top of page

Donald Tusk face apel la răbdarea liderilor europeni pentru a face față impasului în care se află Br


După ce au fost nevoiți să se confrunte cu un val mare de imigranți, Marea Britanie a devenit victima deciziei de a accepta și integra obligatoriu cotele de refugiați impuse de liderii Uniunii Europene determinând astfel organizarea unui referendum care a schimbat istoria modernă a parteneriatului dintre cele două tabere. Din moment ce majoritatea britanicilor au votat pentru ieșirea Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord din blocul comunitar, noul premier britanic pus la cârma Guvernului de la Londra a promis că în doi ani de la invocarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, Brexitul are șanse să fie oficializat. Din păcate, procesul de negociere a condițiilor de separare s-a dovedit a fi unul cu adevărat problematic după ce Theresa May a prezentat public un acord contestat de foarte mulți britanici.

Dacă pentru Uniunea Europeană acest document conținea o serie numeroasă de avantaje privind relația de după Brexit, mai mulți miniștri britanici și-au dat demisia în semn de protest considerând că acest acord va trage în jos intenția Regatului Unit de a-și recăpăta independența și autonomia. După cea de-a treia respingere a aceluiași acord, Uniunea Europeană a recunoscut pierderea răbdării în procesul Brexitului și mai ales în așteptarea unui rezultat la negocierile dintre Parlamentul și Guvernul britanic. Astăzi, în timp ce europeni numără zilele până la noul termen de 12 aprilie când Uniunea Europeană a cerut Guvernului Theresei May să vină cu o decizie, premierul de la Londra oscilează între alegerea unui „Brexit hard” și o nouă amânare a procesului de ieșire din blocul comunitar. La auzul acestei propuneri lansate aseară de către May, Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și-a îndemnat colegii europeni să de-a dovadă de răbdare oferind astfel șansa Marii Britanii de a obține o majoritate în Parlament pentru Acordul Brexit.

„Chiar dacă după ziua de azi (n.r. marți) nu știm care va fi rezultatul, să avem răbdare” a postat Donald Tusk într-un mesaj pe Twitter, după ce a ascultat intenția prim-ministrului britanic de a cere Uniunii Europene o nouă amânare a Brexitului, anunțând că va discuta cu opoziția în încercarea de a rezolva impasul din Parlament. Drept reacție la îndemnul lui Tusk, mai mulți oficiali europeni au transmis că nu este clar ce compromis încearcă Theresa May să obțină. „Răbdarea are limite” au declarat oficialii europeni pentru Reuters.

Potrivit premierului britanic, Theresa May, Marea Britanie ar trebui să solicite o nouă amânare a ieșirii din blocul comunitar, evitând astfel soluția unui „Brexit hard”. „Retragerea din UE cu un acord este cea mai bună soluţie, astfel că vom avea nevoie de o nouă prelungire a negocierilor în virtutea Articolului 50, o amânare cât mai scurtă posibil”, a declarat aseară May. De altă parte, potrivit negociatorului-şef al Uniunii Europene, Michel Barnier, Marea Britanie are trei opţiuni: să aprobe acordul, să părăsească UE fără un acord sau să solicite o amânare de lungă durată.

Între timp, în contextul impasului politic de la Londra, președintele Consiliului European a convocat un summit extraordinar pe tema Brexit, programat pe 10 aprilie.

O altă reacție venită în urma propunerii Theresei May de a cere o nouă amânare a Brexitului, a fost lansată de premierul irlandez Leo Varadkar. Acesta cere liderilor europeni să rămână deschiși pentru orice propunere credibilă a premierului britanic, privind Brexitul. „Încă este timp ca premierul să se prezinte în faţa Consiliului European cu propuneri, propuneri care să fie credibile şi care să aibă un drum clar spre succes. Trebuie să fim deschişi la orice propunere ne-ar putea prezenta”, a transmis acesta.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page