top of page

Președintele Parlamentului European îi îndeamnă pe europarlamentari să își doneze salariul primit pe


Mai mult de 850 de ani de istorie și emoție s-au prăpădit în numai câteva zeci de minute, când în centrul Parisului, pe insula „Île de la Cité”, cel mai impresionant momenument al arhitecturii gotice timpurii din Franța a luat foc, încă din cauze necunoscute. Sub flăcările mari de culoare portocalie, o mulțime de oameni s-au adunat în apropierea catedralei în seara de marți, privind neputincioși cum istoria se șterge din inimile lor. Mulți cu lacrimile pe față, alții cu telefoanele în mână, însă cu toții încercați de o emoție greu de descris.

Până în momentul de față, poliția franceză înclină să creadă că incendiul ar fi putut fi declanșat de la lucrările de renovare însă, ancheta desfășurată în momentul de față de 50 de specialiști va scoate la iveală adevărul într-un timp foarte scurt. Fiind evacuată la timp, catedrala nu a numărat nicio vctimă umană însă, în ciuda faptului că acoperișul și una dintre turlele bisericii sunt complet distruse, pagubele se ridică la pierderi enorme.

Numeroasele echipaje de pompieri s-au luptat cu flăcările, mulți dintre ei purtând în suflet durerea unei pierderi familiare. Aproximativ 400 de pompieri s-au mobilizat aproape 15 ore pentru a reuși să stingă focul abia a doua zi de dimineață. Primul mesaj care a arătat cât de sfâșietor este momentul incendiului a venit din partea președintelui Franței, Emmanuel Macron care, înainte de a se prezenta la fața locului, a postat pe Twitter următorul mesaj: „Catedrala Notre-Dame din Paris a fost cuprinsă de flăcări. Emoţii pentru întreaga naţiune. Gândurile mele se îndreaptă către toţi catolicii şi toţi francezii. La fel ca toţi compatrioţii noştri, sunt trist să văd cum arde o parte a noastră”. În opinia acestuia, restaurarea Catedralei Notre Dame trebuie să fie următorul obiectiv al francezilor, prezicând un termen de numai 5 ani până când monumentul gotic va lua din nou o înfățișare.

Devastatorul incendiu a provocat nu doar un val de emoție în întreaga lume ci și dorința de a dona pentru reconstrucția catedralei. În timp ce sute de francezi s-au strâns la locul faptei cântând imnuri religoase și înălțând rugăciuni, mari companii franceze au trimis donații de peste 800 de milioane de euro pentru lucrările necesare catedralei simbol a Parisului. O atitudine la fel de altruistă a venit și din partea lui Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, care le-a propuscelor 751 de europarlamentaril să își doneze salariul primit pentru ziua de marți pentru restaurarea Catedralei. În opinia acestuia, distrugerile suferite de Notre Dame nu sunt o lovitură doar pentru francezi ci una cu impact asupra întregii Europe. „Ca fost rezident al Parisului, ca italian, ca european, inima mi-e frântă de ce s-a întâmplat ieri la Paris”, a declarat acesta. De asemenea, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a promis solidaritate din partea Uniunii Europene recunoscând că nu doar „Franța și Parisul au fost rănite, cu Europa a fost rănită”. Încurajări au venit și din partea președintelui Consiliului European, Donald Tusk care a reamintit că orașul său natal din Polonia, Gdansk, a fost ras de pe fața pământului în cel de-al Doilea Război Mondial dar a fost apoi reconstruit.

„Vă veţi reconstrui catedrala. Din Strasbourg, capitala franceză a Uniunii Europene, le cer celor 28 de state membre să ia parte la această sarcină. Ştiu că Franţa se descurcă singură, dar aici nu este vorba numai despre ajutor material. Incendiul de la Catedrala Notre-Dame ne-a făcut conştienţi de faptul că suntem legaţi prin lucruri mai importante şi profunde decât tratatele”, a transmis Donald Tusk.

În timp ce durerea acestei pierderi s-a răspândit până în cele mai depărtate colțuri ale lumii, fanaticii ISIS și-au manifestat bucuria față de incendiul care a distrus o parte din Catedrală, făcând legătura între sărbătoarea Paștelui ce urmează să vină, și această „pedeapsă” divină. Catalogând incendiul ca fiind „o răsplată și o răzbunare”, grupul Al-Muntasir, afiliat grupării teroriste ISIS a postat pe rețelele de socializare un afiș cu catedrala în flăcări, imaginea fiind însoțită de mesajul „a fost o zi bună”. Posterul mai adaugă: „construcția sa a început în anul 1163 și s-a încheiat în 1345. Este timpul să vă luați la revedere de la politeismului oratoric”.

Potrivit Comandantul Brigadei de Pompieri a Parisului, Jean-Claude Gallet, structura edificiului a fost salvată în întregime iar cele mai multe obiecte de artă aflate în interiorul catedralei au fost recuperate.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page