top of page

Parlamentul European este pregătit să facă sesiune extraordinară dacă Londra aprobă acordul pe Brexi



Au trecut mai bine de doi ani de când premierul britanic, Theresa May a ieșit public și cu un curaj plin de riscuri, a invocat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, stabilind automat data de 29 martie 2019 ca fiind termenul la care Marea Britanie va oficializa Brexitul. Cu toate că se așteptau ca următoarele douăzeci și patru de luni să fie marcate de negocieri intense, pe ici pe colo, întâlnirile dintre May și liderii de la Bruxelles mai rar au dus într-un anumit punct. În fapt, majoritatea întrevederilor s-au finalizat cu lipsa unui rezultat concret.

Presiunea timpului și tensiunile create de așteptările celor din jur, au determinat-o pe Theresa May să gândească pe ultima sută de metri, un acord menit să salveze Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord de la un Brexit hard. Forțată oarecum să mai lase o portiță deschisă relației cu Uniunea Europeană de după divorț, May a întâmpinat foarte multe critici la adresa documentului prezentat în luna noiembrie. Cum era de așteptat, liderii europeni au fost cum nu se poate mai mulțumiți de condițiile acestui acord, conștientizând gradul de avantaje care le este oferit. Însă mai mulți miniștri britanici au protestat împotriva aprobării acestui text, prin demisiile depuse în Guvern.

Ultimul cuvânt rămas în mâinile membrilor Camerei Comunelor, a stabilit că acordul nu reprezintă o bază solidă pe care poporul britanic se poate sprijini în condițiile în care Brexitul oricum îi va afecta la început. Astfel, respingând de trei ori acest text, Parlamentul a pus piedici Theresei May să își ducă promisiunea la capăt și să respecte termenul limită de oficializare a Brexitului.

Impasul dintre Parlamentul și Guvernul de la Londra a blocat negocierile pentru divorțul Europei, tensionând și mai mult relațiile cu liderii de la Bruxelles. Făcând eforturi supraomenești pentru a-i convinge pe membrii Camerei Comunelor să voteze acest acord, altfel Marea Britanie riscă un Brexit hard, Theresa May a ajuns în punctul unde și-a „amanetat” poziția de prim ministru în schimbul votului asupra textului care avea să ajute britanicii să își îndeplinească dorința pentru care au votat în referendumul din 23 iunie 2016.

Fără un acord și aproape în imposibilitatea de a gândi un altul așa de repede, președintele Consiliului European, Donald Tusk a convocat un summit extraordinar la Strasbourg pentru a dezbate care va fi viitorul relației cu Regatul Unit. Data de 10 aprilie a adus vești bune pentru Theresa May care, a fost salvată de decizia de a i se acorda încă o amânare pentru luarea deciziei finale. Astfel, cu toate că inițial își dorea o prelungire de până la 30 iunie, May este extrem de mulțumită și cu faptul că liderii europeni îi mai dau un răgaz de până la 31 octombrie. Totuși, această amânare mai lungă, obligă Marea Britanie să participe la alegerile parlamentare din luna mai.

În următoarele luni se așteaptă ca Parlamentul și Guvernul de la Londra să cadă de acord asupra unui document ce conține condițiile de separare dintre cele două tabere, evitând astfel riscul unui divorț cu efecte drastice. Cu o atmosferă mai calmă decât săptămâna trecută, britanicii se pregătesc acum de alegerile europarlamentare, în timp ce liderii de la Bruxelles se asigură că își fac cunoscută speranța că Marea Britanie va renunța totuși la Brexit.

De altă parte, potrivit unui purtător de cuvânt al Parlamentului European, instituția va organiza o sesiune extraordinară la Bruxelles pentru a ratifica acordul Brexitului dacă Regatul Unit îl va aproba până în iulie. Astfel, dacă Parlamentul britanic va aproba acordul propus de Theresa May până pe data de 2 iulie, când va începe un nou mandat al Parlamentului European, atunci există „posibilitatea să fie organiată o sesiune extraordinară”, a declarat Jaume Duch, purtătorul de cuvânt al Parlamentului.






Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page