top of page

Brexitul este acum în controlul Parlamentului britanic, după ce a preluat puterea de la Guvernul The



Și dacă exista cineva care credea că totul a fost deja consumat în materie de surprize în ceea ce privește ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, cel mai probabil, acum a înțeles că lista surprizelor nu s-a terminat și că în fond, această cursă pe ultima sută de metri este cea cu cel mai răsunător potențial de a răstura orice situație.

Dacă până mai aseară Guvernul de la Londra era cel responsabil de deciziile importante asupra Brexitului, iată că noaptea de luni spre marți a schimbat istoria politicii naționale în Mare Britanie. Încă de la declanșarea celei mai mari crize umanitare de după cel de-al Doilea Război Mondial, care a afectat Uniunea Europeană, guvernul londonez era cel care gestiona amenințarea imigranților și a refugiaților, propunând chiar un referendum la care milioanele de locuitori ai Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord au fost „împuterniciți” să își exprime opinia cu privirea la apartenența la blocul comunitar.

Imediat ce rezultatul acestui referendum a fost unul neașteptat pentru fostul prim-ministru britanic, David Cameron, la demisia acestuia, Theresa May a preluat puterea și controlul asupra Brexitului. Puternică, hotărâtă și fără să dea nici măcar o dată un pas înapoi, May s-a luptat cu avertizările liderilor de la Bruxelles, cu pronosticurile specialiștilor care vedeau o perioadă de declin pentru britanici din clipa în care investitorii străini aveau să își mute afacerile în alte state UE, cu milioanele de cetățeni care sunt împotriva Brexitului, ba chiar cu propriul set de miniștri, după ce câțiva dintre aceștia și-au dat demisia în semn de protest față de acordul propus de May în noiembrie anul trecut.

Cu multă răbdare și tărie de caracter, Theresa May a reușit să facă față unei perioade de crize politice cum nu s-a mai întâlnit în Marea Britanie în ultimii ani. Iată însă că respingerea de două ori în Parlament a acordului său și presiunea negocierii cu Uniunea Europeană au încolțit-o pe premierul britanic, lăsând-o parcă fără nicio putere de reacție. Cu toate că „rivalul” numărul 1 al acesteia sunt autoritățile europene care trag să obțină beneficii de pe urma ieșirii Regatului Unit din blocul comunitar, exact când se aștepta mai puțin, Theresa May a fost „lovită sub centură” exact de către cine nu se aștepta. Aseară Parlamentul britanic a un amendament prin care s-a decis preluarea controlului asupra Brexit, de la Guvern.

Cu un raport de voturi de 329 pentru și 302 împotriva, Parlamentul britanic a votat un amendament care a îngenunchiat-o pe Theresa May după aproape trei ani de luptă fără pauză. Acum, parlamentarii urmează să voteze un amendament privind cererea unei noi prelungiri a Brexitului, în situația în care acordul nu va fi aprobat până pe data de 5 aprilie. Această măsură fără precedent a fost luată cu intenția de a se încerca găsirii unei metode de compromis în impasul cu Uniunea Europeană, mai exact pentru a găsi alternative la acordul care ar putea obține aprobarea Camerei Comunelor.

Miercurea aceasta, Parlamentul este așteptat să voteze mai multe opțiuni de gestionare a Brexitului, printre care o relație mai apropiată cu Bruxellesul, urmând ca mai apoi să forțeze mâna Guvernului spre opțiunea acceptată. Potrivit specialiștilor decizia parlamentarilor este o dovadă clară a faptului că prim-ministrul Theresa May și-a pierdut autoriatea, în ciuda faptului că ieri, Guvernul precizase că nu va fi legat de așa numitul „vot indicativ” de la jumătatea acesrei săptămâni. „Treizeci de parlamentari conservatori au votat luni seară împotriva Guvernului, trei dintre aceştia (Richard Harrington, Alistair Burt, Steve Brine) demisionând în urma votului” informează agenția națională de presă, Mediafax.

Imediat după votul de aseară, reacțiile nu au întârziat să apară. Potrivit secretarului laburist Keir Starner, înfrângerea Guvernului este una umilitoare. „O altă înfrângere umilitoare pentru prim-ministru, care a pierdut complet controlul asupra partidului său, asupra cabinetului şi asupra procesului de Brexit”, a postat parlamentarul pe Twitter. Amendamentul vitat aseară a fost propus de nimeni altul decât de parlamentarul conservator Oliver Letwin și a venit ca reacție în urma declarațiilor Theresei May care a recunoscut că încă nu există suficientă susținere în Parlament față de acordul negociat cu oficialii UE.

Preluarea controlului asupra procesului de ieșire a Marii Britanii din UE, de către Parlament nu este văzută cu ochi buni de către Guvernul britanic. Cel din urmă cere membrilor Camerei Comunelor să dea dovadă de realism. „Este dezamăgitor să vezi adoptarea acestui amendament. Deşi este momentul ca Parlamentul să stabilească viitorii paşi, în urma acestui amendament, Guvernul va continua să facă apel la realism - orice opţiune luată în considerare trebuie să fie aplicabilă în negocierile cu Uniunea Europenă”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Ieşire din Uniunea Europeană.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page