top of page

Visul renunțării la Brexit, nu a murit pentru Președintele Consiliului European, Donald Tusk


Trecerea de la agonie la extaz pe fondul tensiunilor create de termenele limită la care Marea Britanie era așteptată să ofere decizia finală privind ieșirea din Uniunea Europeană a fost estompată săptămâna trecută de nimeni altcineva decât tabăra liderilor europeni. Cu toate că întreaga Europă era cu ochii pe Guvernul și Parlamentul de la Londra în așteptarea unei măsuri privind Brexitul, premierul britanic, Theresa May a fost salvată pe ultimul moment de indulgența oficialilor de la Bruxelles care au propus celor 27 de state membre să mai ofere Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord, încă o șansă.

Pledând inițial pentru o amânare până pe 30 iunie, May s-a arătat mulțumită și de propunerea amânării deciziei finale cu încă șase luni. În schimb, nu la fel de împlinită este și cu privire la faptul că Marea Britanie nu a scăpat de la datoria de a participa la alegerile europarlamentare programate pentru luna mai.

Analiștii politici cred însă că premierul britanic apăra ideea unei amânări de până la finalul lunii iunie tocmai pentru a nu da mai mult răgaz membrilor Camerei Comunelor să demareze o campanie anti Brexit, convingând națiunea să se alăture cauzei de renunțare la separarea de UE. Și totuși, mai împăcată cu prelungirea a încă șase luni decât cu un Brexit hard, May rămâne în continuare un pion extrem de important în modul în care Marea Britanie își va decide viitorul în toamnă. Dacă, odată cu anunțul public făcut de liderii europeni la summitul extraordinar desfășurat miercurea trecută, apele s-au mai liniștit referitor la presiunea și atmosfera creată de Brexit, nu la fel de relaxat rămâne și președintele Consiliului European, Donald Tusk. Considerând că fiecare zi trecută duce ambele tabere implicate în procesul de negociere a condițiilor de separare mai aproape de 31 octombrie, șeful Consiliului European a făcut deja primul pas în motivarea britanicilor de a lua o decizie corectă. Potrivit acestuia, „visul renunțării la Brexit, nu a murit”.

În liniștea și calmul de după furtuna creată de termenele limită la care Marea Britanie era așteptată să ia decizia finală privind viitorul său, Donald Tusk pune presiune pe rolul pe care îl au acum britanicii, reamintindu-le că pentru blocul comunitar, visul ca Regatul Unit să renunțe la Brexit, nu este sfârșit. Mai mult, conform oficialului european, politicienii de la Londra nu trebuie să cadă pradă tentației de a abandona negocierile de dragul unui Brexit pripit.

Declarațiile lui Donald Tusk au venit în urma intervenției liderului unui țări membre ale UE care, în cadrul dezbaterii în plenul Parlamentului European consacrate summitului extraordinar de miercurea trecută, avertizase „visătorii” să nu se gândească la faptul că Brexitul poate fi revocat. „În acest moment mai degrabă dificil din istoria noastră, avem nevoie de visători şi de vise. Nu putem să abandonăm în faţa fatalismului. Cel puţin eu nu voi renunţa la visul despre o Europă unită şi mai bună'', a declara fostul premier polonez, în data de 10 aprilie.

De altă parte, liderul polonez nu este singurul care s-a arătat împotriva tolerării comportamentului incert al britanicilor cu privire la Brexit. Tot în cadrul aceluiași summit de la Strasbourg, președintele francez, Emmanuel Macron s-a pronunțat pentru acordarea unei perioade de numai câteva săptămâni Regatului Unit, scoțând astfel în evidență faptul că Europa s-a săturat să stea după Guvernul de la Londra, devenind într-un final, ostatica unui joc ambiguu.

„Ştiu că, pe ambele maluri ale Canalului Mânecii, toată lumea, inclusiv eu, este epuizată de Brexit, ceea ce este complet de înţeles. Totuşi, aceasta nu este o scuză pentru a spune Să terminăm pentru totdeauna cu asta, doar pentru că am obosit”, a încurajat Donald Tusk.

În timp ce Donald Tusk se arată optimist cu privire la posibilitatea ca britanicii să renunțe la Brexit până la finalul următoarelor șase luni, președintele Comisie Europene, Jean-Claude Juncker a apreciat că data retragerii Regatului Unit din blocul comunitar depinde doar de Londra, adăugând că variantele sale de lucru nu sunt revocarea Brexitului sau extinderea datei limită după 31 octombrie.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page