top of page

Theresa May își petrece ultima săptămână dinaintea termenului limită de pronunțare a unei decizii pr


Dacă la începutul preluării mandatului de prim ministrul al Marii Britanii, Theresa May părea plină de energie și determinată să lupte oricât este necesar pentru a-i ajuta pe britanici să își recapete independența și autonomia, presiunea așteptărilor venite din partea cetățenilor britanici dar și a liderilor de la Bruxelles au cântărit enorm în luna noiembrie a anului trecut când, May a fost nevoită să propună un acord care să conțină condițiile de ieșire din Uniunea Europeană și perspectiva relației cu blocul comunitar, de după Brexit.

Contestat de numeroși politicieni britanici, deși a primit aprobarea Uniunii Europene, acordul Theresei May a fost respins nu mai puțin de trei ori de către membrii Camerei Comunelor. Îngreunându-i și mai mult sarcina premierului britanic, Parlamentul de la Londra se află în momentul acesta în negocieri cu May, căutând o soluție urgentă până pe data de 12 aprilie, când Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord sunt așteptate să prezinte decizia pe care au luat-o în legătură cu Brexitul.

Deși printre analiștii politici se preconizează din ce în ce mai mult riscul unui Brexit fără acord, Theresa May este în stare să facă orice pentru a nu pune Marea Britanie în situația în care un „Brexit hard” ar arunca-o într-o criză economică fără precedent. Având mai puțin de patru zile la dispoziție, premierul britanic pare să nu aibă timp de odihnă, făcând naveta între Parlamentul de la Londra, Bruxelles, Paris și Berlin.

La ultimele două locații, Theresa May va ajunge chiar astăzi, unde are prevăzute întâlniri prioritare cu președintele francez, Emmanuel Macron și Cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Săptămâna aceasta, numai premierul britanic să nu îți dorești să fii. Rolul cu care se confruntă Theresa May a trecut rapid de la o extremă la alta. Dacă acum mai bine de un an și jumătate, liderul Guvernului de la Londra se bucura de tot spațiul și timpul necesar pentru a gândi o strategie privind relația de viitor cu UE, imediat ce Brexitul ar fi devenit oficial, situația a luat o turnură extraordinară în numai o clipită. Presată de cei din jur, Theresa May a propus un acord de ieșire ale cărei condiții prevăd reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Din păcate pentru aceasta, documentul negociat cu Uniunea Europeană nu a primit și aprobarea Parlamentului britanic. Pentru mai mulți membri ai Camerei Comunelor ca și pentru o serie de miniștri ai Guvernului May, acordul conține mai multe dezavantaje pentru britanici decât ar promite recăpătarea independenței și autonomiei de după Brexit.

Conștientă că nu mai este suficient timp pentru redactarea unui alt acord, Theresa May depune eforturi supraomenești în vederea convingerii Parlamentului de la Londra de importanța majoră ca Marea Britanie să nu semneze o ieșire din UE, fără încheierea unei înțelegeri. În acest sens, premierul britanic a început deja negocieri intense cu Jeremy Corbyn, liderul Partidului laburist (de opoziție). Între timp, doamna de fier a Marii Britanii nu mai are timp de odihnă, programându-și întâlniri oficiale cu liderii europeni, pe care încearcă să îi convingă că Marea Britanie are nevoie de o amânare până pe 30 iunie, pentru ca Brexitul să nu aibă loc într-o manieră dezordonată.

Astfel, în cursul zilei de astăzi, Theresa May va zbura atât la Paris unde se va întâlni cu președintele francez, Emmanuel Macron, cât și la Berlin pentru a discuta cu cancelarul german, Angela Merkel. Totuși, indiferent de rezultatele acestor întâlniri, agenția națională de presă, Mediafax, informează că „decizia privind data ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană va fi luată de liderii europeni în cadrul summitului extraordinar de miercuri, pe tema Brexit, convocat de Donald Tusk, preşedintele Consiliului European”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page