top of page

Patru milioane de semnături susțin petiția care cere ca Marea Britanie să rămână în Uniunea European


Nu mai este mult și membrii Parlamentului de la Londra sunt invitați să voteze viitorul Angliei, Scoției, Țării Galilor și a Irlandei de Nord într-o ultimă încercare disperată de a stabili o relație bilaterală între Marea Britanie și Uniunea Europeană înainte de 29 martie. Deși până acum au respins de două ori acordul propus de premierul britanic Theresa May, membrii Camerei Comunelor au în mâna lor șansa de a decide dintr-un singur foc atât ce se va întâmpla cu milioanele de imigranți care locuiesc, studiază sau vizitează Regatul Unit, cât și ce se va alege de cetățenii britanici care se află în momentul de față pe teritoriile celor 27 de state membre ale blocului comunitar.

Cu toate că sperau să obțină posibilitatea amânării Brexitului până pe data de 30 iunie, Președintele Consiliului European a putut oferi cu indulgență numai termenul de 22 mai, dacă acordul negociat de Theresa May cu liderii de la Bruxelles va fi aprobat săptămâna aceasta. Dacă membrii Parlamentului vor respinge pentru a treia oară documentul care conține condițiile de separare, atunci, Marea Britanie este invitată să ia o decizie definitivă până în ziua de 12 aprilie.

Disperați că soarta lor stă acum în mâna unor jocuri politice dintre partidul Theresei May și opoziție, milioane de oameni au semnat o petiție prin care cer ca Marea Britanie să rămânâ în Uniunea Europeană. Militând pentru revocarea Articolului 50, petiția a depășit patru milioane de semnături în mai puțin de trei zile.

Petiția care a fost postată pe site-ul Parlamentului britanic avea nevoie de cel puțin 100.000 de semnături ca să poată fi luată automat în considerare pentru o dezbatere de către parlamentari. Petiția anti-Brexit a strâns 100.000 de semnături numai în primele două ore de la momentul în care a fost postată, miercurea trecută. „Guvernul a susţinut în mod repetat că ieşirea din Uniunea Europeană este voinţa poprului. Trebuie să oprim această idee dovedind nivelul ridicat de susţinere pentru rămânerea în UE. Un vot oficial s-ar putea să nu aibă loc, deci votaţi acum”, au postat iniţiatorii petiţiei.

Interesul asupra acestei petiții și fluxul cu care s-a decurs semnarea ei a blocat joi, pentru câteva ore, pagina de pe site a Parlamentului de la Londra. Ca să încurajeze cât mai multe persoane să semneze această petiție online, câteva vedete au făcut anunțuri publice că și ei au aderat la această inițiativă, sperând ca exemplul lor să îi inspire și pe alții. Printre aceștia s-au numărat actorii Hugh Grant şi David Mitchell.

Între timp, odată cu petiția pro-UE, sute de mii de oameni erau așteptați la un protest de amploare la finalul săptămânii care tocmai s-a încheiat, pentru a mărșălui prin Londra în semn de protest la adresa Brexitului. În luna octombrie a anului trecut un protest exact de acest tip a adunat 700.000 de oameni la un loc.

În timp ce incertitudinea asupra viitorului Marii Britanii îi scoate pe oameni în stradă, inițiatoarea petiției Brexit, a fost amenințată cu moartea. Femeia care a cerut revocarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, a declarat că a primit un „torent de injurii”. Autoarea unui succes fără margini după ce petiția inițiată de ea a dat naștere celui mai semnat protest din istoria Marii Britanii, Margaret Anne Georgiadou a declarat că a primit trei amenințări cu moartea la telefon și că a avut contul de Facebook „hăckuit”.

„Aseară am primit trei ameninţări cu moarteala telefon. Cine vrea Brexit atât de mult încât ar fi în stare să omoare pentru asta? Scopul petiției este acela de a pune capăt pretenţiei că ieşirea din UE este voinţa poporului” a postat aceasta pe Twitter.

De altfel, acest tip de amenințare nu este un caz izolat. Vineri, fostul şef al MI5 a spus că Brexit a ajutat creşterea numărului de atacuri împotriva deputaţilor. Lordul Jonathan Evans, acum preşedinte al Comisiei Parlamentare pentru standarde în viaţa publică, a declarat că este deja conştient de faptul că politicienii limitează ceea ce spun în public deoarece se tem pentru siguranţa lor.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page