top of page

Săptămâna dinainte de mult așteptatul „29 martie” aduce multe constrângeri la nivelul Theresei May


După o luptă crâncenă purtată aproape trei ani atât cu liderii de la Bruxelles cât și cu opoziția britanică, premierul Theresa May simte presiunea întregii planete interesate de cum va decurge Brexitul. Convinsă că își dorește să respecte decizia cetățenilor care au votat la referendumul din 23 iunie 2016 pentru ieșirea Angliei, Scoției, Țării Galilor și a Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, May trebuie să facă față acum unor suprasolicitări de ultim moment. Pentru că procesul de negociere al condițiilor de separare dinter cele două tabere nu s-a încheiat cu aprobarea unui acord, May depinde în totalitate de cel de-al treilea vot al Parlamentului asupra aceluiași acord respins deja de două ori.

În urma summitului UE desfășurat săptămâna trecută, Theresa May are în această clipă două opțiuni de amânare a deciziei de Brexit față de termenul anunțat inițial și anume, 29 martie. Potrivit Consiliului European, dacă Parlamentul britanic va aproba acordul negociat de Guvernul de la Londra cu UE, Brexitul primește o amânare până pe 22 mai. În caz contrar, dacă membrii Camerei Comunelor vor respinde din nou acordul, britanicii trebuie să propună un nou plan până cel târziu pe data de 12 aprilie.

Considerând că viitorul britanicilor stă în acest moment în decizia Parlamentului asupra votului privind acordul propus, Theresa May a găsit o cale de de mijloc care ar putea salva Marea Britanie. Aceasta a început să pună presiune pe membrii Parlamentului forțându-i să aprobe acordul sau, în caz contrar, a amenințat că va demisiona.

Potrivit jurnalistului Robert Peston, Theresa May le-a spus lui Boris Johnson, Iain Duncan Smith, Steve Baker, Jacob Rees Mogg, David Davis şi altora că va demisiona dacă vor vota pentru acordul ei”. Preston a precizat că a primit această informaţie de la o sursă „credibilă”, adăugând în același timp că Theresa May „nu a oferit niciun detaliu. Aşa că nu este prea multă încredere că va şi demisiona”.

Constrânsă de scurgerea timpului și de așteptările celor din jur care pun presiune pe o decizie finală cât mai rapidă, duminica trecută, Theresa May s-a întâlnit cu mai mulți parlamentari la reședința guvernamentală de la Chequers, cu scopul de a încerca să găsească o soluție la impasul privind Brexitul. „Întrevederea a abordat o gamă de chestiuni, inclusiv dacă există suficient sprijin în Camera Comunelor pentru a supune săptămâna aceasta la vot (acordul)”, a declarat un purtător de cuvânt al premierului May. De altă parte, potrivit reporterului Alex Wickham de la Buzzfeed, parlamentarii pro-Brexit i-au spus Theresei May că ar trebui să anunţe când va demisiona dacă vrea ca acordul ei să fie ratificat.

În același timp nici liderii Uniunii Europene nu stau deoparte. Potrivit unui oficial european, blocul comunitar este din ce în ce mai convins că Brexitul se va încheia cel mai probabil fără un acord între cele două tabere. Cu toate că Marii Britanii i s-au dat două termene limită pentru o decizie definitivă (22 mai sau 12 aprilie), mai mulți oficiali europeni consideră că șansele unui Brexit fără acord au ajuns la o cotă ridicată. Cu toate acestea, statele membre ale UE sunt pregătite pentru chiar și pentru un astfel de scenariu.

„Mai mulţi oficiali europeni, care s-au ocupat cu coordonarea pregătirilor, au transmis că Franţa. Belgia şi Olanda angajează până la 2.100 de persoane pentru controale vamale suplimentare care vor fi necesare dacă Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană fără un acord. Statele membre au înfiinţat 20 de puncte noi de inspecţie la frontiere în încercarea de a diminua efectele unui Brexit fără acord asupra transporturilor” informează agenția națională de presă, Mediafax.

O altă noutate pe care premierul Theresa May nu s-a gândit niciodată să o ia în calcul o reprezintă rezultatul votului de aseară când membrii Parlamentului de la Londra au votat un amendament cu un raport de 329 de voturi „pentru” și 302 de voturi „împotriva”, preluând de la Guvern, controlul asupra Brexit. Planul membrilor Camerei Comunelor este acela de a cere Uniunii Europene o altă amânare a Brexitului care să nu fie nici 12 aprilie și nici 22 mai. „Parlamentul ar trebui să ia în considerare durata acestor negocieri, iar dacă necesită o amânare de lungă durată, ar duce la participarea la alegerile europarlamentare”, a transmis Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, după ce a felicitat membrii Camerei Comunelor pentru „lovitura” aplicată Guvernului Theresa May. Potrivit lui Corbyn, „această șansă trebuie luată în serios” propunând printre opțiunile pe care Parlamentul le are în momentul de față, organizarea unui nou referendum.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page