top of page

Sri Lanka îngenuncheată de șapte atacuri sinucigașe în ziua Sfântului Paște


Cu o majoritate covârșitoare de budiști și doar puțin peste 7% creștini, Sri Lanka a devenit iadul pe pământ după ce ieri, a a suferit mai multe atacuri sinucigașe soldate cu 290 de morți și aproape 500 de răniți. Cu toate că nu sunt deloc străini de amenințări, creștinii din Sri Lanka nu și-au putut imagina niciodată nivelul la care se poate ridica acest conflict religios. Considerat a fi cel mai violent atac îndreptat împotriva comunităților creștine din istoria tumultoasă a micii insule asiatice, masacrul de ieri culminează o perioadă extrem de încercată după sute de amenințări și biserici vandalizate.

Împărțită de secole între patru religii mondiale (budism, hinduism, creștinism și islamism), Sri Lanka este considerată a treia cea mai religioasă țară din lume, după ce în 2008, într-un sondaj Gallup, 99% din locuitori au afirmat că religia reprezintă o parte importantă a vieții cotidiene. Folosită adesea de actorii politici în conflictele interne, religia este un simbol atat de important în Sri Lanka, încât budismul, spre exemplu, a fost introdus în secolul al 2-lea î.en și are o recunoaștere specială în Constituție, impunând locuitorilor „să protejeze și să promiveze Buddha Sasana”. Potrivit libertatea.ro, „în Guvern există un minister care este responsabil doar cu supravegherea generală și menținerea bunăstării clerului budist al națiunii și a lăcașurilor de cult”.

Reprezentând a patra religie în Sri Lanka, creștinismul reprezintă aproximativ 7,4% din populația de 21 de milioane de locuitori fiind adus aici de către coloniștii portughezi. Majoritatea creștinilor din Sri Lanka sunt romani-catolici, în timp ce ceilalți sunt împărțiți în mod egal între Biserica Anglicană din Ceylon și alte culte protestante.

Cu toate că principalul conflict religios în Sri Lanka este cel reprezentat de budiști și hinduși, data de 21 aprilie rămâne în istorie ca fiind cea mai sângeroasă zi pentru creștinii care au petrecut Paștele lui 2019. Abia după tragedia care a cuprins întreaga planetă de teamă și durere, autoritățile din Sri Lanka au recunoscut că au fost avertizate pe 4 aprilie că ar putea avea loc incidente de natură teroristă pe teritoriul țării.

Multiplele atentate coordonate de șapte atacatori sinucigași au vizat hoteluri și biserici, rezultând cu cel puțin 290 de decese. Catalogate ca fiind atacuri teroriste comise de extremiști religioși, atentatele nu au fost încă revendicate de nicio grupare. Potrivit mass mediei locale, cea mai mare parte a victimelor sunt din Sri Lanka însă Ministerul de Externe de la Colombo a comunicat că cel puțin 27 de cetățeni străini se numără printre decedați (americani, portughezi, turci, germani, danezi, chinezi, japonezi, indieni și englezi).

Cele trei orașe vizate, Colombo, Negombo şi Batticaloa au fost țintele unor atentate extrem de bine planificate și crude. Pentru a se mobiliza și a nu permite repetarea greșelii făcute la atacul din Noua Zeelandă, Facebook a intervenit de urgență și a comunicat că va elimina orice conținut care încalcă standardele rețelei de socializare. „Gândurile noastre se îndreaptă către victime, către familiile lor și către comunitatea afectată de acest act îngrozitor. Echipe de la Facebook lucrează cu autoritățile pentru identificarea și eliminarea conținutului care ne încalcă standardele. Suntem conștienți de decizia Guvernului de a bloca temporar accesul la rețelele de socializare. Oamenii se bazează pe servciile noastre pentru a comunica cu cei dragi lor și suntem dedicați pentru menținerea serviciilor noastre și să ajutăm comunitatea și țara în aceste vremuri tragice”, au anunțat reprezentanții Facebook într-un comunicat.

Cu toate că poliția este în alertă iar căutările sub dărămături cresc bilanțul victimelor, Departamentul de Stat american a avertizat într-o alertă de călătorie că grupurile teroriste ar putea continua atacurile armate în Sri Lanka. „Departamentul de Stat menţionează că printre ţintele vizate s-ar putea număra locaţii turistice, transportul public în comun, mall-urile, hoteluri, biserici, aeroporturi şi alte locuri publice” informează agenția națională de presă, Mediafax.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page