top of page

Partidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord nu susține aprobarea acordului de Brexit


Încă din ianuarie când membrii Parlamentului britanic au respins pentru prima dată acordul de Brexit negociat de premierul britanic Theresa May și Uniunea Europeană, toată atenția a căzut asupra Londra și întâlnirile care au loc aproape săptămânal între liderii celor trei instituții europene (Comisia, Consiliul și Parlamentul European) și Guvernul britanic. Pentru că timpul rămas la dispoziția negocierilor s-a scurt cu o viteză de necrezut astăzi, atenția principală cade pe relația dintre șefa Guvernului de la Londra și membrii Camerei Comunelor.

Încercând să îi convingă de faptul că acest acord, singurul propus până în momentul de față și confirmat de liderii europeni, este unica șansă ca Brexitul să aibă loc în această primăvară. Amintind mereu că decizia de separare a Marii Britanii de Uniunea Europeană a fost luată de majoritatea britanicilor în cadrul referendumului din 23 iunie 2016, Theresa May speră ca astăzi, Parlamentul britanic să aprobe acordul și astfel, despărțirea celor două tabere să se oficializeze la data de 22 mai.

Presată de așteptările și nemulțumirile propriilor cetățeni, reputația lui May a ajuns în momentul în care stă acum în votul care se va desfășura astăzi. Dacă membrii Camerei Comunelor vor aproba acest document, premierul britanic va putea răsufla liniștită, considerând că și-a împlinit misiunea de a livra Brexitul cetățenilor care l-au votat. În schimb, dacă acest acord va fi respins pentru a treia oară, Marea Britanie trebuie să părăsească Uniunea Europeană pe 12 aprilie, însă Theresa May va purta „vina” unui Brexit fără acord.

Pentru ca situația să fie și mai dificilă decât este în acest moment, Partidul Democrat Unionist (DUP) din Irlanda de Nord a transmis că nu va susţine Acordul Brexit negociat de prim-ministrul britanic Theresa May cu oficialii Uniunii Europene.

Programat inițial ca astăzi (29 martoe 2019) să fie oficializat, Brexitul suferă o amânare incertă după ce acordul propus și negociat în luna noiembrie a anului trecut de Theresa May și Uniunea Europeană a fost respins deja de două ori de la începutul anului și până acum. Confruntându-se cu lipsa timpului pentru redactarea unui alt document, britanicii sunt nevoiți să se concentreze asupra singurul text valabil în acest moment. Sperând ca a treia oară să fie cu succes, premierul britanic încearcă din răsputeri să convingă membrii Camerei Comunelor că numai aprobarea acestui acord în cadrul votului decisiv de astăzi, mai poate garanta Brexitul într-o formă oarecum elegantă.

Nemulțumiți de acest text deorece prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale, condiții care încă mai țin Marea Britanie legată într-o relație de interdependență față de Uniunea Europeană, mai mulți membri ai Guvernului britanic au demisionat în semn de protest.

Însă, în timp ce Parlamentul și Guvernul britanic se concentrează pe votul de astăzi, liderul Partidului Democrat Unionist din Irlanda de Nord, Arlene Foster, a declarat că nu va accepta un acord care dăunează Uniunii. „Nu vom susţine Guvernul dacă supune din nou Acordul la vot”, a declarat Foster. Potrivit DUP, acordul negociat de May „reprezintă un risc inacceptabil la integritatea Regatului Unit şi va limita în mod inevitabil abilitatea Regatului de a negocia relaţia viitoare cu Uniunea Europeană”.

Punând presiune pe decizia din cadrul votului de astăzi, Theresa May a transmis în cursul acestei săptămâni, parlamentarilor din cadrul Partidului Conservator că va demisiona dacă se vor înregistra progrese privind retragerea Marii Britanii din Uniuna Europeană.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page