top of page

„Dotarea Uniunii Europene cu arme nucleare ar deschide o Cutie a Pandorei”


Nu este prima dată când se vehiculează faptul că liderii europeni se gândesc tot mai mult la opțiunea de a dota Uniunea Europeană cu arme nucleare pentru a încheia astfel dependența pe care o are în materie de apărare, față de cel mai puternic stat al lumii. Nevoit să apeleze la Statele Unite ale Americii în cazul oricărei amenințări sau a unui pericol direct, oficialilor de la Bruxelles le-a trecut prin minte, nu o singură dată, posibilitatea de a apăra blocul comunitar prin crearea unei recuzite nucleare.

Pe fondul amenințărilor mondiale, a răspândirii terorismului, deteriorării relației cu SUA imediat ce Donald Trump și-a preluat mandatul de președinte, suspiciunii că Rusia intenționează să preia din ce în ce mai multe teritorii europene, Orientul Mijlociu aproape că „dă în clocot” iar situația incertă cu privire la dezarmarea nucleară a Coreei de Nord sunt numai câteva motive pentru care Europa găsește oportună ideea de a nu rămâne vulnerabilă în momente de criză. Deși s-a discutat de nenumărate ori despre această posibilitate, în momentul de față nu s-a luat nicio decizie cu privire la poziția de înarmare a Uniunii Europene cu un departament nuclear. Totuși, după o analiză mai profundă, Generalul Hans-Lothar Domrȍse, fost șef al Comandamentului Reunit al Forțelor Aliate NATO, a avertizat că eventualitatea dotării Uniunii Europene cu arme nucleare în mod autonom față de NATO ar deschide o Cutie a Pandorei.

În urmă cu doi ani, cotidianul New York Times publica știrea conform căreia liderii Uniunii Europene analizează posibilitatea lansării unui program nuclear comunitar construit în jurul arsenalului atomic deținut de Franța. Potrivit acestui plan, arsenalul nuclear francez ar fi fost reconfigurat pentru a proteja restul bătrânului continent. „Programul nuclear ar urma să intre sub comandament european, cu o finanţare şi doctrină militară la nivel comunitar” informa New York Times în 2017, punctând în același timp că ideea creării unui arsenal nuclear european ar fi fost analizată în contextul în care Uniunea Europeană nu ar mai vrea să fie dependentă de Statele Unite în materie de apărare. „Chiar dacă nicio nouă ţară nu ar obţine armament nuclear prin acest plan, aplicarea acestui model ar constitui o escaladare fără precedent a puterii colective a Europei şi o separare radicală de Statele Unite conduse de Administraţia Donald Trump”, nota cotidianul american.

După repetatele vehiculări ale acestui zvon, Guvernul de la Berlin a luat însă atitudine și a negat că ar exista un astfel de plan. La rândul său, generalul Hans-Lothar Domröse a declarat, citat de publicaţiile Bild şi The Telegraph că un astfel de gest „ar deschide Cutia Pandorei şi ar declanşa o cursă a înarmării. În acest caz, ar fi mai dificil să le interzicem unor ţări ca Iranul să fabrice arme atomice. Dar este necesară achiziţionarea masivă de armament convenţional, fără a se pune problema armelor atomice; putem să se apărăm şi fără bombe atomice”.

Tot acum în urmă cu doi ani, Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege şi Justiţie, aflat la putere în Polonia, a pledat pentru consolidarea rolului militar al Europei, pronunţându-se în favoarea ideii unei Uniuni Europene „superputere nucleară”. „Eu aş saluta o Europă ca superputere atomică, una care să poată ţine pasul cu Rusia”, încuraja în februarie 2017, Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ din Polonia, Lege şi Justiţie (PiS, dreapta).

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page