top of page

Guvernatorul Băncii Angliei face apel la riscul „alarmant de mare ” al producerii unui Brexit fără a


Dacă pentru majoritatea cetățenilor Europei, rezultatul negocierilor dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană pe de o parte și a Parlamentului cu Guvernului britanic pe de alta, este extrem de important pentru că are în vedere viitorul a milioane de cetățeni europeni stabiliți deja pe teritoriile Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord dar și a cetățenilor britanici care locuiesc într-una din cele 27 de state membre ale blocului comunitar, pentru Guvernatorul Băncii Angliei, Brexitul reprezintă o situație limită în care, dacă nu va fi gestionat cum trebuie, Mark Carney se va confrunta cu o criză economică fără precedent din care va trebui să o scoată pe Marea Britanie.

Cu toate că în această clipă cei care au puterea de a decide viitorul britanicilor sunt membrii Parlamentului și ai Guvernului de la Londra, Guvernatorul Băncii Angliei, trage un semnal de alarmă făcându-și cunoscută expertiza pentru a se asigura că atât membrii Camerei Comunelor cât și colegii Theresei May cunosc adevăratele consecințe ale unui Brexit fără acord. Punctând cât de important este ca despărțirea Marii Britanii de Uniunea Europeană să fie una ordonată, Mark Carney îi avertizează pe cei în măsură să ia o decizie că modul în care decurg negocierile acum a crescut riscul unui Brexit fără acord; fapt care îngrijorează enorm perspectivele economice ale Marii Britanii imediat ce divorțul de blocul comunitar va fi unul oficial.

„În august 2018, riscul era deja inconfortabil de mare. Din nefericire, cred că s-a dovedit a fi o estimare precisă. Acum, riscul este alarmant de mare. Suntem într-o situaţie în care voinţa exprimată de Parlament este pentru o anumită formă de acord, unul definit printr-o dublă negaţie: Parlamentul se opune unui Brexit fără niciun acord. Guvernul, după cum a spus premierul, se opune unui Brexit fără acord, Uniunea Europeană se opune unui Brexit fără acord, dar posibilitatea există, prin opţiunea din oficiu. Deci, ieşirea din UE fără acord se poate produce în mod accidental şi nu va mai fi nicio tranziţie, va fi direct un Brexit în mod dezordonat. Există numeroase lucruri îngrijorătoare în cazul unui Brexit fără acord”, a declarat Mark Carney într-un interviu acordat postului tv Sky News.

Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „întrebat despre afirmaţiile unor promotori ai Brexit care susţin că în lipsa unui acord se vor aplica regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) astfel că nu vor fi impuse taxe vamale, Mark Carney a precizat: <trebuie să uitaţi ficţiunile, sunt absolut absurde>!”.

După ce acordul negociat de premierul britanic, Theresa May și Bruxellesul a fost respins de trei ori în Parlamentul de la Londra, șansele ca un Brexit „hard” să aibă loc sunt din ce în ce mai mari. Chiar dacă în mod principal cei afectați de lipsa unei înțelegeri dintre cele două tabere sunt cetățenii britanici, nici milioanele de europeni nu o duc mai bine. În acest sens, liderii blocului comunitar și președinții celor trei instituții europene (Parlamentul, Comisia și Consiliul) sunt gata să mai ofere răgaz britanicilor până când aceștia se simt confortabil cu o decizie privind viitorul.

Astfel, atât Marea Britanie cât și Uniunea Europeană sunt vizate în mod direct de oricare ar fi rezultatul negocierilor. Dacă inițial termenul luării unei decizii de către britanici era de 12 aprilie, în cadrul întâlnirii de aseară petrecute în Parlamentul britanic, membrii Camerei Comunelor au votat un proiect de lege prin care o obligă pe Theresa May să ceară un nou termen pentru amânarea Brexitului.

Această incertitudine în care britanicii îi țin și pe restul europenilor poate fi un semn bun dacă Parlamentul va aproba într-un final, un acord cu Uniunea Europeană. Dacă Parlamentul și Guvernul de la Londra nu ajung la un consens iar varianta unui Brexit „hard” devine soluția finală, amânările pe care liderii de la Bruxelles le oferă Marii Britanii, vor contribui la riscul crizei economice pentru care Guvernatorul Băncii Angliei se alarmează deja.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page