top of page

Fidesz, formaţiunea de guvernământ din Ungaria a fost suspendată de Partidul Popular European


Nu este prima dată când Uniunea Europeană, implicit Parlamentul European, avertizează premierul ungar, Viktor Orban, că dacă nu își schimbă atitudinea de răzvrătire la adresa deciziilor liderilor de la Bruxelles, Ungaria va trebui să suporte consecințe grave. Nemulțumit de faptul că în toamna lui 2015, autoritățile europene au impus statelor membre ale Uniunii Europene acceptarea unor cote obligatorii de repartiție a refugiaților veniți val peste Europa în ideea de a se salva din calea conflictului militar și a sărăciei din țările lor, Viktor Orban a demarat o campanie de denigrare a fenomenului de migrație, promivând intens ura la adresa străinilor.

Luptând de o parte cu extracomunitarii dar și imigranții care sperau să găsească în Ungaria un viitor mai bun, iar de alta cu regulile impuse de UE privind solidaritatea față de aceștia, premierul ungar a intrat repede în atenția liderilor de la Bruxelles. După ce în repetate rânduri, aceștia l-au avertizat să pună capăt discursului rasist, Orban a refuzat să se supună cerințelor Uniunii Europene, influențând în schimb Polonia, Austria și Italia să adopte și ele o astfel de atitudine împotriva Parlamentului, Consiliului și Comisiei Europene.

Văzut ca o problemă pentru întreg blocul comunitar, Partidul Popular European a decis aseară că este timpul ca Ungaria să înțeleagă că atâta timp cât face parte din Uniunea Europeană, niciun șef de stat nu are opțiunea de a avea o părere diferită față de blocul comunitar. Astfel, cu 190 de voturi pentru și 3 voturi împotrivă, Adunarea Politică a PPE a decis în cadrul unui vot secret, suspendarea formațiunii de guvernământ din Ungaria, Fidesz, condusă de nimeni altul decât de Viktor Orban.

Decizia luată ieri pune Fidesz în poziția de a nu mai avea drepturi de partid membru al PPE, nu mai mai avea dreptul de a vota în nicio reuniune a PPE şi nici dreptul de a propune candidaţi pentru nicio poziţie în cadrul PPE. Potrivit liderului grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber (de asemenea, candidat la functia de președinte al Comisiei Europene) a declarat că urmează „să se înființeze un Comitet de Evaluare condus de fostul preşedinte al Consiliului European, Herman van Rompuy care va evalua respectarea statului de drept şi a valorilor PPE în Ungaria şi va prezenta un raport”.

Imediat la auzul acestei vești, premierul Ungariei, Viktor Orban a declarat în cadrul unei conferințe de presă, că Fidesz a decis la rândul său, în mod unilateral, să își suspende exercitarea drepturilor de membru al Partidului Popular European. „Nu putem fi excluşi sau suspendaţi - am câştigat patru runde de alegeri, am fost aleşi de către cetăţenii Ungariei. Fidesz a obţinut 47, 56, respectiv 52 de procente la ultimele trei alegeri pentru Parlamentul European. Un partid ca acesta nu va permite să fie exclus sau suspendat, ci, în schimb, se va ridica şi va pleca. Fidesz a decis să îşi suspende exercitarea drepturilor atât timp cât cei trei înţelepţi îşi termină raportul, după care vom avea din nou discuţii cu PPE”, a precizat Viktor Orban.

Potrivit eurodeputatului liberal Siegfried Mureșan, chiar și PNL a votat în favoarea suspendării formațiunii Fidesz din Partidul Popularilor Europeni. „Tocmai a fost suspendată calitatea Fidesz de partid membru al PPE. Fidesz nu mai are drepturi de partid membru al PPE, Fidesz nu mai are dreptul de a vota în nicio reuniune a PPE, Fidesz nu mai are dreptul de a propune candidaţi pentru nicio poziţie în cadrul PPE. Se înfiinţează un Comitet de Evaluare condus de fostul preşedinte al Consiliului European, Herman van Rompuy care va evalua respectarea statului de drept şi a valorilor PPE în Ungaria şi va prezenta un raport. Asta a decis acum Adunarea Politică a PPE cu 190 voturi pentru şi 3 voturi împotrivă în cadrul unui vot secret. Această decizie intră imediat în vigoare. Partidul Naţional Liberal a votat în favoarea acestei decizii. Viktor Orban şi reprezentanţii Fidesz au părăsit sala”, a scris europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan pe Facebook. De altă parte, UDMR a votat împotriva suspendării, oferindu-și astfel sprijinul pentru FIDESZ; „un sprijin care, așa cum o evidențiază rezultatul final, a fost totuși unul foarte subțire” informează g4media.ro.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page