top of page

Potrivit liderului Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, premierul britanic Theresa May poartă vina pe


După mai bine de doi ani de zile, timp în care s-au purtat numeroase discuții cu privire la condițiile separării dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie, procesul de negociere s-a încheiat fără un rezultat concret. Piperat cu multe avertizări asupra unei perspective dezastruoase și acuzații conform cărora britanicii nu știu ce vor, acest proces a purtat umbra eșecului din cauza presiunilor ridicate asupra Guvernului de la Londra.

Extrem de curajoasă, Theresa May s-a responsabilizat să creadă că Marea Britanie poate reuși atât separarea cât și primii pași de după Brexit în afara blocului comunitar. Dacă mai bine de un an și jumătate, concluziile întâlnirilor dintre liderii britanici și oficialii europeni nu au dus la nicio rezolvare, pe ultima sută de metri, May a ales să propună un acord care să conțină condițiile de separare dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, imediat după data de 29 martie când a fost stabilită oficializarea Brexitului.

Un document extrem de controversat, acordul a reușit să provoace multe discordii la nivelul politicii britanice. Considerat a fi un act de sinucidere din cauza faptului că oferă mai multe avantaje europenilor decât cetățenilor britanici, acordul a reușit performanța de a determina mai mulți miniștri de la Londra să își dea demisia. Cu toate acestea, fiind prea târziu să mai gândească o altă soluție, Theresa May s-a prezentat cu acest acord în forma sa controversată, în fața Parlamentului, nu doar o singură dată.

Negociat și aprobat de liderii de la Bruxelles, documentul mai avea nevoie doar de aprobarea membrilor Camerei Comunelor pentru a da startul pregătirilor de ieșire a Marii Britanii din UE. Însă, nu o dată ci de trei ori, Parlamentul britanic și-a exprimat părerea conform căreia acest document nu asigură recăpătarea independenței și a autonomiei britanicilor ci dimpotrivă, chiar și după o luptă de aproape trei ani de zile de la rezultatul referendumului, Brexitul va menține Anglia, Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor într-o relație de interdependență față de Uniunea Europeană.

Potrivit liderului Partidului Laburist (de opoziție), Jeremy Corbyn, cele trei respingeri ale acordului propus de Theresa May poartă exact vina premierului britanic pentru că aceasta nu s-a asigurat că va modifica încă „liniile roșii” care au deranjat cel mai mult printre condițiile de separare propuse. Aceste declarații au fost făcute imediat după o nouă rundă de negocieri între cei doi lideri, cu scopul de a ajuta la depășirea impasului în care se află Brexitul. „Negocierile dintre cei doi au loc în contextul în care ieşirea Marii Britanii din Blocul comunitar ar urma să aibă loc pe 12 aprilie, iar Guvernul May nu a reuşit să convingă Parlamentul să adopte un acord cu Uniunea Europeană în această privinţă. O înţelegere cu Jeremy Corbyn, ceea ce ar duce la o mai mare susţinere parlamentară a Acordului, ar putea fi ultima şansă a Theresei May de a scoate ţara din Uniunea Europeană fără a fi necesară o amânare excesivă a momentului sau chiar o ieşire fără acord” informează agenția națională de presă, Mediafax.

Conform opiniei lui Corbyn, premierul britanic trebuie să dea dovadă de mai multp flexibilitate în ceea ce privesc punctele sensibile ale acordului, numite și așa zisele „linii roșii”. „Sper să putem lua o decizie în Parlament săptămâna aceasta” s-a arătat optimist liderul laburist.

Pentru Jeremy Corbyn unul dintre punctele sensibile ale documentului este legat de rămânerea Marii Britanii într-o uniune vamală cu UE, variantă propusă de laburiști. Această idee ar depăși totuși „linia roșie” impusă la începutul negocierilor de către Theresa May, care și-ar dori ca Regatul Unit să își poată stabili singur tarifele vamale. Un alt subiect sensibil din centrul discuțiilor dintre cele două părți prezente la discuții a fost dorința multor parlamentari laburiști de a organiza un al doilea referendum, însă May vede această variantă ca o amenințare pentru democrația britanică.

Dacă inițial, Brexitul fusese programat pentru 29 martie, cele trei respingeri ale acordului propus de Theresa May au determinat recalcularea datelor de ieșire din Uniunea Europeană. Dorind să amâne despărțirea până pe 30 iunie, premierului britanic nu i s-a acordat decât un răgaz de două săptămâni. Astfel, oficialii de la Bruxelles insistă ca Theresa May să găsească o soluție referitoare la Acordul de ieșire din UE, până pe data de 12 aprilie.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page