top of page

Frans Timmermans îndeamnă Marea Britanie să anuleze Brexitul


„Puțin a fost, mult a mai rămas” așa se poate explica situația Marii Britanii care, presată de două deadline-uri extrem de scurte (29 martie și 12 aprilie 2019) pentru a se pronunța cu vedere la luarea unei decizii definitive în ceea ce privește ieșirea din Uniunea Europeană, a fost salvată de permisiunea liderilor de la Bruxelles de a prelungi această tensiune până pe 31 octombrie. Atmosfera creată de cele două termene limită extrem de apropiate, a fost așadar calmată de o nouă perioadă de negocieri ce permite britanicilor din Parlament și Guvern să dezbată acordul respins deja de trei ori de membrii Camerei Comunelor.

Această nouă amânare oferă locuitorilor din Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord posibilitatea de a decide care va fi direcția de viitor cu mai mult calm. Însă nu la fel de relaxantă este și următoarea perioadă pentru liderii europeni care încearcă din răsputeri să-i convingă pe britanici că acest haos nu este altceva decât o oglindă a perspectivei de după Brexit și că cea mai bună soluție pentru ambele tabere este ca, Guvernul Theresa May să ceară anularea ieșirii din UE.

„Marea Britanie ar trebui să folosească următoarele luni pentru a regândi decizia de ieșire din Uniunea Europeană” a punctat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, miercuri seară în cadrul unei dezbateri electorale. Potrivit candidatului la postul de președinte al Comisiei Europene (din partea Partidului Socialiștilor Europeni; PSE, centru-stânga), cele patru țări ale Regatului Unit ar trebui să profite de această perioadă pentru a înțelege că dificultatea de a se decide asupra acordului arată cât de dificilă este poziția în care se pun din momentul în care britanicii visează la autonomie. Aflat la dezbaterea electorală unde a participat împreună cu principalul adversar politic, Manfred Weber (Partidul Popular European; PPE, centru-dreapta), Timmermans nu a ratat ocazia de a-și exprima dorința în ceea ce privește situația cu Marea Britanie, dacă la viitoarele alegeri, ar urma să ocupe funcția de Președinte al Comisiei Europene, înlocuindu-l pe actualul șef, Jean-Claude Juncker. „Sper că actuala perioadă de amânare a Brexitului va fi folosită de Marea Britanie pentru a se calma și a regândi puțin lucrurile, poate ca politicienii să fie mai responsabili cu promisiunile pe care le fac iar apoi să reanalizeze problema spre sfârșitul anului. Cine știe ce s-ar putea schimba între timp?”, a completat oficialul european.

Conform celor mai recente sondaje de opinie, un număr din ce în ce mai mare de britanici și-au schimbat acum preferințele, dorind de data aceasta să rămână în Uniunea Europeană, după ce în 2016, la referendumul din data de 23 iunie, raportul a fost de 52% pentru Brexit și doar 48% pentru UE.

Nici Manfred Weber nu a ratat să dezbată situația Marii Britanii, declarând că nu are nimic împotriva unei eventuale participări a Marii Britanii la scrutinul europarlamentar programat pentru luna mai. „Nu am nicio problemă ca britanicii să participe la alegerile europene, nu mă opun participării lor la procesul decizional al viitorului uniunii noastre” a transmis Weber în cursul dezbaterii cu Timmermans.

Consiliul European a decis amânarea ieșirii Angliei, Scoției, Irlandei de Nord și Țării Galilor din blocul comunitar până pe 31 octombrie 2019. „În cazul în care Marea Britanie nu va decide ieșirea din UE până la alegerile europarlamentare programate în mai, va trebui să participe la scrutin” informează agenția națională de presă, Mediafax.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page