Liderii Uniunii Europene au stabilit aseară un plan în două părţi privind ieşirea Marii Britanii din
După aproape doi ani de negociere a condițiilor de separare și stabilire a criteriilor care vor defini relația dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană după Brexit, niciuna din cele două tabere implicate nu a reușit să facă față presiunii, găsind o soluție optimă. Chiar dacă cele mai multe așteptări erau puse pe umerii Guvernului de la Londra, nici membrii celor trei instituții europene (Parlamentul, Consiliul și Comisia Europeană) nu au făcut această sarcină mai ușoară, amintind mereu dezavantajele acestui divorț.
După mai bine de un an și jumătate, acuzațiile la adresa britanicilor conform cărora autoritățile nu știu ce vor, statele membre ale Uniunii Europene au primit în sfârșit propunerea unui Acord care să le satisfacă nevoia. Premierul britanic, Theresa May a adus în atenția publicului un document care avea să mai calmeze spiritele în tabăra europenilor. Însă, acest text redactat și prezentat în luna noiembrie, nu a fost și pe placul politicienilor britanici. Acuzând Acordul ca fiind unul sinucigaș, mai mulți miniștrii de la Londra au demisionat în semn de protest. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevedea reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale.
Cu toate că acest acord ar fi putut păstra măcar promisiunea britanicilor de a oficializa Brexitul la data de 29 martie 2019, punerea lui în practică ar fi fost o renespectare a drepturilor britanicilor care au votat în cadrul referendumului din 23 iunie 2016 pentru o separare totală, definitivă și fără vreo formă de relație interdependentă între Marea Britanie și Uniunea Europeană. Din păcate pentru Theresa May, acordul ei a fost respins de două ori de Camera Comunelor. În schimb, membrii Parlamentului au aprobat planul Guvernului de a solicita amânarea Brexitului până cel puțin pe pe data de 30 iunie.
La jumătatea acestei săptămâni, premierul Theresa May a anunțat public că a solicitat formal amânarea ieșirii Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord din UE până pe 30 iunie, prin prelungirea negocierilor în virtutatea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, admițând că „în calitate de prim-ministru nu este pregătită să amâne Brexitul mai târziu de această dată”. De asemenea, aceasta a declarat că nu ar fi corect ca țara ei să participe la scrutinul europarlamentar programat pentru perioada 23-26 mai, având în vedere planul de ieșire din UE.
Răspunsul oficialilor din cadrul Comisiei Europene au declarat că liderii UE vor stabili la summitul Consiliului European dacă vor accepta producerea Brexit pe 23 mai sau dacă vor oferi șansa britanicilor de a primi mai mult timp la dispoziție pentru negocieri. În cazul optării pentru cea de-a doua opțiune, Marea Britanie va fi nevoită să participe la scrutinul europarlamentar. „Orice amânare oferită Marii Britanii va trebui fie să dureze până pe 23 mai 2019, fie ar trebui să fie o perioadă semnificativ mai lungă şi va necesita participarea la alegerile europene. Aceasta este singura modalitate de a proteja funcţionarea instituţiilor UE şi capacitatea acestora de a lua decizii”, arată un proiect de document al Comisiei Europene.
Aseară, în cadrul summitului mult așteptat, liderii țărilor membre din Uniunea Europeană au stabilit un plan în două părți privind ieșirea Marii Britanii din Blocul comunitar, în ideea de a evita un scenariu Brexit fără acord. Potrivit înțelegerii acestora, UE este de acord să amâne procesul privind despărțirea până pe 22 mai cu condiția ca Theresa May să convingă Parlamentul britanic să îi aprobe acordul respins deja de două ori, dar care va fi supus unei a treia încercări de vot, săptămâna viitoare. Dacă acordul nu va trece de Camera Comunelor, atunci, ieșirea Marii Britanii din UE va fi amânată automat până pe 12 aprilie. „Guvernul Marii Britanii încă va mai putea alege între un Brexit cu înţelegere, unul fără înţelegere şi revocarea Acordului 50”, a declarat Donald Tusk, președintele Consiliului European.
Potrivit lui Tusk, premierul britanic este de acord cu acest plan gândit de membrii blocului comunitar. Astfel, cu un nou obiectiv, Theresa May se va întoarce astăzi la Londra unde va începe de urgență negocierile cu Parlamentul britanic pentru aprobarea acordului privind Brexitul. În opinia ei, Marea Britanie trebuie să evite pe cât de mult posibil participarea la alegerile europarlamentare din moment ce intenția britanicilor este aceea de a se separa de UE cât mai curând.
De altă parte, Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, a ținut să împărtășească faptul că refuză să excludă posibilitatea revocării Articolului 50, privind ieșirea Marii Britanii din UE. „Acestea sunt ipoteze. Până acum, suntem concentraţi asupra a ce credem că este o urgenţă faţă de construirea unei majorităţi care să fie de acord cu o soluţie”, a precizat Corbyn, după o discuție purtată înainte de summit cu Michael Barnier, negociatorul UE pentru Brexit și Martin Selmayr, secretarul general al Comisiei Europene.