top of page

„David Cameron este unul dintre cei mai distructivi politicieni”


Tensiunile dintre Marea Britanie și liderii de la Bruxelles au atins aceiași cotă de nivel înalt ca și tensiunile din cadrul puterii de la Londra. Dacă presiunea aprobării urgente a acordului negociat de premierul Theresa May și Bruxelles a determinat apariția neînțelegerilor și a discrepanțelor de idei dintre Parlamentul și Guvernul britanic, la nivel internațional, oficialii Uniunii Europene au recunoscut că răbdarea pe care au avut-o până acum cu Marea Britanie, a ajuns la limită. Martori ai mai multor indecizii ale britanicilor dar și a impasului de a putea lua o decizie privind Brexitul, oficialii de la Bruxelles sunt de părere că în condițiile actuale în care se desfășoară negocierile dintre Parlament și Guvern, cel mai probabil, pe 12 aprilie, Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord vor ieși din blocul comunitar fără niciun acord.

Temându-se ca și restul britanicilor de acest scenariu neplăcut, liderii Uniunii Europene se întorc în trecut și încearcă să găsească vinovații pentru această situație de criză. Potrivit președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, fostul premier britanic, David Cameron este unul dintre cei mai distructivi politicieni din perioada modernă, făcând referire la decizia privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

„În momentul de faţă, ştim ceea ce nu vrea Parlamentul britanic. Dar încă nu am reuşit să aflăm ceea ce vrea în legătură cu procedura Brexit. David Cameron a convocat, din raţiuni electorale, referendumul prin care s-a decis la limită, în 2016, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Nouă ni s-a interzis să fim prezenţi în vreun fel în campania premergătoare acestui referendum convocat de domnul Cameron, care este unul dintre cei mai distructivi politicieni din perioada modernă. Dacă am fi putut participa la campanie, am fi putut adresa întrebări şi răspunsuri la multe dintre problemele care au apărut acum”, a declarat Jean-Claude Juncker cu privire la vinovatul acestei situații de criză prin care sunt nevoite să treacă împreună atât Marea Britanie cât și Uniunea Europeană.

După o perioadă de doi ani, timp în care s-au purtat mai multe negocieri asupra condițiilor de separare, premierul britanic, Theresa May a propus toamna trecută un acord cu privire la relația dintre cele două tabere de după Brexit însă, acest document nu a reușit să convingă pe toți britanicii. În cadrul a trei întâlniri separate, membrii Camerei Comunelor au respins acest acord, determinând o poziție extrem de solicitantă pentru May. În ciuda faptului că a luptat pentru a respecta decizia voturilor de la referendumul in data de 23 iunie 2016, premierul britanic este văzută ca unul dintre vinovații care vor purta întreaga responsabilitate față de popor, atunci când Marea Britanie va trebui să se confrunte cu consecințele Brexitului. În acest sens, deputatul conservator britanic, Richard Drax, a precizat ieri că „dacă premierul nu poate asuma angajamentul de a scoate Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord din UE pe 12 aprilie, trebuie să demisioneze imediat”. Astfel, în opinia deputatului, Theresa May are două opțiuni: ori își asumă angajamentul retragerii Marii Britanii din UE, ori demisionează imediat.

Cu un rol de recomandare și nu unul de obligativitate față de deciziile luate de Guvern, membrii Camerei Comunelor au votat aseară o serie de amendamente privind Brexitul. Respingându-le pe toate, Parlamentul s-a pronunțat cu privire la organizarea unui nou referendum, negocierea unei uniuni vamale cu Uniunea Europeană, aderarea la piața unică a UE și anularea Brexitului prin revocarea Articolului 50. În fapt, este a doua oară când acest set de propuneri alternative este supus votului Parlamentului de după ce acesta a preluat controlul de la Guvernul britanic și tot a doua oară când membrii săi le resping în totalitate.

Cu zece reprezentanți în Parlamentul de la Londra, Partidul Democrat Unionist din Irlanda s-a remarcat prin votul împotriva tuturor opțiunilor alternative de gestionare a ieșirii Marii Britanii din UE, disputate la întâlnirea de aseară. „Nicio opţiune nu se află pe lista preferinţelor noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page