea o navă cu militari ucrainieni, Administrația Vladimir Putin a dat de înțeles că luarea acesteia ca ostatică este un act corect, având în vedere că Peninsula nu mai este parte din Ucraina. Șocate de gestul rușilor, autoritățile ucrainiene au ridicat acest subiect la nivel de propagandă împotriva lui Putin.

Astăzi, siguranța Ucrainei este corelată de puterea Kievului de a ține sub control acțiunile neprevăzute ale Rusiei. În acest sens, alegerea noului președinte a devenit un obiectiv crucial. Așteptându-se ca înainte de toate, noul lider al ucrainienilor să își asume rolul de protector al patriei, cei aproape 45 de milioane de locuitori au jucat un rol important în alegerea celui pe care îl văd cel mai potrivit pentru funcția de președinte într-o epocă în care amenințările Rusiei au afectat foarte mult starea de spirit a Ucrainei.

După două scrutine de vot, actorul Volodimir Zelenski a devenit președintele Ucrainei, devansându-l pe președintele în funcție, Petro Poroșenko. Potrivit celui mai recent sondaj efectuat de Institutul Național, actorul de comedie, în vârstă de 41 de ani, a obținut 73,2% din voturi, în timp ce Poroșenko a primit doar 25,3% din încrederea ucrainienilor. Curios este faptul că procentajul atât de mare pentru un bărbat care nu are niciun fel de experiență politică demonstrează în fapt opinia cetățenilor despre cât de prost a gestionat Poroșenko conflictul cu Rusia. Devenit celebru datorită serialului de comedie politică „Slujitorul Poporului”, în care joacă rolul unui profesor de istorie care este ales președinte, Zelenski a fost felicitat pentru victoria obținută de mai mulți lideri politici internaționali printre care președintele Statelor Unite. „Preşedintele Trump a sunat să îl felicite pe Volodimir Zelensky pentru victoria sa electorală şi pe oamenii din Ucraina pentru alegerile paşnice şi democratice. SUA va continua să susţină eforturile Ucrainei de a obţine integritatea teritorială”, a declarat Kurt Volker, emisar al Statelor Unite.

Potrivit libertatea.ro, unii dintre cei care l-au votat pe Zelenski au făcut-o pentru că „nu este politician și că odată ajuns la putere își va îndeplini datoria civică și va lupta împotriva corupției endemice din Ucraina”. De altă parte, Oleksiy Haran, profesor de politică comparată la Academia Universității din Kiev, a declarat pentru Al Jazeera că „ucrainenii nu au făcut diferența între personajul de la televizor și candidatul din viața reală. Oamenii au proiectat imaginea președintelui ficțional din filmul său în candidatul din lumea reală. Este vorba de un fenomen psihologic. Când Zelenski începe să vorbească, face multe greșeli. De aceea, poziția echipei sale de campanie a fost cea de a evita orice comunicare directă dintre el și jurnaliști sau experți”.

De cealaltă parte, deși are o experiență politică vastă în comparație cu noul ales, după cinci ani de mandat, Petro Poroșenko părăsește acum cel mai înalt fotoliu din stat, criticat pentru modul lent de implementare a reformelor promise.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page