top of page

„Uniunea Europeană a fost răbdătoare în privinţa Brexitului, dar răbdarea se termină”


Comportându-se de parcă nu ar avea nicio vină pentru decizia britanicilor de a ieși din blocul comunitar după mai bine de 46 de ani de relație fructuoasă, liderii Uniunii Europene continuă să condamne și să pună presiune pe politicienii din Marea Britanie pentru impasul în care se află în ceea ce privește Brexitul. Uitând de faptul că britanicii au supus la vot în cadrul unui referendum organizat în data de 23 iunie 2016, apartenența la UE, imediat ce liderii de la Bruxelles au impus statelor membre să accepte și să integreze cotele obligatorii de refugiați ce le-au fost repartizate în vederea salvării Germaniei de la o criză umanitară fără precedent astăzi, oficialii celor trei instituții europene (Comisia, Consiliul și Parlamentul european) au adoptat o atitudine superioară față de Guvernul și Parlamentul de la Londra, acuzându-le că nu știu ce vor.

În fapt, deși au trecut mai bine de 2 ani de la invocarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, Marea Britanie a stagnat în redactarea și propunerea unui acord cu UE tocmai pentru că liderii acesteia s-au arătat nemulțumiți de propunerea soluției privind frontiera dintre Irlanda și regiunea britanică Irlanda de Nord și au continuat să pună presiune pe guvernanții britanici avertizându-i cu scenarii sobre imediat după ce Brexitul urma să fie oficializat.

Însă, din toamna anului trecut când premierul britanic și-a riscat cariera propunând un acord mai mult decât apreciat de către liderii europeni, aceștia au fost martorii lipsei de colaborări între Parlamentul și Guvernul britanic privind documentul propus de Theresa May. Respins de trei ori, Uniunea Europeană a recunoscut public că și-a pierdut răbdarea și așteaptă fără nicio întârziere ca până pe data de 12 aprilie, Marea Britanie să ia o decizie definitivă.

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker a transmis în cadrul unui interviu acordat duminică postului italian de televiziune RAI, că își dorește ca Marea Britanie să ajungă la un acord în următoarele ore și zile. „Până acum ştim la ce Parlamentul britanic a spus nu, dar nu ştim la ce anume ar putea să spună da”, a declarat acesta. Întrebat ce părere are despre organizarea unui al doilea referendum privind apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană, președintele Comisiei Europene a precizat că aceasta este exclusiv o problemă a poporului britanic și nu a europenilor.

După aflarea rezultatului votului de vineri când membrii Camerei Comunelor au respins Acordul Brexit pentru a treia oară, Comisia Europeană și-a exprimat regretul față de impasul în care se află politica britanică însă, nu a evitat să ceară liderilor Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord să ofere clarificări privind viitoarele procesuri. Potrivit planului impus de instituțiile Uniunii Europene, liderii Marii Britanii sunt așteptați să ia o decizie în ceea ce privește Brexitul până cel târziu pe data de 12 aprilie.

Între timp, potrivit publicației britanice The Sunday Times, Guvernul de la Londra riscă să se prăbușească ca urmare a impasului privind Brexitul, în condițiile în care cel puțin 6 membri proeuropeni ai Cabinetului londonez amenință cu demisia dacă premierul Theresa May va alege opțiunea unui Brexit fără acord. Și pentru ca realitatea să fi și mai dură cu poporul britanic, în același timp, mai mulți miniștrii pro-Brexit au avertizat că vor demisiona dacă May va decide ca Marea Britanie să rămână într-o uniune vamală cu UE și după Brexit sau dacă solicită o amânare pe termen lung a procesului de Brexit.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page