top of page

Summitul extraordinar s-a încheiat în favoarea Marii Britanii! Liderii Uniunii Europene au aprobat a


Fără dar și poate, liderii europeni au adus premierului britanic, Theresa May o bucurie imensă, prin decizia de a aproba amânarea ieșirii din blocul comunitar. Mai bine de doi ani de zile, șefa Guvernului de la Londra părea să nu mai ducă o viață normală din cauza presiunilor și a așteptărilor cu privire la luarea unei decizii definitive în ceea ce privește viitorul modern al milioane de cetățeni britanici și europeni. Cu toate că a încercat din răsputeri să își respecte termenul inițial de oficializare a Brexitului, May nu a reușit să aducă cetățenilor pe data de 29 martie, vestea conform căreia Anglia, Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor sunt gata să își încheie socotelile cu Bruxellesul.

Intenția sa de a redacta un acord care să conțină o serie de condiții privind separarea de Uniunea Europeană pare să nu fi fost suficientă având în vedere că încă de la prezentarea sa în noiembrie, documentul a fost contestat de numeroși politicieni, inclusiv miniștri din propriul guvern.

După demisia câtorva colegi de breaslă, Theresa May a fost nevoită să se confrunte la începutul acestui an cu trei respingeri dure a acordului, inițiate de membrii Camerei Comunelor. Imposibilitatea de a-i convinge pe parlamentari că documentul este singura șansă ca Marea Britanie să își respecte promisiunea de a părăsi UE exact la doi ani de la invocarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, May s-a văzut nevoită să se gândească la o nouă amânare.

Deși inițial a trimis o scrisoare Consiliului European, cerând amânarea Brexitului până pe 30 iunie, președintele instituției europene, Donald Tusk a acceptat să mai acorde răgaz britanicilor până pe 12 aprilie. Cu toate acestea însă, la a treia trespingere a acordului negociat cu Theresa May, președintele Consiliului European a convocat un summit extraordinat pentru data de 10 aprilie.

Ieri, la întâlnirea de maximă importanță, liderii europeni au salvat pentru moment, „pielea britanicilor” aprobându-le o amânare a Brexitului până pe 31 octombrie.

După mai multe ori de „negocieri”, la finalul summitului extraordinar desfășurat ieri, Donald Tusk a anunțat că liderii Uniunii Europene, împreună cu premierul britani au acceptat amânarea Brexitului până la finalul lunii octombrie. Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „pe lângă amânarea Brexit până pe 31 octombrie, liderii europeni au stabilit o evaluare a situaţiei în luna iunie, pentru a determina dacă este cazul ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană chiar pe 30 iunie, data solicitată iniţial de premierul britanic Theresa May”.

Clauza cu privire la posibilitatea producerii Brexitului în luna iunie a fost introdusă cu scopul de a atenua temerile președintelui Franței, Emmanuel Macron, care a cerut garanții că Marea Britanie va organiza în mod corespunzător alegerile europarlamentare din luna mai.

„UE-27 a convenit asupra unei prelungiri a articolului 50 (din Tratatul de la

Lisabona, n.red). Mă voi întâlni acum cu premierul Theresa May pentru acordul guvernului britanic", a postat Donald Tusk într-un mesaj pe Twitter, la finalul summitului extraordinar al Consiliului European, care s-a prelungit târziu în noapte în contextul în contextul disputelor între liderii UE privind durata amânării Brexit. Ulterior, președintele Consiliului European a făcut anunțul care a salvat britanicilor ziua de 12 aprilie, transmițând că premierul de la Londra a acceptat ofeta Uniunii Europene privind o amânare flexibilă a procesului de Brexit. „UE-27/Marea Britanie au convenit asupra unei amânări flexibile până la 31 octombrie. Asta înseamnă alte şase luni în care Marea Britanie să găsească cea mai bună soluţie posibilă”, a adăugat oficialul european într-o altă postare Twitter.

Pentru Theresa May această veste este una extraordinar de bună, în condițiile în care Parlamentul britanic nu a aprobat acordul negociat cu Bruxellesul pentru a da startul unui Brexi ordonat. Fără toleranța liderilor europeni, May ar fi riscat ca în data de 12 aprilie, să fie nevoită să anunțe un Brexit fără acord, decizie care ar fi atras după sine consecințe extrem de grave. „Cred în continuare că trebuie să părăsim UE, cu un acord, cât mai curând posibil. Şi în mod vital, UE a fost de acord că amânarea poate lua sfârşit odată cu ratificarea acordului de retragere - ceea ce a fost principala mea solicitare către ceilalţi lideri. De exemplu, aceasta înseamnă că dacă vom reuşi să adoptăm o înţelegere în primele trei săptămâni ale lunii mai, nu va mai trebui să participăm la alegerile europarlamentare şi vom părăsi UE în mod oficial pe 1 iunie”, a declarat May, într-o conferinţă de presă imediat după summitul extraordinar al Consiliului European, desfăşurat la Bruxelles.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page