top of page

După rezultatele discuțiilor desfășurate la summitul Consiliului European, Emmanuel Macron face apel


Luna martie a devenit cea mai intensă perioadă din întregul proces de negociere a condițiilor de separare dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană început acum aproape 2 ani. Dacă în tot timpul cele două tabere s-au tachinat și au sperat că există încă șansa unei reconcilieri, iată că presiunea termenului limită la care Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord trebuie să bată palma cu UE, a determinat-o pe premierul britanic, Theresa May să redacteze și să prezinte de urgență un document care să prevadă criterii de separare.

Blamată că a luat o decizie rapidă, doar de dragul de a respecta termenul de 29 martie când Brexitul ar fi trebuit să fie oficializat, Theresa May se confruntă cu mai multe păreri de nemulțumire la adresa acordului. Văzut ca un act sinucigaș pentru că oferă mai multe drepturi cetățenilor europeni decât celor britanici pe care ar trebui să îi protejeze, Acordul a fost respins de două ori în cadrul a două serii de vot diferite. În semn de protest la adresa intenției Theresei May de a ieși cât mai urgent din Blocul comunitar însă cu un acord care păstrează relația de interdependență între Marea Britanie și Uniunea Europeană, mai mulți miniștrii britanici și-au dat demisia.

Refuzând să părăsească blocul comunitar cu un astfel de acord, membrii Camerei Comunelor au aprobat în schimb planul Guvernului de la Londra de a solicita amânarea Brexitului până la data de 30 iunie. Theresa May este de acord cu acest nou termen numai dacă Parlamentul va aproba documentul său, săptămâna viitoare în cadrul celui de-al treilea.

Aseară însă, la summitul Consiliului European desfășurat în România, statele membre ale Uniunii Europene au luat o cu totul și cu totul altă decizie.

Liderii Uniunii Europene sunt de acord să amâne despărțirea Marii Britanii de blocul comunitar până pe 22 mai dacă Theresa May va reuși să convingă Parlamentul britanic să îi aprobe săptămâna viitoare, acordul respins deja de două ori. Dacă documentul nu va trece de Camera Comunelor atunci, ieșirea Marii Britanii din UE va fi amânată automat până pe 12 aprilie, însă nu mai târziu de atât.

Potrivit președintelui Consiliului european, Donald Tusk, premierul britanic Theresa May a luat cunoștință de acest plan și s-a arătat de acord cu el. Mai mult, May a precizat că se va întoarce astăzi la Londra pentru a începe repede negocierile cu Parlamentul, încercând să-i convingă pe membrii acestuia că este neapărat necesar ca săptămâna viitoare, Camera Comunelor să aprobe acordul, în cadrul celei de-a treia serii de vot.

Pentru a face lucrurile și mai clare, președintele Franței, Emmanuel Macron îndeamnă Parlamentul britanic la același lucru. Macron a avertizat că Marea Britanie se îndreaptă către un Brexit fără o înțelegere dacă Parlamentul va refuza marțea viitoare să ractifice acordul privind ieșirea din UE, negociată toamna trecută între Theresa May și Bruxelles. „În cazul unui vot negativ, va exista automat scenariul fără înţelegere. Aceasta este situaţia. Noi suntem pregătiţi”, a avertizat liderul francez, adăugând că „noi suntem pregătiţi pentru Brexit. Franţa nu a ales acest lucru, britanicii au făcut-o. Ne pare rău de acest lucru, dar am avut timp să ne pregătim, în mod legal şi tehnic. Proiectul european trebuie să continue şi trebuie să fie puternic”.

Din acest moment, Theresa May are la dispoziție doar câteva zile pentru a-i convinge pe membrii Parlamentului să voteze acordul, având în vedere că premierul britanic nu este de acord cu o prelungire lungă de timp a negocierilor de Brexit. În fond, pentru că opțiunea de a revoca Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona nu există în planul său, Theresa May crede că este impetuos necesar ca Acordul să primească o șansă cât de curând. Astfel, în ciuda unei petiții semnată de 1,6 milioane de persoane, May refuză atât ratificarea acordului cât și repetarea referendumului privind apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană, considerând că „eșecul unui al doilea referendum ar afecta democrația țării”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page