top of page

Săptămâna de foc dinaintea termenului stabilit pentru oficializarea Brexitului a scos sute de mii de


Se numără orele rămase până la finalul acestei săptămâni când, în mod normal, pe data de 29, britanicii promiseseră să ia o decizie în legătură cu ieșirea Angliei, Scoției, Țării Galilor și a Irlandei de Nord din Uniunea Europeană. Crezând că poate ține această sarcină dificilă pe umeri, premierul britanic, Theresa May se aștepta ca la finalul acestei luni să încheie cu succes doi ani de proces în cadrul căruia urmau să se se negocieze condițiile de separare. Din păcate, pentru May și pentru toți aceia care își doresc ca Marea Britanie să se despartă cât mai curând de blocul comunitar, negocierile nu s-au încheiat cu un rezultat bun. Imposibilitatea de a cădea de comun acord asupra documentului cu condițiile de separare a creat un adevărat haos la nivelul politicii în Londra.

Dacă singurul acord propus de către Theresa May a fost imediat pe placul oficialilor de la Bruxelles, nu aceiași atitudinea au arătat-o și membrii Camerei Comunelor care, au contestat acest acord, numindu-l în nenumărate rânduri „un act sinucigaș”. În fapt, nu doar membrii Parlamentului s-au arătat împotriva dezavantajelor la care urmau să pună Marea Britanie într-o poziție inferioară ci chiar și câțiva miniștrii britanici care și-au dat demisia imediat în semn de protest.

Ajuns de două ori până acum în fața Parlamentului, pre suprinderea Theresei May și a liderilor europeni, Acordul a fost respins. De altă parte însă, conștienți că nu mai este timp pentru redactarea unui alt acord care să poată da șansa celro două tabere să își încheie socotelile într-un mod pașnic, membrii Camerei Comunelor au fost de acord cu cererea premierului britanic de a lua în calcul cererea amânării Brexitului până la data de 30 iunie.

Cu toate că această ultimă propunere începuse să reprezinte o speranță vie pentru întreaga clasă politică londoneză, Uniunea Europeană le-a stricat fericirea oferindu-le două soluții care scurtează acest termen cu mult mai mult. Astfel, condiționând aprobarea singurului acord existent în cadrul unui al treilea vot asupra lui, liderii europeni au promis că va da răgaz britanicilor să se pregătească pentru ieșire pănă pe 22 mai. Dacă acordul nu va trece de votul Parlamentului, britanicii sunt așteptați să ia o decizie până pe 12 aprilie.

La câteva ore depărtare de votul decisiv, britanicii se confruntă cu o presiune fără margini căreia îi fac față ieșind în stradă pentru a striga un ultim apel de ajutor către cei însărcinați să le decidă viitorul. Astfel, în timp ce pentru restul europenilor, ieri a fost o zi de duminică relaxantă, sute de mii de oameni care se opun Brexitului și-au petrecut sfârșitul de weekend mărșăluind prin centrul Londrei cerând un nou referendum.

Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, în cadrul protestului la care au participat sute de mii de oameni, protestatarii au pornit spre centrul Londrei cu bannere proclamând că „cel mai bun acord nu este Brexitul”. Adunați la cel mai mare protest anti-Brexit de până acum, ceștia au cerut „un vot al poporului”.

„M-aş fi simţit altfel dacă ar fi un proces bine gestionat şi guvernul ar lua decizii sensibile. Dar este un haos complet. Ţara va fi împărţită indiferent ce se întâmplă şi este mai rău să fim împărţiţi pe o minciună”, declarat Gareth Rae, în vârstă de 59 de ani, care a călătorit din orașul Bristol pentru a participa la demonstraţie.

Sufletele adunate ieri în centrul Londrei au fost mânate de disperarea incertitudinii asupra viitorului țării lor. Având în vedere că sunt mai bine de trei ani de când Regatul Unit se confruntă cu cea mai gravă criză politică din ultimii zeci de ani, faptul că viitorul a milioane de oameni stă în votul din această săptămână, crează panică printre locuitorii Marii Britanii. Între timp, deși a încercat să facă tot ce îi stă în putință, premierul Theresa May resimte la rându-i presiunea de a demisiona. „Este intolerabilă situaţia în care ne aflăm şi mă tem că Theresa este problema. Trebuie să plece şi avem nevoie de un prim-ministru temporar care să poată ajunge la un acord, să pună ţara pe primul loc şi să returneze acest lucru poporului britanic. Pentru asta protestăm astăzi” a transmis Anna Soubry, parlamentar pro-UE care a părăsit partidul Conservator pentru a se alătura grupului Independent în februarie.

Ieri, în jurul după-amiazei, protestatarii anti-Brexit s-au adunat la Marble Arch la marginea parcului Hyde cu gândul de a trece prin fața biroului primului ministru de pe Downing Street și a ajunge în fața Parlamentului britanic.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page